OMS: România va atinge o acoperire vaccinală de 70% în 2024, dacă se menține ritmul de vaccinare

Organizația Mondială a Sănătății a transmis, după discuțiile cu autoritățile române pe tema campaniei de vaccinare anti-Covid, că vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale și mult mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile, adică persoanele de peste 80 de ani.

OMS notează că România se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani.

Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%.

Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%, conform Observator.

Italia: un tânăr care a furat din cauza foamei, l-a emoționat pe patronul unei brutării
Articolul anterior
Medalie de argint pentru Moldova, la Campionatul Mondial din Olanda!
Articolul următor
Alte articole interesante