Programul prelungit de lucru a dus la 745 000 de decese din cauza accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cardiace ischemice în 2016, ceea ce reprezintă o creștere cu 29 % față de 2000, estimează ultimele studii ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale Organizației Internaționale a Muncii.
În prima analiză globală a pierderii vieții și sănătății asociate cu orele lungi de muncă, OMS și OIM estimează că, în 2016, 398 000 de persoane au murit din cauza accidentelor vasculare cerebrale și 347 000 de persoane din cauza bolilor de inimă, ca urmare a faptului că au lucrat cel puțin 55 de ore pe zi săptămânal, transmite www.diez.md, conform sursei citate.
Între 2000 și 2016, numărul deceselor din cauza bolilor de inimă din cauza orelor lungi de muncă a crescut cu 42 %, iar din cauza accidentului vascular cerebral cu 19 %.
Situația este semnificativă la bărbați (72 % din decese au avut loc în rândul bărbaților), la persoanele care trăiesc în regiunile Pacificului de Vest și Asia de Sud-Est, și la lucrătorii de vârstă mijlocie sau în etate.
Majoritatea deceselor înregistrate au fost în rândul persoanelor care au murit în vârstă de 60-79 de ani, care au lucrat timp de 55 de ore sau mai mult pe săptămână între 45 și 74 de ani.
9 % din populația globului lucrează mai mult de 40 de ore săptămânal
Studiul concluzionează că munca de 55 sau mai multe ore pe săptămână este asociată cu un risc estimat de 35 % mai mare de accident vascular cerebral și un risc cu 17 % mai mare de a muri din cauza bolii cardiace ischemice, comparativ cu munca de 35-40 de ore pe săptămână.
În plus, numărul persoanelor care lucrează conform unui program mai lung de 40 de ore pe săptămână este în creștere și în prezent reprezintă 9 % din populația totală la nivel global. Această tendință expune și mai mulți oameni la risc de dizabilități legate de muncă și deces prematur.
„Este timpul ca noi toți, guvernele, angajatorii și angajații să ne trezim la faptul că orele lungi de lucru pot duce la moarte prematură”, a declarat dr. Maria Neira, directoarea Departamentului pentru Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate, la Organizația Mondială a Sănătății.
Guvernele, angajatorii și lucrătorii pot lua următoarele măsuri pentru a proteja sănătatea lucrătorilor:
– guvernele pot introduce, implementa și aplica legi, reglementări și politici care interzic orele suplimentare obligatorii și asigură limite maxime ale timpului de lucru;
– acordurile bipartite sau de negociere colectivă între angajatori și asociațiile de lucrători pot aranja timpul de lucru pentru a fi mai flexibil, concomitent cu un acord asupra unui număr maxim de ore de lucru;
– angajații ar putea împărți orele de lucru pentru a se asigura că numărul de ore lucrate nu depășesc 55 de ore pe săptămână.