Omul în anul un milion! O privire înfricoșătoare asupra viitorului nostru dacă supraviețuim încă un milion de ani

Majoritatea speciilor sunt tranzitorii. Ele dispar, se ramifică în specii noi sau se schimbă în timp datorită mutațiilor aleatorii și schimbărilor de mediu. Oamenii moderni, Homo sapiens, există de aproximativ 300.000 de ani. Deci, ce se va întâmpla dacă vom ajunge la un milion de ani? Autorul de science-fiction H.G. Wells a fost primul care și-a dat seama că oamenii ar putea evolua în ceva foarte extraterestru.

Majoritatea speciilor sunt tranzitorii. Ele dispar, se ramifică în specii noi sau se schimbă în timp datorită mutațiilor aleatorii și schimbărilor de mediu. O specie tipică de mamifere ar putea exista timp de un milion de ani. Oamenii moderni, Homo sapiens, există de aproximativ 300.000 de ani. Deci, ce se va întâmpla dacă vom ajunge la un milion de ani?

Autorul de science-fiction H.G. Wells a fost primul care și-a dat seama că oamenii ar putea evolua în ceva foarte extraterestru. În eseul său din 1883, „Omul în anul un milion”, el a imaginat ceea ce a devenit acum un clișeu: creaturi cu creier mare și corpuri mici. Mai târziu, el a speculat că oamenii ar putea, de asemenea, să se împartă în două sau mai multe specii noi.

În timp ce modelele evolutive ale lui Wells nu au rezistat testului timpului, cele trei opțiuni de bază pe care le-a luat în considerare sunt încă valabile. Am putea să dispărem, să ne transformăm în mai multe specii sau să ne schimbăm. Un ingredient în plus este faptul că dispunem de biotehnologie care ar putea crește foarte mult probabilitatea fiecăreia dintre ele.

Tehnologiile viitoare previzibile, cum ar fi îmbunătățirea umană (a ne face mai deștepți, mai puternici sau, în alte moduri, mai buni, folosind medicamente, microcipuri, genetică sau alte tehnologii), emulația creierului (încărcarea creierului nostru pe computere) sau inteligența artificială (AI) ar putea produce forme tehnologice de noi specii care nu au fost observate în biologie.

Inteligența software și inteligența artificială

Este imposibil să prezici perfect viitorul. Acesta depinde de factori esențialmente aleatorii: idei și acțiuni, precum și de limite tehnologice și biologice necunoscute în prezent. Dar este treaba mea să explorez posibilitățile și cred că cel mai probabil caz este o „speciație” vastă – atunci când o specie se împarte în mai multe altele.

Există mulți dintre noi care doresc să îmbunătățească condiția umană – încetinirea și abolirea îmbătrânirii, îmbunătățirea inteligenței și a stării de spirit, precum și schimbarea corpurilor – ceea ce ar putea duce la apariția unor noi specii. Totuși, aceste viziuni îi lasă pe mulți rece.

Este plauzibil ca, chiar dacă aceste tehnologii vor deveni la fel de ieftine și omniprezente ca telefoanele mobile, unii oameni să le refuze din principiu și să își construiască imaginea de sine ca fiind oameni „normali”.

Pe termen lung, ar trebui să ne așteptăm ca cei mai îmbunătățiți oameni, generație după generație (sau upgrade după upgrade), să devină una sau mai multe specii „postumane” fundamental diferite – și o specie de reținuți care se declară „adevărații oameni”. Prin intermediul emulației cerebrale, o tehnologie speculativă prin care se scanează un creier la nivel celular și apoi se reconstruiește o rețea neuronală echivalentă într-un computer pentru a crea o „inteligență software”, am putea merge chiar mai departe.

Nu este vorba de o simplă speciație, ci de părăsirea regnului animal pentru regnul mineral sau, mai bine zis, regnul software. Există multe motive pentru care unii ar putea dori să facă acest lucru, cum ar fi creșterea șanselor de nemurire (prin crearea de copii și copii de rezervă) sau călătoria ușoară prin internet sau radio în spațiu.

Inteligența software are și alte avantaje. Poate fi foarte eficientă din punct de vedere al resurselor – o ființă virtuală are nevoie doar de energie de la lumina soarelui și de niște material de rocă pentru a fabrica microcipuri.

De asemenea, poate gândi și se poate schimba la intervale de timp stabilite prin calcul, probabil de milioane de ori mai rapid decât mințile biologice. Poate evolua în moduri noi – are nevoie doar de o actualizare a software-ului. Cu toate acestea, este puțin probabil ca omenirea să rămână singura specie inteligentă de pe planetă.

Inteligența artificială avansează rapid în acest moment. Deși există incertitudini și dezacorduri profunde cu privire la momentul sau dacă va ajunge conștientă, inteligența generală artificială (ceea ce înseamnă că poate înțelege sau învăța orice problemă intelectuală ca un om, mai degrabă decât să se specializeze pe sarcini de nișă), o parte considerabilă a experților cred că acest lucru este posibil în acest secol sau mai devreme.

Dacă se poate întâmpla, probabil că se va întâmpla. La un moment dat, este probabil să avem o planetă pe care oamenii vor fi fost înlocuiți în mare parte de inteligența software sau de inteligența artificială – sau de o combinație a celor două.

Utopie sau distopie?

În cele din urmă, pare plauzibil ca majoritatea minților să devină software. Cercetările sugerează că, în curând, computerele vor deveni mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât sunt în prezent. De asemenea, mințile software nu vor avea nevoie să mănânce sau să bea, care sunt moduri ineficiente de obținere a energiei, și pot economisi energie prin funcționarea mai lentă în anumite perioade ale zilei.

Acest lucru înseamnă că, în viitorul îndepărtat, ar trebui să putem obține mult mai multe minți artificiale pe kilogram de materie și wați de energie solară decât mințile umane. Și, din moment ce pot evolua rapid, ar trebui să ne așteptăm ca acestea să se schimbe enorm în timp față de stilul nostru actual de minte.

Ființele fizice au un dezavantaj clar în comparație cu ființele software, care se mișcă în lumea leneșă și pitorească a materiei. Cu toate acestea, ele sunt autonome, spre deosebire de software-ul zburător care se va evapora dacă centrul lor de date va fi vreodată perturbat.

Oamenii „naturali” pot rămâne în societăți tradiționale foarte diferite de cele ale oamenilor software. Acest lucru nu se deosebește de poporul Amish din zilele noastre, al cărui stil de viață umil este încă posibil (și protejat) de Statele Unite din jur. Nu este dat ca societățile înconjurătoare să trebuiască să strivească societățile mici și primitive: noi am stabilit drepturile omului și protecțiile legale și ceva similar ar putea continua pentru oamenii normali.

Este acesta un viitor bun? Depinde în mare măsură de valorile tale. O viață bună poate implica existența unor relații semnificative cu alți oameni și trăirea într-un mediu pașnic și prosper în mod durabil. Din această perspectivă, nu este nevoie de postumani ciudați; trebuie doar să ne asigurăm că micul sat liniștit poate funcționa (poate protejat de o automatizare nevăzută).

Unii ar putea să prețuiască „proiectul uman”, un lanț neîntrerupt de la strămoșii noștri paleolitici până la noi înșine în viitor, dar să fie deschiși la progres. Aceștia ar considera, probabil, că oamenii de software și IA merg prea departe, dar ar fi de acord ca oamenii să evolueze în forme noi și ciudate.

Alții ar susține că ceea ce contează este libertatea de exprimare și urmărirea obiectivelor de viață. Aceștia ar putea crede că ar trebui să explorăm lumea postumană pe scară largă și să vedem ce are de oferit. Alții ar putea aprecia fericirea, gândirea sau alte calități pe care le dețin diferite entități și doresc un viitor care să le maximizeze. Unii pot fi nesiguri, susținând că ar trebui să ne acoperim pariurile mergând pe toate căile într-o anumită măsură.

Sfera Dyson

Iată o predicție pentru anul un milion. Unii oameni seamănă mai mult sau mai puțin cu noi – dar sunt mai puțin numeroși decât sunt acum. O mare parte a suprafeței este sălbatică, transformată într-o zonă de refacere a sălbăticiei, deoarece este mult mai puțin nevoie de agricultură și orașe.

Ici și colo, apar situri culturale cu ecosisteme foarte diferite, păstrate cu grijă de roboți din motive istorice sau estetice. Sub bolta de silicon din Sahara, trilioane de minți artificiale mișună. Centrele de date vaste și fierbinți care alimentează aceste minți amenințau cândva să supraîncălzească planeta. Acum, majoritatea orbitează în jurul Soarelui, formând o structură în creștere – o sferă Dyson – în care fiecare watt de energie alimentează gândirea, conștiința, complexitatea și alte lucruri ciudate pentru care nu avem încă cuvinte.

Dacă oamenii biologici vor dispărea, motivul cel mai probabil (în afară de amenințările evidente și imediate din acest moment) este lipsa de respect, toleranță și contracte obligatorii cu alte specii postumane. Poate un motiv pentru noi să începem să ne tratăm mai bine propriile minorități. Anders Sandberg, James Martin Research Fellow, Future of Humanity Institute & Oxford Martin School, Universitatea din Oxford.

sursa

Verificați online statutul certificatului medical! Precizările Casei Naționale de Asigurări Sociale

Casa Națională de Asigurări Sociale amintește tuturor cetățenilor despre posibilitatea de a verifica online statutul certificatului medical.

Pentru a utiliza acest serviciu electronic urmează să introduceți în câmpul respectiv seria şi numărul certificatului (după cum se vede din imaginile de mai jos). 

Acest serviciu electronic permite beneficiarului să verifice statutul certificatului de incapacitate temporară de muncă.

Datele din certificatele de incapacitate temporară de muncă pot avea următoarele statute afişate pe ecran:

Mai multe informații utile referitor la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă puteți găsi AICI.

”Ne înghite pământul!” Încă un oraș, de această dată din România, în alertă din cauza unei străzi care s-a surpat. Craterul s-ar fi extins peste noapte

Situație critică la Slănic Prahova, acolo unde o stradă s-a surpat și a apărut un crater adânc de doi metri. Zeci de localnici au fost evacuați, iar clădirile din împrejurimi sunt în pericol. Specialiștii geologi sunt în zonă și fac permanent măsurători. Până se va veni cu o concluzie, perimetrul de siguranță a fost extins, iar traficul rutier și pietonal este interzis, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 14:15 La o zi după craterul format în oraș, localnicii au sesizat probleme și la grădinița Nr.1 din Slănic. Părinții au avertizat autoritățile că pereții unității crapă de pe o zi pe alta. Prefectul județului Prahova a trimis un control la grădiniță pentru a vedea dacă situația are legătură cu craterul din oraș. ISU a venit cu un răspuns în legătură cu această situație. „Urmare a sesizărilor primite, o echipă operativă a ISU Prahova s-a deplasat la imobilul cu destinația grădiniță, care se află la o distanță de aproximativ 400 m fața de locația unde s-a produs tasarea terenului, pentru a verifica informațiile conform cărora situația de urgență produsă în data de 25.04.2024 a afectat și unitatea de învățământ. La locul solicitării, pompierii au constatat existența unor crăpături la pereții imobilului, însă, conform reprezentanțiilor grădiniței, acestea existau și s-au accentuat”, a transmis ISU. Potrivit autorităților, în unitatea de învățământ nu se desfășoară activități. „Până la o expertiză de specialitate, nu putem confirma sau infirma că evenimentul produs reprezintă cauza accentuării crăpăturilor deja existente la unitatea de învățământ preșcolar. Totodată, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 25.04.2025, a fost adusă în discuție și locația grădiniței, experții cooptați neputând să formuleze o recomandare în lipsa unor expertize de specialitate. De asemenea, dorim să informăm că măsurile adoptate au fost luate gradual și au caracter preventiv, iar acestea au ca scop protejarea vieții cetățenilor și nu acela de a crea un disconfort. Dorim să mulțumim locuitorilor imobilelor din zona afectată pentru că au dat curs recomandărilor noastre și să-i asigurăm că toate instituțiile implicate în gestionarea acestui eveniment depun toate eforturile pentru ca disconfortul creat să aibă un impact cât mai mic”, se mai arată în comunicatul ISU.

Localnicii spun că trăiesc un coșmar și că se simt permanent în pericol.

O echipă de experți tehnici este prezentă la fața locului și face verificări pentru a stabili cauza producerii surpării și ce riscuri sunt în zonă. Se iau în calcul mai multe variante, inclusiv un lac subteran care să fi dus la această surpare. De asemenea, zona este exploatată de sute de ani și există și varianta ca sub loc să fie o galerie subterană.

O stradă aglomerată din Buriticupu, un oraș din nord-estul Braziliei, a ajuns acum o prăpastie largă cu o adâncime de 80 de metri – o clădire de 20 de etaje ar încăpea în ea. Canioanele formate în urma eroziunii solului avansează cu o viteză îngrijorătoare și distrug mii de case din America Latină și Africa și amenință terenurile agricole fertile din unele părți din China, SUA și Europa, potrivit BBC.

Aeroportul Internațional Galați-Brăila, așteptat și de moldovenii din sudul Republicii Moldova

Europarlamentarul galatean Dan Nica a anuntat deblocarea proiectului aeroportului din zona Galati-Braila, obiectiv pentru care ROMATSA si-a dat avizul de amplasare, anunță presa română.  

Presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea, a declarant ca avizul ROMATSA a fost obtinut extrem de greu, din cauza proximitatii judetului Galati de granita cu Ucraina, existand necesitatea asigurarii unui spatiu mare de zbor, pentru orice tip de situatie.

Potrivit autoritatilor, pana la finalul acestui an urmeaza sa fie gata studiile tehnice legate de constructia aeroportului, urmand ca anul viitor sa fie scos la licitatie Studiul de Fezabilitate al aeroportului si ulterior se va identifica sursa de finantare (parteneriat public/privat, fonduri europene sau fonduri guvernamentale) necesara constructiei obiectivului.

Conform estimarilor, constructia unui aeroport la Galati s-ar ridica la circa 500 de milioane de euro.

Potrivit studiilor de specialitate efectuate pana in prezent, aeroportul de pasageri dar si de marfuri de la Galati este gandit sa se amenajeze pe o suprafata de 250 de ha (cu posibilitate de extindere cu inca 115 ha) pe raza localitatilor galatene Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi si Branistea. Terminalul de pasageri va include o constructie cu parter si etaj, avand in total 7 porti de intrare Schengen si 3 porti non-Schengen, o parcare auto, zona terminalului cargo, turnul de control si alte constructii necesare.

Estimarile facute arata ca dupa 15 ani de functionare, aeroportul va avea un trafic de un milion de pasageri pe an, fiind vorba despre locuitorii din Galati, Braila, Vrancea, Buzau, dar si Republica Moldova sau Ucraina.

Maia Sandu, îngrijorată de sănătatea lui Saakașvili. Ce mesaj a scris pe Twitter
Articolul anterior
Un bloc de apartamente dintr-un oraș din Rusia s-a prăbușit în urma unei explozii
Articolul următor