ONU: Telefoanele în școală sunt un adevărat pericol

Smartphone-urile (telefoanele inteligente-n.r.) pot provoca distragerea atenției, pot pune în pericol viața privată a elevilor și pot duce la hărțuire cibernetică, afirmă un raport al UNESCO, agenția Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru educație, știință și cultură, care susține că „numai tehnologia care sprijină învățarea” merită să existe în aceste instituții, scrie adevarul.ro.

Organizația susține că smartphone-urile ar trebui interzise, afirmând că tehnologia digitală în ansamblu, inclusiv inteligența artificială, ar trebui să fie întotdeauna supusă unei „viziuni centrate pe om” a educației și să nu suplinească niciodată interacțiunea față în față cu profesorii. 

„Revoluția digitală are un potențial incomensurabil, dar, așa cum au fost lansate avertismente cu privire la modul în care ar trebui reglementată în societate, trebuie acordată o atenție similară modului în care este utilizată în educație (…) Utilizarea sa trebuie să fie în scopul îmbunătățirii experiențelor de învățare și al bunăstării elevilor și profesorilor, nu în detrimentul lor. Trebuie să se țină cont în primul rând de nevoile elevilor și să se sprijine profesorii. Conexiunile online nu pot înlocui interacțiunea umană”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Psihologul Mihai Copăceanu subliniază că, din păcate, telefoanele sunt tot mai atractive și găsim o scuză pentru a le folosi în aproape orice situație. „Sunt atractive, interactive și le folosim aproape mereu, nu doar pentru a rezolva anumite task-uri, cât și pentru a vedea ce se mai întâmplă pe social-media. Lucrul acesta se aplică și la copiii și la adulți, de aceea eu sunt pentru interzicerea telefoanelor pe timpul cursurilor, pentru că acestea ar putea să se desfășoare fără a fi perturbate. După cum știm, există multe situații în care elevii stau pe telefoane în loc să fie atenți sau chiar fac live-uri în timpul orelor. În plus, ar crește performanțele cognitive ale elevilor, ar fi mai atenți și concentrați”, spune el.

Cum abordează alte țări problema telefoanelor mobile

Raportul Global Education Monitor 2023 al UNESCO dă exemplu China, care are impuse limite legate de folosirea tehnologiei pentru predare, limitând aparatele digitale la 30% din timpul alocat studiilor, tinerii fiind îndemnați să facă pauze de ecran în mod regulat.

În plus, pe baza analizei a 200 de sisteme educaționale din întreaga lume, UNESCO a estimat că una din patru țări a interzis smartphone-urile în școli, fie prin lege, fie sub forma unei îndrumări.  Printre acestea se numără Franța, care și-a introdus politica în 2018 și unde fac excepție anumite grupuri de elevi, de exemplu cei cu dizabilități. Și Olanda, va introduce restricții începând cu 2024, anunțul fiind făcut luna iulie, de ministrul olandez al Educației, Robbert Dijkgraaf: „Elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și trebuie să li se ofere posibilitatea de a studia bine. Cercetările științifice arată că telefoanele mobile sunt o sursă de perturbare. Trebuie să-i protejăm pe elevi împotriva acestui lucru”.

De asemenea, și Italia a interzis telefoanele mobile în timpul orelor, încă din 2022, „întrucât este un element de distragere a atenției proprii și a celorlalți și o lipsă de respect față de profesori, pentru care prioritară este restituirea autorității”.

Și în Marea Britanie, fostul ministru al Educației Gavin Williamson a cerut interzicerea telefoanelor mobile în școli în 2021, ca parte a unei măsuri de combatere a disciplinei slabe a elevilor. Măsura a fost respinsă însă în această țară de către sindicatele din educație, care au declarat că școlile au politici de utilizare a smartphone-urilor de ani de zile.

Deciziile privind utilizarea smartphone-urilor în unitățile de învățământ din UK țin de fiecare director de școală în parte. În general, școlile se asigură că telefoanele sunt închise și nu sunt vizibile atunci când se află în incinta școlii și că pot fi folosite în clasă doar cu permisiunea profesorului, iar utilizarea abuzivă a telefoanelor sau a altor dispozitive digitale în incinta școlii poate duce la confiscarea acestora și la sancțiuni.

Psihologul Mihai Copăceanu precizează că există o serie de studii clinice care fac legătura între depresie și social-media și care accentuează că telefonul dă dependență. El subliniază că aceste țări sunt un exemplu, deoarece au înțeles să situația educațională a elevilor se poate îmbunătăți, iar pauza de la telefon le-ar veni în ajutor. „Telefoanele mobile ne scad atenția și concentrarea și ne pot provoca dependență, fiind agitați și stresați atunci când nu le folosim. Întotdeauna este binevenită o pauză de la telefon, care ar trebui să fie luată cât mai des și pe o perioadă cât mai lungă. În cazul școlilor, elevii pot avea telefonul la ei pentru a verifica mesajele, a suna pe cineva când e o urgență, dar în pauze. Eu văd doar avantaje la această măsură”, a mai spus psihologul.

Situația României

Noua lege a Educației din România prevede ca telefonul mobil să fie strict interzis pe parcursul orelor de curs din învățământul preşcolar, primar şi gimnazial. Același lucru este valabil și în timpul activităţilor educaţionale care se desfăşoară în afara unităţilor de învăţământ. Singura excepție pentru elevi este cazul în care au nevoie să folosească telefonul, ori alt echipament de comunicații electronice, în scop educativ. Cei care nu se conformează riscă să li se confiște telefonul sau dispozitivul. În învăţământul liceal, regulamentul intern al unităţii de învăţământ poate interzice folosirea de către un elev al telefonului mobil, parțial sau integral, în incinta unităţii de învăţământ, precum şi în timpul activităţilor care se desfăşoară în afara acesteia. Aceste prevederi nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizaţi să le folosească.

Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk a murit pe front

Pugilistul Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front. Federaţia Ucraineană de Box făcut anunţul în social media, potrivit Ukrinform, scrie News.ro.

„Volodimir Mandziuk, cu indicativul Vokha, se întoarce acasă la Ternopil „pe un scut”. Un maestru al sportului în box, un cursant al clubului Ring, un multiplu campion şi medaliat la turnee naţionale şi internaţionale, şi un campion al Ucrainei printre studenţi. Un luptător în ring, un războinic neînfricat pe câmpul de luptă”, se arată în mesajul federaţiei ucrainene.

Federaţia menţionează că Volodimir a fost „un om adevărat – onest, de încredere şi sincer”. „Iubea viaţa, avea aspiraţii mari, obiective înalte şi realizări semnificative. A fost respectat de prietenii săi, apreciat de camarazii săi şi a servit drept model de tărie de spirit pentru tineri”.

Mandziuk s-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei în toamna anului 2024.

Militarul a murit în luptă la 9 aprilie şi va fi înmormântat la Ternopil în 13 aprilie.

Duminica Floriilor//Cel mai important obicei pe care credincioșii trebuie să îl respecte în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Sărbătoarea de Florii este celebrată în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Praznicul marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și este considerat momentul de început al Săptămânii Patimilor, scrie digi24.ro

Din Duminica Floriilor încep să se organizeze Deniile, slujbele care amintesc momente din viața lui Hristos, iar credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții până în ziua Paștelui.

Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește.

Obiceiuri și tradiții de Florii

Crenguțele de salcie sfințite în ziua de Florii Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.

Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.

Zi cu dezlegare la pește

Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește.

Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

De Florii se sărbătoresc toți cei care poartă nume de floare

Ziua de Florii este dedicată și persoanelor care își serbează onomastica, deoarece poartă nume de floare.

Potrivit tradiției, sărbătoriților li se oferă flori ori alte cadouri simbolice.

Credincioșii se spovedesc și se împărtățesc înainte de Săptămâna Mare

Mulți credincioși aleg să se spovedească înainte de Paște, imediat după slujba de Florii. Potrivit tradițiilor strămoșești, persoanele care aleg să se împărtășească în această zi au șanse mari să li se îndeplinească dorințele în scurt timp.

„Încă din ziua de Florii, cu toții simțim că cele șașe săpătămâni de post se termină și urmează o săptămână specială, o perioadă de postire mai aspră. Imediat după duminca Floriilor începe săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar de acum mulți oameni aleg să țină post negru, dar și să participe la slujbe de spovedire.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Încep Deniile din Săptămâna Mare

„Deniile încep să se săvârșească în toate bisericile din țară începând cu duminica Floriile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale denumite Denii. Acestea sunt citiri sfinte care au rolul de a aminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.”, a mai declarat părintele Cazacu.

Ce este interzis să faci în ziua de Florii

De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.

Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.

De Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată.

În Duminica Floriilor nu se consumă carne. Praznicul Întâmpinării Mântuitorului în Ierusalim este în postul Paștelui, iar credincioșii nu au voie să consume carne ori alimente de dulce.

„Duminica Floriilor este o zi în care ar trebui să ne debarasăm de grijle lumești și de tensiunile vremii și să punem mai mult preț pe liniște și pace. Este bine să facem fapte bune pentru noi, dar și pentru alții. Să facem milostenie și să ne împăcăm cu cei cu care, poate, am mai avut conflicte. În aceste zile, să ridicăm ochii spre Cer cu multă nădejde de mântuire.”, a mai precizat Părintele Gabriel Cazacu.

Ce tradiții sunt mâine, de Florii

Sărbătoarea de Florii (Duminica Floriilor) este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe și marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri frumoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:


1. Sfințirea ramurilor de salcie

  • Credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în timpul slujbei.
  • Aceste ramuri simbolizează ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
  • După slujbă, oamenii duc salcia acasă și o pun la icoane. Se crede că aduce protecție și sănătate întregii familii.

2. Dezlegare la pește

  • Deși este Postul Mare, în Duminica Floriilor se face dezlegare la pește, adică este voie să se consume pește, vin și ulei.
  • Este una dintre cele două dezlegări importante din Postul Paștelui (cealaltă fiind de Buna Vestire).

3. Participarea la slujba de Florii

  • În această zi, bisericile sunt pline, iar slujba este una deosebit de frumoasă, cu cântări speciale.
  • Se citește despre Intrarea Domnului în Ierusalim, când mulțimea l-a întâmpinat cu „Osana!”.

4. Sărbătoarea celor care poartă nume de flori

  • Este și zi de onomastică pentru cei care poartă nume de flori: Florin, Florina, Violeta, Lăcrămioara, Crina, Narcis, etc.
  • Oamenii își urează „La mulți ani!” și își oferă flori sau cadouri simbolice.

5. Credințe și superstiții populare

  • Se spune că salcia sfințită trebuie păstrată tot anul – se pune la grindă, în grădină, la colțul casei sau în pomi fructiferi.
  • Fetele nemăritate pun o crenguță de salcie sub pernă, ca să-și viseze ursitul.
  • Se crede că dacă înfloresc pomii de Florii, anul va fi unul roditor.
  • Oamenii se „urează” simbolic cu ramuri de salcie – se ating ușor pe spate și spun „să fii sănătos ca salcia, sprinten ca peștele și iute ca săgeata!”.

Reacția lui Usatîi după răbufnirea lui Emilian Crețu în adresa PAS și a Maiei Sandu: ”Și lui Kumnatîi i-a trecut ghipnozul”
Articolul anterior
În Moldova vor fi dislocate radare româneşti de apărare antiaeriană
Articolul următor
Close menu