Opozantul rus Alexei Navalnîi, laureat cu Premiul Dresda post-mortem. Cine îl va ridica

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost laureat cu Premiul Dresda post-mortem. Informația a fost raportată pe 4 aprilie de Deutsche Welle.

Opozantul rus Alexei Navalnîi, laureat cu Premiul Dresda post-mortem

Ceremonia de decernare va avea loc în orașul Dresda, Germania, pe 12 mai. Premiul va fi înmânat soției regretatului politician Iulia Navalnaya, transmite newsmaker.md.

Premiul Dresda este acordat, anual, începând din 2010 persoanelor care au contribuit semnificativ la pacea și înțelegerea internațională. 

Laureații premiului au fost, printre alții, ex-președinte sovietic Mihail Gorbaciov și militarul Stanislav Petrov, care în 1983 a prevenit un potențial conflict nuclear între URSS și Statele Unite.

Decesul lui Alexei Navalnîi

Precizăm că Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. 

Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. 

Potrivit actului de constatare a decesului, întocmit de autoritățile ruse, Navalnîi ar fi decedat din „cauze naturale”.

Politicianul a fost înmormântat pe 1 martie, la cimitirul „Borisov” de la Moscova.

Familia și echipa lui Alexei Navalnîi, lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, și oameni de rând îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că l-a omorât pe disident.

 Iar Iulia Navalnaya a anunțat că va continua lupta soțului său și a promis să-l tragă la răspundere pe Putin și anturajul său pentru asasinatul politicianului.

SFS anunță că, în februarie, va intensifica acțiunile de control fiscale prin metoda verificării operative. Cine vor fi vizați

Serviciul Fiscal de Stat anunță că, în februarie, va intensifica acțiunile de control fiscale prin metoda verificării operative, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, Serviciul Fiscal de Stat, comunică că în perioada lunii februarie 2025 va desfășura în continuare acțiuni de control fiscale prin metoda verificării operative, care se vor axa asupra următoarelor categorii de activitate economică:

 Comerțul cu amănuntul a mărfurilor, produselor și materialelor, în special în magazine;

 Prestarea serviciilor în domeniul HoReCa;

 Comerțul de flori;

 Comerțul cu articole din metale prețioase;

 Servicii de înfrumusețare/îngrijire și sănătate;

 Transportul rutier de pasageri în regim de taxi;

 Comerț prin intermediul platformelor on-line.

Subsidiar, vor fi efectuate controale fiscale operative în rezultatul examinării petițiilor, sesizărilor, reclamațiilor, informațiilor din mijloacele de informare în masă, etc. la contribuabilii activitatea cărora întrunește riscuri de neconformare fiscală.

Recomandări pentru contribuabili
Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii să respecte reglementările fiscale și să desfășoare activitatea economică în mod transparent, contribuind astfel la dezvoltarea unui mediu economic echitabil și sustenabil.

Impozitele și taxele achitate urmare a declarării tuturor tranzacțiilor permit servicii medicale de calitate, pensie decentă, învățământ eficient, asistență socială, infrastructură europeană.

Solicitați bonul fiscal!
Se recomandă tuturor cetățenilor să solicite bonul fiscal care confirmă cumpărarea produsului sau prestarea serviciului și să raporteze cazurile de încălcări fiscale prin intermediul Centrului unic de apel al SFS – apel gratuit la numărul 0 8000 1525.

Explozie puternică într-un complex rezidențial de lux din Moscova

Un om a fost ucis şi patru au fost răniţi într-o explozie produsă la o clădire rezidenţială din nord-vestul Moscovei, a relatat luni agenţia de presă TASS, care a citat serviciile de urgenţă, transmite Reuters citat de digi24.ro.

Baza, un canal pe aplicaţia Telegram cu contacte în interiorul serviciilor de securitate ale Rusiei, a publicat un videoclip în care arată pagube majore aduse la ceea ce spune că este complexul rezidenţial Alîe Parusa, unde a avut loc explozia.

Nu a fost imediat clar ce a provocat explozia, notează Reuters. În decembrie, Ucraina a revendicat uciderea generalului rus Igor Kirilov într-o explozie cu bombă în faţa unui bloc de apartamente din Moscova. Reuters menţionează că nu există un comentariu imediat din partea Ucrainei.

ANSA vine cu precizări despre cazul celor peste o sută de cranii de animale aruncate pe un câmp din Strășeni

Referitor la imaginile video postate pe rețelele de socializare privind depozitarea ilegală a deșeurilor “cranii de animale de diverse specii” Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) a inițiat o investigație a cazului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, la data de 31.01.2025, ora 17:00, fiind sesizați de către Inspectoratul de Poliție Strășeni, 
inspectorii Subdiviziuni teritoriale pentru siguranța alimentelor (cu statut de agent constatator)s-au deplasat, în comun, la fața locului pentru investigarea și documentarea cazului. La fel, la fața locului au fost prezenți și reprezentanții Primăriei Strășeni.

La moment, au loc acțiuni de investigare pentru elucidarea tuturor circumstanțelor și identificare a făptașilor care au depozitat aceste deșeuri în locuri nepermise. 

ANSA va aplica toate pârghiile legale pentru identificarea făptașilor precum și a originii acestor cranii de animale aruncate la întâmplare, urmând să aplice cele mai drastice sancțiuni.

Totodată, va fi sesizat și Inspectoratul pentru Protecția Mediului despre depozitarea ilegală a deșeurilor conform legislației în vigoare și prin prisma Legii nr. 209/2016 privind deșeurilor și Hotărîrii Guvernului nr. 99/2018 pentru aprobarea Listei deșeurilor.

Menționăm că, potrivit art.154 alin (3) și art. 405 din Codul Contravențional „Depozitarea arbitrară sau în locuri interzise ori utilizarea unor alte procedee de evacuare, tartare sau eliminare a deşeurilor fără autorizaţia autorităţilor abilitate se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.”, contravenție ce se constată şi se examinează de către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului.

ANSA va informa opinia publică despre finalitatea investigării cazului și deciziile luate. Atragem atenția operatorilor din lanțul alimentar, cât și persoanelor fizice, să nu recurgă la astfel de ilegalități care pot avea urmări destul de grave.

Reparație de mântuială la o trecere subterană din centrul capitalei. Faianța a început să cadă
Articolul anterior
Spații dedicate îngrijirii copiilor, amenajate în mai multe instituții publice
Articolul următor