În urmă cu patru ani Aleksei Navalnîi a fost întrebat ce le-ar spune rușilor dacă ar fi ucis din cauza opoziției sale față de președintele Vladimir Putin. „Nu aveți voie să renunțați”, a spus dizidentul unui realizator de documentare, scrie adevarul.ro.
„Dacă ei decid să mă ucidă, înseamnă că suntem incredibil de puternici și trebuie să folosim această putere„, a spus dizidentul rus mort în urmă cu câteva zile.
Agenția penitenciară a Rusiei a anunțat, vineri, că Navalnîi a murit în colonia penală arctică unde ispășea o sentință de 19 ani pentru acuzații de extremism. Moartea sa a stârnit acuzații la nivel mondial potrivit cărora ar fi fost ucis.
Care este soarta opoziției ruse după dispariția lui Navalnîi
Criticii politici ai Kremlinului, spioni și jurnaliștii de investigație au fost uciși sau hărțuiți în diverse moduri, scrie AP.
Cea mai mare parte a opoziției din Rusia este fie moartă, fie răspândită în exil sau în închisorile din țară. Grupurile de opoziție rămase și figurile politice cheie au viziuni diferite despre ceea ce ar trebui să devină Rusia și cine ar trebui să o conducă.
Nu există nici măcar un candidat anti-război pe buletinul de vot pentru a-l provoca pe Putin în alegerile următoare din martie, pentru al șaselea mandat.
Cu eliminarea lui Navalnîi din peisaj, mulți se întreabă dacă acesta este sfârșitul disidenței politice în Rusia.
„Aleksei Navalnîi a fost un lider foarte strălucit și charismatic. A avut talentul de a aprinde oamenii, de a-i convinge de necesitatea schimbării„, a spus Mihail Hodorkovski, fost ologarh care a petrecut o decadă în închisoare în Rusia pe baza unor acuzații văzute ca o răzbunare politică pentru că a contestat conducerea lui Putin, la începutul anilor 2000.
Graeme Robertson, profesor de științe politice la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill și autor al unei cărți despre Putin și politica rusă contemporană, spune că cea mai mare problemă care a afectat opoziția rusă „este că nu a reușit să iasă din cercurile liberale mici pentru a atrage sprijin din partea populației largi„.
Hodorkovski, care locuiește în Londra, este unul dintre mai mulți politicieni din opoziția rusă care încearcă să construiască o coaliție cu grupurile de bază împotriva războiului din întreaga lume și cu figuri ale opoziției ruse exilate.
Acestea includ legenda șahului rus, Garry Kasparov, Mihail Kasianov, fostul prim-ministru rus și Vladimir Kara-Murza Jr., care îndeplinește în prezent o sentință de 25 de ani de închisoare în Rusia pentru trădare, după ce a criticat războiul din Ucraina.
Opoziția din exil refuză cooptarea echipei lui Navalnîi
Dar echipa lui Navalnîi și Fundația Anti-Corupție pe care a fondat-o acesta nu fac parte din această coaliție.
„Le spunem constant băieților de la Fundația Anti-Corupție… că ar fi minunat dacă ne-am întâlni nu numai în fața camerelor de televiziune, ci ne-am așeza la masă,” a spus Hodorkovski într-un alt interviu înainte de moartea lui Navalnîi, referindu-se la o dezbatere televizată din ianuarie, găzduită de canalul de televiziune independent rus Dozhd.
În timp ce Navalnîi a fost primul lider care a construit o opoziție rusă națională, au existat alte fracțiuni de opoziție care nu îl agreau pe el sau organizația sa.
Înainte de moartea lui, au existat dispute publice și aprinse pe rețelele de socializare între membrii echipei sale și alți politicieni despre cum ar putea să îl provoace pe Putin în alegerile următoare din martie.
Între timp, liderul rus a continuat să își consolideze controlul asupra puterii, reaprinzând opoziția în țară, închizând în închisori critici ai războiului din Ucraina și reducând la tăcere media independentă.
Certurile din cadrul opoziției „nu ajută„, a spus Nigel Gould-Davies, fost ambasador britanic în Belarus și membru senior pentru Rusia și Eurasia la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra. Dar chiar dacă opoziția ar fi unită, el se înrteabă dacă „dat fiind instrumentele de coerciție, represiune și intimidare disponibile statului rus, ce diferență, cel puțin pe termen scurt, ar face aceasta?„
Putin se îndreaptă spre un nou mandat de 6 ani la Kremlin
Putin vrea să fie reales pentru cel puțin alți șase ani la Kremlin, ceea ce înseamnă că ar putea conduce efectiv Rusia timp de aproape trei decenii.
Liderii și activiștii opoziției ruse, în mare parte în afara țării, se confruntă acum cu întrebarea cum să monteze o provocare eficientă la Kremlin. Acest lucru ar însemna să spargă propaganda de stat pentru a ajunge la rușii din interiorul țării și a le oferi o alternativă la viziunea Kremlinului despre viitor.
Este o sarcină dificilă, una cu care chiar și Navalnîi s-a luptat după ce s-a întors la Moscova în februarie 2021 atunci când a fost arestat, după ce s-a recuperat în Germania din cauza otrăvirii cu un agent neurotoxic pe care a pus-o în spatele Kremlinului.
Curând după întoarcerea sa, când era în închisoare, echipa sa a lansat o investigație pe rețelele de socializare despre corupție care a fost vizualizată de milioane de ori. Aceasta a provocat o serie de proteste împotriva corupției în Rusia, dar poliția a intervenit brutal și a arestat mii de oameni.
În timp ce echipa lui Navalnîi a continuat să publice rapoarte de investigații de succes, aceștia au suspendat în cele din urmă protestele și au spus că vor trece la alte tactici.
Chiar dacă Navalnîi a avut un cuvânt de spus și echipa sa a reușit să publice investigații de succes, mesajul anti-corupție nu a produs în cele din urmă schimbări politice în interiorul Rusiei, a spus Robertson, deoarece majoritatea rușilor „știu că țara lor este prost guvernată și că elitele lor sunt corupte, dar nu văd că ar putea fi altfel.”
În cei trei ani de când Navalnîi a fost închis, autoritățile ruse au introdus mai multe legi care restricționează libertatea de exprimare și încarcerează critici, uneori oameni obișnuiți, pentru zeci de decenii.
Moartea lui Navalnîi va duce la unirea sau la distrugerea opoziției ruse?
Hodorkovski a spus că răspunsul la „uciderea” lui Navalnîi ar trebui să fie unirea forțelor și continuarea muncii începute înainte de moartea lui Navalnîi, încercând să-i convingă pe rușii obișnuiți să protesteze în orice mod pot în timpul alegerilor prezidențiale din martie.
El a apelat la ruși să protesteze scriind numele lui Navalnîi pe buletinul de vot în timpul alegerilor. Comitetul Anti-război rus, sprijinit de Hodorkovski și alți politicieni, îi îndeamnă și pe ruși să participe la „După-amiaza împotriva lui Putin,” o idee susținută de Navalnîi la începutul lunii februarie, care sugerează folosirea pretextului votului ca o oportunitate de a se aduna și de a protesta la ora 12.00, pe 17 martie.
Între timp, opoziția rusă se confruntă cu un viitor în mare parte în exil, fără una dintre cele mai strălucite figuri ale sale.
Va fi incredibil de dificil, dar politicienii exilați din Rusia spun că sunt hotărâți ca speranța democrației în țara lor să nu moară odată cu Navalnîi.
„Putin„, a spus Hodorkovski, „trebuie să înțeleagă că își poate ucide adversarul politic, dar nu poate omorî însăși ideea unei opoziții democratice.”