Opoziția rusă, fărâmițată după moartea lui Aleksei Navalnîi. Tot mai puțini adversari a lui Putin, rămași în Rusia

În urmă cu patru ani Aleksei Navalnîi a fost întrebat ce le-ar spune rușilor dacă ar fi ucis din cauza opoziției sale față de președintele Vladimir Putin. „Nu aveți voie să renunțați”, a spus dizidentul unui realizator de documentare, scrie adevarul.ro.

Dacă ei decid să mă ucidă, înseamnă că suntem incredibil de puternici și trebuie să folosim această putere„, a spus dizidentul rus mort în urmă cu câteva zile.

Agenția penitenciară a Rusiei a anunțat, vineri, că Navalnîi a murit în colonia penală arctică unde ispășea o sentință de 19 ani pentru acuzații de extremism. Moartea sa a stârnit acuzații la nivel mondial potrivit cărora ar fi fost ucis.

Care este soarta opoziției ruse după dispariția lui Navalnîi

Criticii politici ai Kremlinului, spioni și jurnaliștii de investigație au fost uciși sau hărțuiți în diverse moduri, scrie AP.

Cea mai mare parte a opoziției din Rusia este fie moartă, fie răspândită în exil sau în închisorile din țară. Grupurile de opoziție rămase și figurile politice cheie au viziuni diferite despre ceea ce ar trebui să devină Rusia și cine ar trebui să o conducă.

 Nu există nici măcar un candidat anti-război pe buletinul de vot pentru a-l provoca pe Putin în alegerile următoare din martie, pentru al șaselea mandat.

Cu eliminarea lui Navalnîi din peisaj, mulți se întreabă dacă acesta este sfârșitul disidenței politice în Rusia.

Aleksei Navalnîi a fost un lider foarte strălucit și charismatic. A avut talentul de a aprinde oamenii, de a-i convinge de necesitatea schimbării„, a spus Mihail Hodorkovski, fost ologarh care a petrecut o decadă în închisoare în Rusia pe baza unor acuzații văzute ca o răzbunare politică pentru că a contestat conducerea lui Putin, la începutul anilor 2000.

Graeme Robertson, profesor de științe politice la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill și autor al unei cărți despre Putin și politica rusă contemporană, spune că cea mai mare problemă care a afectat opoziția rusă „este că nu a reușit să iasă din cercurile liberale mici pentru a atrage sprijin din partea populației largi„.

Hodorkovski, care locuiește în Londra, este unul dintre mai mulți politicieni din opoziția rusă care încearcă să construiască o coaliție cu grupurile de bază împotriva războiului din întreaga lume și cu figuri ale opoziției ruse exilate.

Acestea includ legenda șahului rus, Garry Kasparov, Mihail Kasianov, fostul prim-ministru rus și Vladimir Kara-Murza Jr., care îndeplinește în prezent o sentință de 25 de ani de închisoare în Rusia pentru trădare, după ce a criticat războiul din Ucraina.

Opoziția din exil refuză cooptarea echipei lui Navalnîi

Dar echipa lui Navalnîi și Fundația Anti-Corupție pe care a fondat-o acesta nu fac parte din această coaliție.

Le spunem constant băieților de la Fundația Anti-Corupție… că ar fi minunat dacă ne-am întâlni nu numai în fața camerelor de televiziune, ci ne-am așeza la masă,” a spus Hodorkovski într-un alt interviu înainte de moartea lui Navalnîi, referindu-se la o dezbatere televizată din ianuarie, găzduită de canalul de televiziune independent rus Dozhd.

În timp ce Navalnîi a fost primul lider care a construit o opoziție rusă națională, au existat alte fracțiuni de opoziție care nu îl agreau pe el sau organizația sa.

Înainte de moartea lui, au existat dispute publice și aprinse pe rețelele de socializare între membrii echipei sale și alți politicieni despre cum ar putea să îl provoace pe Putin în alegerile următoare din martie.

Între timp, liderul rus a continuat să își consolideze controlul asupra puterii, reaprinzând opoziția în țară, închizând în închisori critici ai războiului din Ucraina și reducând la tăcere media independentă.

Certurile din cadrul opoziției „nu ajută„, a spus Nigel Gould-Davies, fost ambasador britanic în Belarus și membru senior pentru Rusia și Eurasia la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra. Dar chiar dacă opoziția ar fi unită, el se înrteabă dacă „dat fiind instrumentele de coerciție, represiune și intimidare disponibile statului rus, ce diferență, cel puțin pe termen scurt, ar face aceasta?

Putin se îndreaptă spre un nou mandat de 6 ani la Kremlin

Putin vrea să fie reales pentru cel puțin alți șase ani la Kremlin, ceea ce înseamnă că ar putea conduce efectiv Rusia timp de aproape trei decenii.

Liderii și activiștii opoziției ruse, în mare parte în afara țării, se confruntă acum cu întrebarea cum să monteze o provocare eficientă la Kremlin. Acest lucru ar însemna să spargă propaganda de stat pentru a ajunge la rușii din interiorul țării și a le oferi o alternativă la viziunea Kremlinului despre viitor.

Este o sarcină dificilă, una cu care chiar și Navalnîi s-a luptat după ce s-a întors la Moscova în februarie 2021 atunci când a fost arestat, după ce s-a recuperat în Germania din cauza otrăvirii cu un agent neurotoxic pe care a pus-o în spatele Kremlinului.

Curând după întoarcerea sa, când era în închisoare, echipa sa a lansat o investigație pe rețelele de socializare despre corupție care a fost vizualizată de milioane de ori. Aceasta a provocat o serie de proteste împotriva corupției în Rusia, dar poliția a intervenit brutal și a arestat mii de oameni.

În timp ce echipa lui Navalnîi a continuat să publice rapoarte de investigații de succes, aceștia au suspendat în cele din urmă protestele și au spus că vor trece la alte tactici.

Chiar dacă Navalnîi a avut un cuvânt de spus și echipa sa a reușit să publice investigații de succes, mesajul anti-corupție nu a produs în cele din urmă schimbări politice în interiorul Rusiei, a spus Robertson, deoarece majoritatea rușilor „știu că țara lor este prost guvernată și că elitele lor sunt corupte, dar nu văd că ar putea fi altfel.”

În cei trei ani de când Navalnîi a fost închis, autoritățile ruse au introdus mai multe legi care restricționează libertatea de exprimare și încarcerează critici, uneori oameni obișnuiți, pentru zeci de decenii.

Moartea lui Navalnîi va duce la unirea sau la distrugerea opoziției ruse?

Hodorkovski a spus că răspunsul la „uciderea” lui Navalnîi ar trebui să fie unirea forțelor și continuarea muncii începute înainte de moartea lui Navalnîi, încercând să-i convingă pe rușii obișnuiți să protesteze în orice mod pot în timpul alegerilor prezidențiale din martie.

El a apelat la ruși să protesteze scriind numele lui Navalnîi pe buletinul de vot în timpul alegerilor. Comitetul Anti-război rus, sprijinit de Hodorkovski și alți politicieni, îi îndeamnă și pe ruși să participe la „După-amiaza împotriva lui Putin,” o idee susținută de Navalnîi la începutul lunii februarie, care sugerează folosirea pretextului votului ca o oportunitate de a se aduna și de a protesta la ora 12.00, pe 17 martie.

Între timp, opoziția rusă se confruntă cu un viitor în mare parte în exil, fără una dintre cele mai strălucite figuri ale sale.

Va fi incredibil de dificil, dar politicienii exilați din Rusia spun că sunt hotărâți ca speranța democrației în țara lor să nu moară odată cu Navalnîi.

Putin„, a spus Hodorkovski, „trebuie să înțeleagă că își poate ucide adversarul politic, dar nu poate omorî însăși ideea unei opoziții democratice.”

Noi detalii despre suspectul în cazul fetei din Orhei, ucise cu sânge rece. Socrul acestuia a violat o fetiță de 10 ani

Gheorghe Cotorobai, 45 de ani, principalul suspect în dispariția fete de 19 ani din Orhei, găsită decedată în apropierea localității Chițcanii Vechi, Telenești, a lucrat în ultimii ani la Penitenciarul nr. 10-Goian, cunoscut drept Centru de Detenție pentru Minori și Tineri.

A fost ajutor șef de grup în secția Siguranța și Regim Penitenciar. În timpul în care a deținut această funcție, el a participat la mai multe instruiri despre prevenirea torturii în penitenciare.

Ultimul venit încasat de la Penitenciarul din Goian a fost la finalul anului trecut.

RISE Moldova a descoperit că, anterior, în casa lui Cotorobai din Chițcanii Vechi a locuit temporar o familie cu o fetiță de 10 ani. Potrivit unei decizii de judecatǎ, fetița a fost violată repetat de către socrul lui Cotorobai, la acea vreme.

„S-a întâmplat de mai multe ori, nu poate să spună de câte ori, de vreo 5 ori crede că s-a întâmplat. O amăgea că o să-i cumpere o ciocolată sau o înghețată, însă nu venea cu ele, dar îi spunea că o să-i dea bani să își cumpere… ca să aibă relații cu dânsul. Ea nu era de acord, îi spunea că nu, dar el a trântit-o în pat, a început să o dezbrace și s-a dezbrăcat și el…”, le-a mărturisit fata violată judecătorilor.

Pe acest caz, dosarul a ajuns în instanță iar procesul penal a fost întrerupt „în legătură cu intervenția decesului inculpatului”, adică a fostului socru lui Cotorobai.

Irina Vlah va monitoriza acțiunile Maiei Sandu: ”Nu vom permite să ne fie furată cea mai de preț valoare pe care o avem”

Irina Vlah, fondatoarea Asociației „Platforma Moldova” propune un mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Președintelei Maia Sandu. Într-o declarație publică, politiciana spune că, acum 10 zile, a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu, în care „a atras atenţia asupra îngrijorărilor oamenilor, expuse de ei în cadrul campaniei Vocea Poporului”, însă șefa statului nu a venit cu vreo explicație în fața cetățenilor, scrie unimedia.info.

„O întrebare concretă a fost: Care este necesitatea achiziţionării unor radare scumpe şi dacă vor urma noi achiziţii gen sisteme antiaeriene, fără de care aceste radare sunt doar nişte obiecte ineficiente? Alte întrebări au ţinut de: aplicaţiile militare care se fac pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor din alte ţări; decizia de a permite grănicerilor străini să poarte arme de foc pe teritoriul nostru; deschiderea unei misiuni militare a Franţei în Republica Moldova; modificările în legislaţia României, care să permită militarilor din ţara vecină să intervină peste hotarele României pentru a-şi apăra cetăţenii; încăpăţânarea cu care guvernarea se opune consultării opiniei poporului privind principiul de neutralitate.

Semnalam în acea scrisoare deschisă că oamenii sunt îngrijoraţi şi au toate motivele să considere că guvernarea intenţionează să atragă ţara în scenarii urâte, în stare să submineze pacea”, a precizat Vlah.

Potrivit Irinei Vlah, președinta țării era obligată, cel puţin din punct de vedere moral, să iasă public şi să dea explicaţiile de rigoare pentru a calma spiritele, însă „Maia Sandu a ales să ţină cetăţenii în suspans, în frică, alimentând, prin comportamentul său, temerile că Moldova ar putea fi atrasă în jocuri care nu au nimic în comun cu interesul ţării, al cetăţenilor”.

„În aceste condiţii, noi, cei din „Platforma Moldova”, declarăm că nu vom abandona cetăţenii, lăsându-i în incertitudine şi măcinaţi de temeri, aşa cum a făcut-o Maia Sandu. Din acest moment, „Platforma Moldova” pune în aplicare un amplu mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Maiei Sandu. Scopul acestei monitorizări va fi identificarea tuturor posibilelor pericole în adresa păcii, care vor reieşi din acţiunile puterii. Vom acţiona prompt pentru a le contracara, aşa cum o cer interesele cetăţenilor, ale ţării, în general.

De asemenea, anunţăm că, dacă autorităţile nu-şi vor schimba comportamentul sfidător şi vor continua să ne ofere motive să deducem că Moldova poate fi atrasă în jocuri murdare în stare să submineze pacea, vom purcede la implementarea unui proiect de alternativă – Coaliţia pentru pace. Acesta va fi un instrument civic pe platforma căruia se vor regăsi toţi acei ce vor dori să-şi conjuge eforturile pentru asigurarea păcii în Republica Moldova. Nu vom permite ca diferiţi aventurieri politici cu interese înguste şi care nu au nimic în comun cu interesele ţării şi ale cetăţenilor, să fure cea mai de preţ valoare pe care o avem – pacea! ”, a precizat Irina Vlah.

Cauza preliminară a morții tinerei de 19 ani din Orhei. Pe corpul fetei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură

Potrivit surselor ZdG, cauza prealabilă a decesului tinerei de 19 ani din Orhei, este traumă cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură, scrie zdg.md. Atenție! Urmează informații cu puternic impact emoțional.

Surse din cadrul Centrului de medicină legală au enunțat pentru ZdG că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 6 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă.

Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

Ca urmare a măsurilor întreprinse de Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești. Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Averea uriașă agonisită de un pensionar care a căutat toată viața prin gunoaie, iar acum este milionar: Și-a cumpărat a zecea proprietate
Articolul anterior
Povestea impresionantă de dragoste a unui cuplu din Chișinău care nu s-a mai despărțit din liceu
Articolul următor