Opoziția rusă, fărâmițată după moartea lui Aleksei Navalnîi. Tot mai puțini adversari a lui Putin, rămași în Rusia

În urmă cu patru ani Aleksei Navalnîi a fost întrebat ce le-ar spune rușilor dacă ar fi ucis din cauza opoziției sale față de președintele Vladimir Putin. „Nu aveți voie să renunțați”, a spus dizidentul unui realizator de documentare, scrie adevarul.ro.

Dacă ei decid să mă ucidă, înseamnă că suntem incredibil de puternici și trebuie să folosim această putere„, a spus dizidentul rus mort în urmă cu câteva zile.

Agenția penitenciară a Rusiei a anunțat, vineri, că Navalnîi a murit în colonia penală arctică unde ispășea o sentință de 19 ani pentru acuzații de extremism. Moartea sa a stârnit acuzații la nivel mondial potrivit cărora ar fi fost ucis.

Care este soarta opoziției ruse după dispariția lui Navalnîi

Criticii politici ai Kremlinului, spioni și jurnaliștii de investigație au fost uciși sau hărțuiți în diverse moduri, scrie AP.

Cea mai mare parte a opoziției din Rusia este fie moartă, fie răspândită în exil sau în închisorile din țară. Grupurile de opoziție rămase și figurile politice cheie au viziuni diferite despre ceea ce ar trebui să devină Rusia și cine ar trebui să o conducă.

 Nu există nici măcar un candidat anti-război pe buletinul de vot pentru a-l provoca pe Putin în alegerile următoare din martie, pentru al șaselea mandat.

Cu eliminarea lui Navalnîi din peisaj, mulți se întreabă dacă acesta este sfârșitul disidenței politice în Rusia.

Aleksei Navalnîi a fost un lider foarte strălucit și charismatic. A avut talentul de a aprinde oamenii, de a-i convinge de necesitatea schimbării„, a spus Mihail Hodorkovski, fost ologarh care a petrecut o decadă în închisoare în Rusia pe baza unor acuzații văzute ca o răzbunare politică pentru că a contestat conducerea lui Putin, la începutul anilor 2000.

Graeme Robertson, profesor de științe politice la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill și autor al unei cărți despre Putin și politica rusă contemporană, spune că cea mai mare problemă care a afectat opoziția rusă „este că nu a reușit să iasă din cercurile liberale mici pentru a atrage sprijin din partea populației largi„.

Hodorkovski, care locuiește în Londra, este unul dintre mai mulți politicieni din opoziția rusă care încearcă să construiască o coaliție cu grupurile de bază împotriva războiului din întreaga lume și cu figuri ale opoziției ruse exilate.

Acestea includ legenda șahului rus, Garry Kasparov, Mihail Kasianov, fostul prim-ministru rus și Vladimir Kara-Murza Jr., care îndeplinește în prezent o sentință de 25 de ani de închisoare în Rusia pentru trădare, după ce a criticat războiul din Ucraina.

Opoziția din exil refuză cooptarea echipei lui Navalnîi

Dar echipa lui Navalnîi și Fundația Anti-Corupție pe care a fondat-o acesta nu fac parte din această coaliție.

Le spunem constant băieților de la Fundația Anti-Corupție… că ar fi minunat dacă ne-am întâlni nu numai în fața camerelor de televiziune, ci ne-am așeza la masă,” a spus Hodorkovski într-un alt interviu înainte de moartea lui Navalnîi, referindu-se la o dezbatere televizată din ianuarie, găzduită de canalul de televiziune independent rus Dozhd.

În timp ce Navalnîi a fost primul lider care a construit o opoziție rusă națională, au existat alte fracțiuni de opoziție care nu îl agreau pe el sau organizația sa.

Înainte de moartea lui, au existat dispute publice și aprinse pe rețelele de socializare între membrii echipei sale și alți politicieni despre cum ar putea să îl provoace pe Putin în alegerile următoare din martie.

Între timp, liderul rus a continuat să își consolideze controlul asupra puterii, reaprinzând opoziția în țară, închizând în închisori critici ai războiului din Ucraina și reducând la tăcere media independentă.

Certurile din cadrul opoziției „nu ajută„, a spus Nigel Gould-Davies, fost ambasador britanic în Belarus și membru senior pentru Rusia și Eurasia la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra. Dar chiar dacă opoziția ar fi unită, el se înrteabă dacă „dat fiind instrumentele de coerciție, represiune și intimidare disponibile statului rus, ce diferență, cel puțin pe termen scurt, ar face aceasta?

Putin se îndreaptă spre un nou mandat de 6 ani la Kremlin

Putin vrea să fie reales pentru cel puțin alți șase ani la Kremlin, ceea ce înseamnă că ar putea conduce efectiv Rusia timp de aproape trei decenii.

Liderii și activiștii opoziției ruse, în mare parte în afara țării, se confruntă acum cu întrebarea cum să monteze o provocare eficientă la Kremlin. Acest lucru ar însemna să spargă propaganda de stat pentru a ajunge la rușii din interiorul țării și a le oferi o alternativă la viziunea Kremlinului despre viitor.

Este o sarcină dificilă, una cu care chiar și Navalnîi s-a luptat după ce s-a întors la Moscova în februarie 2021 atunci când a fost arestat, după ce s-a recuperat în Germania din cauza otrăvirii cu un agent neurotoxic pe care a pus-o în spatele Kremlinului.

Curând după întoarcerea sa, când era în închisoare, echipa sa a lansat o investigație pe rețelele de socializare despre corupție care a fost vizualizată de milioane de ori. Aceasta a provocat o serie de proteste împotriva corupției în Rusia, dar poliția a intervenit brutal și a arestat mii de oameni.

În timp ce echipa lui Navalnîi a continuat să publice rapoarte de investigații de succes, aceștia au suspendat în cele din urmă protestele și au spus că vor trece la alte tactici.

Chiar dacă Navalnîi a avut un cuvânt de spus și echipa sa a reușit să publice investigații de succes, mesajul anti-corupție nu a produs în cele din urmă schimbări politice în interiorul Rusiei, a spus Robertson, deoarece majoritatea rușilor „știu că țara lor este prost guvernată și că elitele lor sunt corupte, dar nu văd că ar putea fi altfel.”

În cei trei ani de când Navalnîi a fost închis, autoritățile ruse au introdus mai multe legi care restricționează libertatea de exprimare și încarcerează critici, uneori oameni obișnuiți, pentru zeci de decenii.

Moartea lui Navalnîi va duce la unirea sau la distrugerea opoziției ruse?

Hodorkovski a spus că răspunsul la „uciderea” lui Navalnîi ar trebui să fie unirea forțelor și continuarea muncii începute înainte de moartea lui Navalnîi, încercând să-i convingă pe rușii obișnuiți să protesteze în orice mod pot în timpul alegerilor prezidențiale din martie.

El a apelat la ruși să protesteze scriind numele lui Navalnîi pe buletinul de vot în timpul alegerilor. Comitetul Anti-război rus, sprijinit de Hodorkovski și alți politicieni, îi îndeamnă și pe ruși să participe la „După-amiaza împotriva lui Putin,” o idee susținută de Navalnîi la începutul lunii februarie, care sugerează folosirea pretextului votului ca o oportunitate de a se aduna și de a protesta la ora 12.00, pe 17 martie.

Între timp, opoziția rusă se confruntă cu un viitor în mare parte în exil, fără una dintre cele mai strălucite figuri ale sale.

Va fi incredibil de dificil, dar politicienii exilați din Rusia spun că sunt hotărâți ca speranța democrației în țara lor să nu moară odată cu Navalnîi.

Putin„, a spus Hodorkovski, „trebuie să înțeleagă că își poate ucide adversarul politic, dar nu poate omorî însăși ideea unei opoziții democratice.”

A răpit un automobil, a furat bijuterii și bani și a comis un accident rutier. Un individ din Călărași, reținut de oamenii legii

Un tânăr de 29 de ani din Călărași este cercetat penal după ce ar fi furat mai multe bijuterii și bani, a răpit un automobil și a comis un accident rutier, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au fost sesizați de către un bărbat din Călărași precum că i-a fost răpită mașina de marca Toyota, pe care a lăsat-o descuiată pe un câmp din apropierea orașului.

La scurt timp, a parvenit o altă înștiințare precum că din casa unui bărbat, tot din Călărași, au fost sustrași bani în sumă de 4 000 de euro și 5 000 de lei, mai multe bijuterii și articole vestimentare.

În urma acțiunilor prompte ale polițiștilor, suspectul a fost identificat. Este vorba de un bărbat de 29 de ani din Călărași, polițiștii declanșând imediat măsurile de localizare a acestuia.

Bărbatul, însă, nu a reușit să fugă prea departe de poliție. După ce a comis infracțiunile s-a deplasat spre mun. Chișinău cu automobilul răpit, dar pe traseul R-1, între localitățile Bucovăț și Rassvet din raionul Strășeni, a comis un accident rutier tamponând o Toyota Prius.

Bărbatul a fost reținut de oamenii legii, la el fiind găsite toate bunurile sustrase. 

Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind condamnat.

Bănuitul urmează să fie plasat în arest pe un termen de 30 de zile.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare de până la 5 ani.

Un taximetrist a alertat imediat poliția după ce a împiedicat o tentativă de escrocherie cu “ruda implicată într-un accident rutier”

Un bărbat de 36 de ani, angajat ca taximetrist, a alertat imediat poliția după ce a împiedicat o tentativă de escrocherie cu “ruda implicată într-un accident rutier”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bărbatul a preluat o comandă printr-o aplicație, urmând să ia un pachet de pe strada N.Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei și să-l transporte la o altă adresă.

Pachetul i-a fost transmis de o femeie care plângea și care i-a explicat că acesta trebuie transmis urgent unei rude implicată recent într-un accident rutier.

După ce a luat pachetul, taximetristul și-a dat seama că poate fi vorba despre o escrocherie și a decis să verifice informațiile anunțând Poliția.

Bărbatul a întors femeii pachetul în care se aflau haine și 175.000 de lei, informând-o că a fost la un pas de a fi victima unei înșelăciuni. Acesta a așteptat oamenii legii și a furnizat informațiile solicitate.

Poliția atrage atenția repetat cetățenilor:

– Fiți prudenți! Nu vă lăsați manipulați de infractori.

– Dacă sunteți apelați de persoane necunoscute care vă prezintă un scenariu similar, închideți apelul și verificați informația cu rudele.

– Apelați imediat serviciul 112 pentru a raporta orice suspiciune.

Vigilența taximetristului a împiedicat o posibilă escrocherie, demonstrând importanța prudenței și a colaborării cu autoritățile.

Nicu Țărnă – actor, interpret și director de teatru: Europa pentru mine înseamnă un sistem judiciar transparent și investiții în educație

Nicu Țărnă este interpret, actor și director al centrului de cultură și artă Ginta Latină, unde de câțiva ani buni dezvoltă și promovează „Teatrul Fără Nume” din Chișinău. 

„Arta și cultura pot deveni punți de legătură între Moldova și Europa, facilitând schimburile culturale și dialogul intercultural. Astfel, vom putea construi un viitor în care identitatea noastră culturală se împletește armonios cu valorile și oportunitățile europene”, afirmă actorul.

Prin tot ce face, artistul pune umărul la dezvoltarea și susținerea artei și culturii noastre, deoarece crede cu tărie că aceștia sunt factori importanți, care stau la baza unei societăți moderne.  

„Europa pentru mine înseamnă un sistem judiciar transparent și echitabil, investiții în educație și în dezvoltarea competențelor tinerelor generații și, bineînțeles, un viitor mai bun pentru arta și cultura noastră, prin investiții, noi oportunități economice și sociale, atrăgând turiști și promovând talentele noastre pe scena europeană”, mărturisește Nicu Țărnă.

Videoul integral poate fi vizionat AICI!

Averea uriașă agonisită de un pensionar care a căutat toată viața prin gunoaie, iar acum este milionar: Și-a cumpărat a zecea proprietate
Articolul anterior
Povestea impresionantă de dragoste a unui cuplu din Chișinău care nu s-a mai despărțit din liceu
Articolul următor