Opt morți la Kiev. În această dimineață, rușii au lansat peste 75 de rachete asupra orașelor ucrainene

Opt oameni au murit în timpul bombardamentului de dimineață al rușilor asupra Kievului. O lovitură masivă cu rachete a lovit centrul capitalei, 24 de persoane au fost rănite. Opt persoane au fost ucise. Metroul din Kiev este închis și funcționează ca adăpost, transmite presa ucraineană.

Rusia amenință cu o nouă rachetă nucleară, fără limite

Rostislav Smirnov, consilier al ministrului Afacerilor Interne: „La ora 8:45, în urma bombardării districtului Șevcenkovski, opt persoane au fost ucise, 24 au fost rănite, șase mașini au luat foc și cincisprezece mașini au fost avariate”.

Potrivit acestuia, la fața locului lucrează 30 de salvatori și șase echipamente ale Serviciului de Stat de Urgență.

Forțele Armate Ruse au început să bombardeze Kievul, Dnipro, Zaporojie și alte orașe ucrainene dimineața devreme, astăzi, pe 10 octombrie.

Metroul din Kiev a încetat să funcționeze, stațiile au început să funcționeze ca adăpost. O lovitură cu rachete a fost efectuată în centrul capitalei Ucrainei, una dintre rachete a căzut direct în parcul care poartă numele Shevchenko la locul de joacă, încă câteva – la clădirea universității.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a îndemnat pe locuitorii capitalei să coboare la adăposturi, iar locuitorii din suburbii să nu meargă astăzi la Kiev.

În dimineața zilei de 10 octombrie, armata rusă a tras zeci de rachete în Ucraina. Cele mai multe dintre ele au fost doborâțe, dar unele rachete și-au atins totuși ținta, în diferite regiuni ale țării.

Pe lângă rachete, invadatorii folosesc drone iraniene de atac kamikaze.

Rețelele de socializare au raportat sunete ale exploziilor în Ternopil, Jytomyr și Hmelnytsky.

În Hmelnițki, este întrerupt curentul electric și alimentarea cu apă.

Primarul din Krivoy Rog, Alexander Vilkul, a avertizat despre lansarea a 47 de rachete din Marea Caspică, dar invadatorii au tras și mai multe rachete Caliber din Marea Neagră spre oraș.

În regiunea Sumy, rachetele au zburat către Konotop.

La Harkov, o instalație de infrastructură energetică a fost lovită. Potrivit primarului orașului, Igor Terekhov, după atac, alimentarea cu energie electrică și apă a dispărut în mai multe cartiere ale orașului. Metroul orașului și-a suspendat temporar activitatea.

În sudul țării, la Odesa s-au auzit explozii. Potrivit șefului administrației militare regionale Nikolaev, Vitaly Kim, drone kamikaze iraniene au fost văzute deasupra orașului, au fost observate și peste Nikolaev.

Șeful Administrației Militare Regionale Odessa, Maxim Marchenko, a declarat că trei rachete și cinci drone kamikaze au fost doborâte în regiunea Odesa.

În total, potrivit comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny, până la ora 11 rușii au tras 75 de rachete, dintre care 41 au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană.

”Sunt aproape de epuizare psihologică”. Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, povestește cum face față războiului

Prima doamnă povestește pentru The Telegraph tacticile pe care le folosește pentru a face față în mijlocul conflictului, impactul acestuia asupra vieții de familie și unde își găsește inspirația, scrie adevarul.ro.

Pentru mulți oameni din Ucraina, nu președintele Volodimir Zelenski, cu hanoracele sale verzi caracteristice și discursurile sale regulate către națiune, este cel care oferă alinare țării devastate de război, ci mai degrabă soția sa, Olena Zelenska. 

Compusă, articulată și alături de soțul ei pe scena internațională ori de câte ori programele lor conflictuale îi permit, prima doamnă a Ucrainei a devenit, fără să vrea, un puternic simbol al speranței.

Cu toate acestea, în spatele exteriorului său lustruit, Olena Zelenska a luptat cu aceleași anxietăți și vulnerabilități cunoscute de ucrainenii obișnuiți, care continuă să sufere consecințele chinuitoare ale invaziei lui Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat din interiorul biroului președintelui de la Kiev, Olena Zelenska a declarat pentru The Telegraph că a fost aproape de epuizare, deoarece s-a luptat să facă față magnitudinii războiului lui Putin, păstrând în același timp o față curajoasă pentru țara sa și pentru copiii săi.

„Sunt momente în care simt că sunt aproape de epuizare psihologică și înțeleg că am nevoie de odihnă”, a declarat doamna Zelenska pentru The Telegraph. 

De când a început invazia la scară largă, în februarie 2022, Olena Zelenska și soțul ei au fost forțați să trăiască separat. El stă la birou, iar ea și cei doi copii ai lor se află într-o locație nedeclarată.

Petrecându-și fiecare noapte singură, ea a mărturisit că a avut ocazii în care s-a trezit în mijlocul nopții simțind că se chinuie să facă față – singura consolare fiind faptul că copiii ei nu au văzut-o în această stare.

„Au fost cele mai îngrozitoare momente și este bine că s-a întâmplat noaptea, pentru că niciunul dintre copiii mei nu a văzut-o, deoarece trebuie să fiu mereu o sursă de încredere pentru ei”, a recunoscut ea.

„Copiii își admiră întotdeauna părinții și trebuie să știe că totul va fi bine”.

Ca parte a noului său angajament de a avea grijă de sănătatea sa mintală,  Zelenska a spus că și-a permis ocazional să fie vulnerabilă.

„De câteva ori mi-am permis să plâng atunci când era insuportabil de trist, dar a fost ceva ce am făcut în mod conștient, deoarece știu că trebuie să mă scufund adânc până la fund pentru a găsi puterea de a împinge și apoi pot înota din nou”, a spus ea.

Cea mai mare speranță a ei pentru Ucraina este ca victoria sa să nu fie pirică și ea să iasă de partea cealaltă cu sănătatea sa mintală intactă.

„Sper să trăiesc până în momentul victoriei într-o stare de sănătate mintală și să ajungem acolo nu atât de epuizați încât să nu ne putem bucura de ea”, a spus ea.

„Încerc să nu mă gândesc la frică, bineînțeles, cu toții, într-un fel, am supraviețuit celor mai mari temeri ale noastre în prima lună după invazie. Trebuia să ne împăcăm cu această idee în cap, cu coșmarul greu de imaginat pentru o persoană modernă. Încerci să nu te gândești la cele mai îngrozitoare lucruri, pentru că a te gândi la ele nu te ajută.”

Pentru a se feri de astfel de episoade, prima doamnă are mecanisme de adaptare pentru a se asigura că „echilibrul său mental” este stabil, cum ar fi încercarea de a nu citi știrile de pe telefon înainte de culcare sau parcurgerea canalelor Telegram care detaliază brutalitatea Rusiei înainte de a adormi în sunetul sirenelor de aer.

„Cred că atunci când sunt speriată trebuie să fac ceva fizic”, a explicat ea. „Pot să întocmesc o listă de lucruri care mă calmează și mă duc și fac acele lucruri”.

O altă activitate dintre aceste activități este curățenia. „Aceasta este o rețetă pentru multe femei pe care le cunosc în lume pentru a se calma, dacă nu știi ce să faci, du-te și spală-te pe cap”, a spus ea, zâmbind. „În timp ce faci ceva, nu stai degeaba și te sperii, ci faci ceva util în acest moment.”

Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc

Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc! Regizorul a oferit detalii despre marele eveniment din viața lor.

Cei doi vor avea o nuntă intimă, doar cu apropiați, urmând ca, atunci când timpul le va permite, să facă o petrecere mai mare, scrie presa română.

Regizorul a dezvăluit că evenimentul va fi unul restrâns și încă nu s-au gândit la dată, însă va avea loc vara asta.

„Vedem nunta ca pe un eveniment intim, ca pe un legământ în doi. Nunta cu mulți invitați ar fi ceva ulterior acestui legământ. Nu am stabilit încă date, tematici și altele de genu. Vrem ca acest legământ să fie doar al nostru la început și, când vom avea timp să respirăm, cu siguranță vom găsi o formulă de petrecere mai mare”, a dezvăluit Anghel.

Cât despre nași, Theo Rose și Anghel Damian încă oscilează, având de optat între trei cupluri. Cei doi artiști își doresc să aibă lângă ei o pereche care să le ofere un model de urmat.


O nouă sărbătoare în Republica Moldova

În R.Moldova ar urma să apară o nouă sărbătoare. Este vorba despre „Ziua Națională a Albinei”, care ar urma să fie sărbătorită anual pe 20 mai. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Gheroghe Ichim, scrie deschide.md.

Potrivit autorului proiectului, în Republica Moldova cultura creșterii albinelor, inclusiv producerea și procesarea mierii de albine și produselor apicole, constituie una din activitățile economice cu rezonanță străveche de-a lungul anilor.

Propunerea de instituire a sărbătorii menționate, vine inclusiv ca urmare a solicitărilor insistente, parvenite din partea apicultorilor din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, cu scopul de mediatizare sistematică a activității apicole către societatea civilă și promovare constantă a consumului de miere și produse apicole de către populația țării și industria alimentară”, menționează deputatul.

Parlamentarul susține că promovarea sporirii consumului de miere de albine și a produselor apicole va contribui în timp la fortificarea sănătății populației țării, creșterea pieței de desfacere a mierii de albine și produselor apicole, inclusiv și prin apariția noilor oportunități de colaborare internațională între agenții economici din Republica Moldova și alte țări, care va servi drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii şi bune practici de creștere a albinelor, producere a mierii și produselor apicole autohtone, și care nu în ultimul rând, va aduce surse financiare suplimentare în bugetul de stat și plus valoare la dezvoltarea social-economică a statului.

Accident grav în Capitală. O mașină a poliției, făcută zob
Articolul anterior
VIDEO! Zelenski, după după bombardamentele masive ale rușilor de azi dimineață: ”Vor să ne șteargă de pe faţa pământului”
Articolul următor