Orașul din Suedia unde se vând terenuri la prețul unei cești de cafea

Într-un oraș din Suedia, situat la 300 de kilometri de capitala țării, se vând terenuri de case la prețul unei cești de cafea, adică doar câțiva cenți, scrie CNN.

Orașul din Suedia unde se vând terenuri la prețul unei cești de cafeaImagine simbol

30 de parcele de teren situate în orașul Götene din Suedia, se vând cu prețuri care încep de la doar o coroană sau 9 cenți americani, pe metru pătrat. Götene este o zonă rurală cu 5000 de locuitori în orașul principal și 13 000 în întreaga municipalitate. Orașul este situat pe malurile Lacului Vänern, nu doar cel mai mare lac din Suedia, ci și cel mai mare din Scandinavia și întreaga Europă, de aproximativ 10 ori mai mare decât Lacul Constance. Doar Rusia are lacuri mai mari pe continentul european, transmite digi24.ro.

Pentru pasionații de drumeții, Götene are și un munte în apropiere, Kinnekulle. De asemenea, găzduiește două situri evaluate de UNESCO: Geoparcul Platåbergens și Arhipelagul Lacului Vänern și Biosfera Muntelui Kinnekulle.

Motivul pentru care terenurile se vând la prețuri atât de mici 

Primarul orașului a explicat pentru CNN că s-a luat decizia de a se vinde terenuri la prețul unei cești de cafea tocmai pentru a le stârni interesul tinerilor să populeze zona. 

„Piața imobiliară este foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia în general din cauza dobânzilor ridicate și a unei ușoare recesiuni, așa că am vrut să injectăm ceva în piață. De asemenea, observăm rate scăzute de natalitate și o populație în îmbătrânire așa că trebuie să facem ceva, să aducem mai mulți oameni aici” a declarat acesta.

Tot Månsson, primarul orașului, a spus că au decis să vândă 30 de parcele la un preț simbolic, alegând terenuri care fuseseră „pe piață de mulți ani” fără a se vinde. Iar demersul lui a avut rezultate favorabile. Mii de persoane s-au arătat interesate să cumpere terenuri. 

„Este o situație extraordinară care necesită măsuri extraordinare. Așa că am făcut-o, și acum a devenit o senzație, nu știu ce să spun. Programul a fost lansat luna trecută cu aproximativ 30 de cumpărători interesați, a spus Månsson. Patru dintre ei au cumpărat parcele la prețul de 1 coroană pe metru pătrat. Dimensiunea parcelelor varia de la 700 la 1200 de metri pătrați. A devenit viral și am primit mii și mii de cereri la centrul nostru de telefonie” a mai spus el.

Până în prezent, oricine poate cumpăra o parcelă – nu este nevoie să fie rezident în Suedia sau să se angajeze să locuiască acolo permanent. Dar primarul spune că orașul ar putea fi nevoit să-și revizuiască regulile. Și desigur, construirea unei case nu îți oferă dreptul de a locui în ea timp deplin. Regulile de viză sunt stabilite de guvern.

Singura cerință a orașului este ca construcția casei să înceapă în termen de doi ani de la cumpărarea parcelei.

Primarul localității a spus că nu exclude ca pe viitor să mai lanseze programe similare, după modelul italienilor care au scos case la vânzare cu doar 1 euro.

Doliu în lumea muzicii. Artistul Poporului Tudor Zgureanu s-a stins din viață

Artistul Poporului Tudor Zgureanu a trecut la cele veșnice. Compozitorul, dirijorul și profesorul universitar avea 85 de ani.

„S-a stins dragul nostru profesor, cel care a slujit cu credință Arta și a format, de-a lungul carierei sale pedagogice și artistice, generații de dirijori și profesori, astăzi nume notorii, care duc faima țării noastre pe toate meridianele lumii”, se arată în necrologul distribuit de Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Ministerul Culturii al Republicii Moldova a transmis condoleanțe rudelor, familiei, colegilor și tuturor celor „în a căror inimi și rugăciuni va trăi mai departe cel care a fost Teodor Zgureanu”.

Maestrul s-a născut pe 4 mai 1939 în Condrătești, Bălți. Şi-a început cariera muzicală la Casa de Creaţie Populară, a fost dirijor al Capelei Corale Academice „Doina” a Filarmonicii Naţionale, dirijor al Capelei corale „Moldova” a Radioteleviziunii din Chișinău. Din 1987 a activita în calitate de profesor, șef al catedrei „Dirijat coral” al Institutului de Artă din Chișinău şi dirijor al corului „Renaissance”.Teodor Zgureanu a fost membru de onoare al Academiei „Amadeus Europe” de la Paris.

Un bebeluș de 8 luni a murit din cauza rujeolei, la Iași

Un bebeluș de numai opt luni a murit după ce s-a îmbolnăvit de rujeolă. Din primele informații, băiatul nu era eligibil pentru vaccinarea cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). Micuțul a intrat în contact cu mama și fratele său în vârstă de doi ani, care prezentau simptomatologie clinică de rujeolă și astfel s-a produs infectarea, scrie presa română.

„Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm. Această scădere a ratei de vaccinare anti-rujeolică se datorează în principal campaniei anti-vaccinare desfășurată pe rețelele de social-media în ultimii ani. Tocmai de aceea se efectuează și la nivelul județului Iași o informare cât mai obiectivă a părinților cu privire la importanța respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a se asigura cea mai bună protectie posibilă. Astfel, Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și persoanele din jur”, a transmis DSP Iași.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Iași, la nivelul comunei Moțca, acoperirea vaccinală este foarte mică, având în vedere refuzul populației de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie în vederea vaccinării.

Instituția publică recomandă ca toate persoanele nevaccinate, copii și contacții adulți să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare și se poate efectua gratuit la medicul de familie, copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, la un an și la vârsta de 5 ani. În situația epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează și copiilor cu vârsta de 9 – 11 luni.

Încă doi preoți au părăsit Mitropolia Moldovei

Doi preoți au fost opriți din a oficia slujbe religioase, începând cu data de 5 iulie curent, anunță Mitropolia Moldovei într-un comunicat.

Este vorba despre parohul bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ciorescu și clericul mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni.

„În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, Prot. mitr. Vasile Stamati, paroh al bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ciorescu, municipiul Chișinău și ierom. Antonie, (Constantin Cantemir), clericul mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni, raionul Edineț, au fost opriți de a oficia cele sfinte începând cu data de 5 iulie 2024”, este comunicatul Mitropoliei Moldovei.

Primăria Chișinău anunță lucrări de renovare a carosabilului în mai multe sectoare din capitală
Articolul anterior
Michael Jackson ar fi murit „îngropat în datorii”. Pentru ce avea de plătit 500 de milioane de dolari
Articolul următor