Pacientă internată la Toma Ciorbă: Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici

Pacienţii bolnavi de coronavirus, internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, se plâng de foame. Ei spun că mâncarea pe care o primesc este puţină şi nu e săţioasă. Administraţia spitalului neagă toate aceste acuzaţii.

separator
Una dintre femeile care s-au plâns de condiţiile de la spitalul „Toma Ciorbă” are 65 de ani şi e din raionul Căuşeni. Pacienta povesteşte că atitudinea medicilor faţă de bolnavi este foarte bună, dar e revoltată de calitatea şi cantitatea alimentelor pe care le primesc pacienţii.

„Aici dau mâncarea ca la 15 sutci. Nişte orez, caşă pe apă, nu am văzut în 10 zile un ou, un măr, un peşte, o bucată de carne. Ne aduc găini zdohnite care au stat în congelator luni întregi şi ne hrănesc pe noi. Dar noi suntem bolnavi. Oamenii cu virus trebuie hrăniţi. Să aibă imunitate nu să murim de foame. Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici. Aş dori ca să vină Ministrul Sănătăţii şi cu domnul Dodon, să vină să ne viziteze măcar o oră să vadă cum trăim noi aici şi ce mâncăm, în ce stare ne aflăm”, a declarat prin telefon femeia.

Aceeaşi pacientă ne-a mai spus că saloanele în care sunt trataţi bolnavii de Covid-19 sunt prea aglomerate. „Care condiţii? Ne-au pus ca pe oi! Câte 5 femei în salon şi bărbaţii sunt câte 7. Vine unul bolnav, noi deja aproape să plecăm acasă şi iar ne infectăm. Au fost cazuri. Două teste negative şi când aduce altă doamnă aici, şi iar s-a îmbolnăvit şi stă. Altfel noi de aici nu ieşim. O să stăm până la iarnă aici 05,12 Noi trebuie izolaţi toţi, să stăm în boxe”, a spus femeia.

O altă pacientă internată la Spitalul „Toma Ciorbă” s-a plâns de mâncarea primită la spital. „Nu ne ajunge mâncarea. Nici un fel de vitamine, fructe sau ceva ca organismul să adune vitamine. Aici alimentarea e…, cred că şi câinii mănâncă mai bine decât noi. 09,29 Dimineaţa am mâncat terci dulce cu apă, după care am mâncat supă şi seara tot terci dulce cu o bucăţică de budincă. Iată, aşa mâncare! Şi asta a fost tot! De fapt, bolnavii au nevoie de un regim aparte de îngrijire, dar aici nu e aşa”, a spus pacienta COVID-19, Spitalul „Toma Ciorbă”

Contactat de TVR Moldova, directorul instituţiei medicale a admis, parţial, că sunt unele probleme la capitolul alimentaţie, dar spune că lucrurile nu stau chiar atât de rău cum povestesc pacienţii. Totuşi, recunoaşte că s-au luat unele măsuri.

„Eu neg toate acuzaţiile acestea. Trei zile în urmă a fost comisie specială cu medicul dietolog, bucătăresele, asistentele superiore şi am revizuit situaţia pacienţilor, am mărit diversificarea produselor alimentare 06,52 văzând că situaţia e complicată şi pacienţii necesită o alimentare suplimentară au fost procurate acum suplimentar şi crenvurşti pentru pacienţi. Dar sunt suficiente produse în depozite pentru toţi pacienţii? Absolut. Sunt suficiente produsele alimentare”, a spus Sergiu Vasilița, director, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”.

Potrivit administraţiei unităţii sanitare, toţi primesc mâncare de patru ori pe zi. Costul meniului zilnic pentru un pacient este, în medie, de 40 de lei.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

ONU cheamă la oprirea războaielor!
Articolul anterior
Focar de coronavirus în căminele de la Universitatea Agrară
Articolul următor