Pacientă internată la Toma Ciorbă: Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici

Pacienţii bolnavi de coronavirus, internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, se plâng de foame. Ei spun că mâncarea pe care o primesc este puţină şi nu e săţioasă. Administraţia spitalului neagă toate aceste acuzaţii.

separator
Una dintre femeile care s-au plâns de condiţiile de la spitalul „Toma Ciorbă” are 65 de ani şi e din raionul Căuşeni. Pacienta povesteşte că atitudinea medicilor faţă de bolnavi este foarte bună, dar e revoltată de calitatea şi cantitatea alimentelor pe care le primesc pacienţii.

„Aici dau mâncarea ca la 15 sutci. Nişte orez, caşă pe apă, nu am văzut în 10 zile un ou, un măr, un peşte, o bucată de carne. Ne aduc găini zdohnite care au stat în congelator luni întregi şi ne hrănesc pe noi. Dar noi suntem bolnavi. Oamenii cu virus trebuie hrăniţi. Să aibă imunitate nu să murim de foame. Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici. Aş dori ca să vină Ministrul Sănătăţii şi cu domnul Dodon, să vină să ne viziteze măcar o oră să vadă cum trăim noi aici şi ce mâncăm, în ce stare ne aflăm”, a declarat prin telefon femeia.

Aceeaşi pacientă ne-a mai spus că saloanele în care sunt trataţi bolnavii de Covid-19 sunt prea aglomerate. „Care condiţii? Ne-au pus ca pe oi! Câte 5 femei în salon şi bărbaţii sunt câte 7. Vine unul bolnav, noi deja aproape să plecăm acasă şi iar ne infectăm. Au fost cazuri. Două teste negative şi când aduce altă doamnă aici, şi iar s-a îmbolnăvit şi stă. Altfel noi de aici nu ieşim. O să stăm până la iarnă aici 05,12 Noi trebuie izolaţi toţi, să stăm în boxe”, a spus femeia.

O altă pacientă internată la Spitalul „Toma Ciorbă” s-a plâns de mâncarea primită la spital. „Nu ne ajunge mâncarea. Nici un fel de vitamine, fructe sau ceva ca organismul să adune vitamine. Aici alimentarea e…, cred că şi câinii mănâncă mai bine decât noi. 09,29 Dimineaţa am mâncat terci dulce cu apă, după care am mâncat supă şi seara tot terci dulce cu o bucăţică de budincă. Iată, aşa mâncare! Şi asta a fost tot! De fapt, bolnavii au nevoie de un regim aparte de îngrijire, dar aici nu e aşa”, a spus pacienta COVID-19, Spitalul „Toma Ciorbă”

Contactat de TVR Moldova, directorul instituţiei medicale a admis, parţial, că sunt unele probleme la capitolul alimentaţie, dar spune că lucrurile nu stau chiar atât de rău cum povestesc pacienţii. Totuşi, recunoaşte că s-au luat unele măsuri.

„Eu neg toate acuzaţiile acestea. Trei zile în urmă a fost comisie specială cu medicul dietolog, bucătăresele, asistentele superiore şi am revizuit situaţia pacienţilor, am mărit diversificarea produselor alimentare 06,52 văzând că situaţia e complicată şi pacienţii necesită o alimentare suplimentară au fost procurate acum suplimentar şi crenvurşti pentru pacienţi. Dar sunt suficiente produse în depozite pentru toţi pacienţii? Absolut. Sunt suficiente produsele alimentare”, a spus Sergiu Vasilița, director, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”.

Potrivit administraţiei unităţii sanitare, toţi primesc mâncare de patru ori pe zi. Costul meniului zilnic pentru un pacient este, în medie, de 40 de lei.

Andrei Brighidin: Uniunea Europeană reprezintă o societate coezivă în care de 79 ani domnește pacea

Directorul de dezvoltare al Fundației Est-Europene, Andrei Brighidin face tot posibilul ca drepturile cetățenilor Republicii Moldova să fie respectate și validate. De asemenea, el promovează mecanismele de protecţie împotriva discriminării la nivel european, în calitate de membru titular al Comisiei Europeane împotriva Rasismului şi Intoleranţei.

„Promovez o societate incluzivă, o societate rezilientă din punct de vedere economic, o societate care gândește critic, își cunoaște și își revendică drepturile fundamentale”, a declarat acesta

El și-ar dori ca și în Republica Moldova, dreptul la o justiţie echitabilă să fie respectat la standarde europene, iar atât autoritățile, cât și cetățenii să fie mai empatici față de grupurile vulnerabile. Aderarea la Uniunea Europeană este șansa noastră la respectarea pe deplin a drepturilor și la valorificarea oportunităţilor oferite de statutul de membru.

„Pentru mine, Uniunea Europeană reprezintă o societate coezivă în care de 79 de ani domnește pacea, o societate care promovează incluziunea, diversitatea, respectul reciproc. Este o șansă pentru o viaţă mai bună”, a menționat Andrei Brighidin

Videoul integral poate fi vizionat AICI.

Autoritățile extind lista medicamentelor compensate

Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a decis în ședința sa de miercuri, 4 septembrie, extinderea listei de medicamente compensate cu noi preparate esențiale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, femeile însărcinate vor beneficia de medicamentul cu denumirea comună internațională progesteronum, care  va fi compensat parțial, în proporție de 80%. Acest preparat va fi prescris în prevenirea avorturilor habituale, a nașterii premature și în suplimentarea fazei luteale în cadrul ciclurilor de fertilizare in vitro.

Conform estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, circa 3800 de femei vor beneficia de progesteronum, iar pentru compensarea acestuia vor fi alocați anual peste cinci milioane de lei din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

De asemenea, lista medicamentelor compensate urmează a fi completată cu un nou preparat combinat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale –amlodipinum+valsartanum. Acesta are menirea de a crește complianța la tratament a pacienților cu hipertensiune arterială prin administrarea simultană a două substanțe active. Medicamentul combinat va fi compensat parțial, iar cel puțin o denumire comercială a acestui preparat va fi oferită gratuit.

Totodată, Consiliul pentru medicamente compensate a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2025, în lista medicamentelor compensate să fie incluse alte două preparate pentru tratamentul cancerului de prostată, și anume: bicalutamidum și cyproteronum. Acestea vor fi compensate integral, iar CNAM va aloca anual în acest scop circa nouă milioane de lei.

Completarea listei de medicamente compensate are loc prin aprobarea unui ordin comun al ministrului Sănătății și directorului general al CNAM. Modificările în lista de medicamente compensate urmează să intre în vigoare în data de 1 octombrie 2024.

Maia Sandu a depus la CEC listele cu semnături pentru înregistrarea la alegerile prezidențiale

Maia Sandu a depus astăzi la Comisia Electorală Centrală listele cu semnături colectate pentru a se înscrie în cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, informează unica.md.

”Am depus astăzi la Comisia Electorală Centrală 25 de mii de semnături, din cele peste 28 de mii colectate, pentru a putea fi înregistrată în calitate de candidată la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Mulțumesc fiecărui om care și-a depus semnătura, pentru fiecare cuvânt de încurajare. Le mulțumesc colectorilor pentru munca depusă. Sprijinul pe care l-am văzut în aceste zile mă convinge că suntem o mare familie de oameni care doresc să-și vadă țara prosperă și europeană. Împreună putem face lucruri mari. Vă mulțumesc!”, scrie Maia sandu într-o postare.

Zeci de oameni au venit să o susțină pe Maia Sandu.

ONU cheamă la oprirea războaielor!
Articolul anterior
Focar de coronavirus în căminele de la Universitatea Agrară
Articolul următor