Palestinienilor din taberele de refugiați li se oferă 350 de dolari ca să lupte pentru Rusia

Palestinienilor care trăiesc în tabere de refugiați din Liban li s-au oferit 350 de dolari pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina, susține The Jerusalem Post, care citează o sursă din guvernul libanez și un reportaj al The Media Line. Sursa citată susține că recruților li se acordă, de asemenea, o bursă lunară și o compensație pentru familiile lor, dacă acceptă să lupte în numele Rusiei, arată Insider.

The Jerusalem Post: Palestinienii care luptă în Rusia ar primi câte 350 de dolari

Majoritatea palestinienilor trimiși în Ucraina provin din cea mai mare tabără de refugiați palestinieni din sudul Libanului, tabăra Ein El Hilweh, se arată în materialul citat, transmite stirileprotv.ro.

Ein El Hilweh are o populație de aproximativ 80.000 de oameni, conform unei estimări ONU din 2017.

Nu este clar câți palestinieni au fost recrutați până în prezent, dar publicația a raportat că aproximativ 300 au terminat deja pregătirea și au fost trimiși în luptă. Alți aproximativ 100 de palestinieni din tabără sunt pregătiți pentru a fi trimiși, a punctat sursa citată. 

Jurnaliștii susțin că recruții de la Ein El Hilweh sunt preponderent membri ai Fatah, un partid politic condus de Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene. Alții ar aparține unui alt partid politic palestinian important, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei.

Cei mai mulți dintre cei recrutați nu sunt înregistrați adecvat de către autoritățile libaneze, ceea ce îu ajutp să călătorească mai ușor și să fie mai greu pentru guvern să îi urmărească, potrivit The Jerusalem Post.

Nu este clar cine se află în spatele unității de recrutare, The Jerusalem Post sugerând că ar putea fi în coordonare cu activiști asociați cu Ambasada Palestiniană în Liban sau cu gruparea militantă islamistă șiită Hezbollah.

Insider nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.
Dar se știe că Rusia a recrutat anterior voluntari sirieni pentru a lupta în Ucraina. Gruparea mercenară rusă Wagner a recrutat și luptători la nivel internațional, potrivit Voice of America News.

Israelul a aprobat un acord de încetare a focului în Liban

Israelul i-a dat undă verde mediatorului american să finalizeze termenii unui armistiţiu pe frontul din Liban, în vederea unui acord care prevede trei faze, iar prima ar putea începe săptămâna aceasta, care prevede o încetare confruntărilor armate şi o desfăşurare a Hezbollah în afara sudului Libanului, relatează RFI citată de news.ro.

O a doua fază prevede ca armata israeliană să pună capăt presenţei sale pe teritoriul libanez.

O a treia fază, prevăzută mai târziu, constră în negocieri în vederea stabilirii frontierei între Israel şi Liban.

Aceste negocieri intervin în contextul în care duminică a fost cea mai intensă zi de confruntări armate de la începutul războiului.

Aproape 300 de obuze au fost trase către Israel, care a trimis un milion de israelieni în adăposturi.

Nenumărate atacuri israeliene, mai ales la periferia de sud a Beirutului, au avut loc duminică, numai duminică seara 12.

Luni, presa israeliană scrie că un detaliu întârzie intrarea în vigoare a unui armistiţiu.

Este vorba despre refuzul Israelului ca Franţa să controleze armistiţiul.

Presa scrie că Israelul consiceră că aceste negocieri ţin de Statele Unite şi refuză ca Franţa să aibă vreun rol important, din cauza poziţiilor statului francez, respinse de autorităţile israeliene.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a pledat duminică în favoarea unei încetări a confruntărilor armate între cele două ţări.

”Noi vedem o singură cale posibilă, o încetare imediată a focului şi aplicarea integrală a Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Borrell după o întâlnire cu premierul libanez Najib Mikati şi preşedintele Parlamentului libanez Nabih Berri.

”Trebuie să exercităm presiuni asupra Guvernului israelian şi să menţinem presiunile asupra Hezbollah pentru ca să accepte propunerea americană de armistiţiu”, a declarat el.

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să ofere Libanului un ajutor în valoare de 200 de milioane de euro în vederea consolidării armatei libaneze.

Parcurile Siguranței Femeilor în Vârstă vor apărea în 10 localități din țară

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2024, HelpAge Moldova se alătură campaniei internaționale „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”.



La moment, HelpAge Moldova, în parteneriat cu 10 organizații și autorități locale, continuă să sprijine această cauză prin activități care vizează nu doar educarea și sensibilizarea, ci și acțiuni concrete în comunități, în cadrul proiectului „Prevenirea violenței și asistență incluzivă pentru femeile în etate din Moldova” implementat de HelpAge Moldova în parteneriat cu HelpAge International, cu suportul financiar al Fondului de Sprijin al Națiunilor Unite pentru Eliminarea Violenței față de Femei (UN Trust Fund). 

Timp de 16 zile, HelpAge Moldova va desfășura, la nivel local, o serie de evenimente menite să atragă atenția asupra prevenției violenței în bază de gen, în special în rândul femeilor în vârstă, un grup vulnerabil adesea trecut cu vederea. Activitățile se vor desfășura în zece comunități din sudul și centrul țării, unde se va pune accent pe educarea locală și crearea unui mediu sigur pentru toți cetățenii. Unul dintre cele mai semnificative momente ale campaniei va fi crearea Parcurilor Siguranței Femeilor în Vârstă în localitățile menționate. Parcurile vor simboliza angajamentul comunităților față de siguranța și respectul femeilor în etate, prin plantarea de flori sezoniere și arbuști în spațiile publice reprezentative pentru fiecare localitate. La inaugurarea acestor parcuri, participanții vor discuta despre importanța educației comunitare în prevenirea violenței și despre oportunități de crearea a unui mediu sigur și primitor pentru femeile vârstnice din Moldova.

„Potrivit datelor IGP, 23 de femei au fost omorâte în Moldova în acest an ca urmare a violenței în familie, semnalând că, criza violenței bazate pe gen este una urgentă. Campania 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen este o mișcare globală la care Moldova se alătură ca o oportunitate de a spune nu violenței! Activitățile din acest an sunt planificate pentru a sensibiliza actorii locali și naționali cu privire la violența față de femeile vârstnice și pentru a aduce în prim-plan această problemă, care, datorită naturii sale ascunse, rămâne adesea invizibilă. Prin implicarea activă a comunităților și autorităților, putem construi împreună un mediu sigur și respectuos pentru toți”, a declarat Tatiana Soroca, Director Executiv al HelpAge Moldova.

În perioada campaniei, HelpAge Moldova își va concentra eforturile pe sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța educației și intervenției în prevenirea violenței față de femeile în vârstă. 

HelpAge Moldova încurajează societatea civilă să se implice în campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” prin transmiterea mesajelor importante în cercul personal de prieteni și familie, informându-i despre importanța prevenirii violenței față de femei și fete. Organizația subliniază că fiecare contribuție este esențială în lupta împotriva acestui fenomen global.

Campania se desfășoară anual, la nivel global, pentru a adresa una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului si anume drepturile femelilor: violența față de femei și fete. Campania începe la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se desfășoară până la 10 decembrie, Ziua drepturilor omului.În acest an, tema campaniei este „Către Beijing +30: Unite pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”.

Pentru detalii suplimentare despre activitățile HelpAge Moldova în cadrul campaniei, vizitează – https://www.facebook.com/helpagemoldova 

HelpAge Moldova este o organizație non-guvernamentală  ce are ca misiune de a promova bunăstarea și incluziunea femeilor și bărbaților în etate, de a reduce sărăcia și discriminarea la vârstă înaintată.

Alegeri prezidențiale în România: Cum s-a votat în Republica Moldova

Aproape 81 de mii de alegători au votat președintele României la cele 59 de secții de votare deschise în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, în total în cele 950 de secții din străinătate au votat peste 821 de mii de români. În România au votat 9,465 milioane de alegători, ceea ce reprezintă 52,55% din numărul votanților înscriși pe listele permanente.

Conform rezultatelor provizorii de pe site-ul AEP, din cei 14 candidați, pe primul loc se situează candidatul independent Călin Georgescu – 2 117 755 voturi (22,94%). Candidatul USR, Elena Lasconi, a trecut pe locul al doilea, după centralizarea a 20 045 de procese verbale (99,93%) din cele 20 059. Ea l-a devansat astfel pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu.

Majoritatea basarabenilor au votat-o pe Elena Lasconi. Astfel, Lasconi a acumulat circa 45,6 mii voturi, ceea ce reprezintă 56,6%. Pe locul II s-a clasat Nicolae Ciucă cu 16,1 mii voturi (20,1%).

Se împlinesc 31 de ani de la luptele de pe Nistru. Ce evenimente vor avea loc de Ziua Memoriei și Recunoștinței
Articolul anterior
Madonna, într-o relație cu un boxer de 29 de ani
Articolul următor