Panică pe o insulă din Grecia după ce un rechin de peste 3 metri a apărut aproape de țărm: „Nu am vrut să fiu următoarea lui masă”

Vizitatorii insulei grecești Kos au ieșit din apă panicați, când au văzut un rechin monstru, de aproximativ trei metri și jumătate lungime.

Imagini înfricoșătoare arată fiara învârtindu-se dramatic cu aripioarele ieșite, pe plaja Kamari, în Kos.

Martorul ocular Jackie Jones, în vârstă de 60 de ani, a spus că prădătorul „înota în sus și în jos” la doar 50 de metri de țărm, determinându-i pe înotătorii panicați să iasă din apă.

Jackie a spus în exclusivitate pentru Sun Online: „Tocmai am ieșit din apă și mă bucur că am făcut-o – nu am vrut să fiu următoarea lui masă.”

„Soțul meu a văzut ceva în apă și a crezut că este cineva care face snorkeling. Dar ne-am ridicat și am putut vedea că era destul de clar o înotătoare.”

„Nu aveam de gând să mă întorc în apă după aceea! A fost foarte îngrijorător pentru că, evident, mai erau oameni în apă.”

„Se hrănea în mod clar pentru că era la suprafață și îi puteai vedea înotătoarea și coada răsturnându-se. Am avut o viziune oribilă că în orice moment cineva în apă va dispărea.”

O bătrână din Cannock, Staffordshire, a călătorit pe insulă împreună cu soțul ei, Nev, pentru a-și aniversa 60 de ani.

Cei doi se bucurau de o zi relaxantă la plajă când au văzut o umbră alarmantă în apă.

Ea a adăugat: „L-am putut vedea înotând în sus și în jos făcând o figură de opt și coada lui trecând pe apă – am putut vedea cât de mare era.

Soțul meu a făcut snorkeling și putea vedea peștii și meduzele, dar asta era altceva.

Nu sunt fericită să intru în apă cu ceva atât de mare.”

Chiar dacă văzând fiara Jackie și-a amintit de recentele atacuri ale rechinilor din Egipt, ea a spus că cuplul este hotărât să se întoarcă pe insula lor preferată.

„Venim în Kos de 20 de ani și nu am văzut niciodată așa ceva. A doua zi ne-am întors la plajă – doar am stat la o distanță ușoară pentru a ieși repede. Verificam și căutam în mod constant dacă era în golf, dar nu era. Cu siguranță ne vom întoarce pe insulă. Nu ne-a descurajat deloc să mergem.”

Deși rămâne neclar ce anume a fost animalul, martorii au afirmat ferm că este un rechin, scrie greekcitytimes.com.

Revenirea turiștilor după doi ani de pandemie de Covid, precum și pescuitul excesiv ar putea fi cauza pentru care rechinii intră în ape din ce în ce mai aproape de oameni în mai multe locuri populare de vacanță.

Până în prezent, 51 de specii de rechini au fost înregistrate în Marea Mediterană, inclusiv marele rechin alb.

Majoritatea oamenilor de știință cred că întâlnirile între oameni și rechini în Mediterană vor deveni mai frecvente, pe măsură ce în apele mai adânci în care trăiesc se pescuiește intensiv.

Se știe de multă vreme că anumite zone ale Mediteranei găzduiesc rechini.

Rechinii au fost găsiți în Mediterană, din Spania până în Egipt, cu zeci de atacuri înregistrate în ultimii 20 de ani.

Din 2000, Egiptul a înregistrat cele mai multe atacuri din orice țară din regiune, cu 20 anunțate, patru dintre ele fatale.

Spania a înregistrat următorul număr cel mai mare de atacuri de rechini, cu 12 înregistrate în aceeași perioadă, deși toate victimele au supraviețuit.

În afara Egiptului, trei atacuri fatale de rechini au fost înregistrate în Mediterană de la începutul mileniului – două în Italia și unul în Cipru.

Vorbind pentru The Sun Online, expertul în rechini Alessandro De Maddalena a spus:

„Trei factori cauzează creșterea numărului de rechini văzuți – creșterea populației umane, faptul că oricine poate fotografia sau filma oricând orice vede, datorită răspândirii smartphone-urilor și a altor dispozitive și apariția rețelelor sociale prin care astfel de imagini ajung la un public global.”

Expertul Yannis Papastamatiou, profesor asociat la Universitatea Internațională din Florida, a declarat pentru The Sun Online: „Șansa de a fi mușcat de un rechin este extrem de scăzută și mai ales în Marea Mediterană, deoarece populația de rechini este mică.

Alte lucruri pe care le puteți face este să evitați apele după furtuni puternice, să evitați înotul în zori sau în amurg și să evitați să înotați în apropierea gurilor de râu.

Fii atent. Cele mai multe dintre apele din plajele populare sunt foarte limpezi, așa că dacă se apropie un rechin, cineva îl va vedea.

„Când înoți, înotați cu cel puțin o altă persoană – aceasta este o idee bună pentru siguranța generală.”

Kos este o insulă mica, aflată în sudul Greciei, la doar 8 kilometri de Bodrum, Turcia. Principalul oraș este Kos Town si insula are o populație de 30.000 de locuitori.

sursa: www.ziare.com

Mesajul mitropolitului Vladimir în ajun de Crăciun

ÎPS Mitroplit Vladimir a adresat o pastorală prilejuită de Luminata sărbătoare a Nașterii Mîntuitorului Iisus Hristos, informează unica.md.

”Vă adresez această pastorală prilejuită de Luminata sărbătoare a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos,  ca pe un îndemn de a ne apropia de El, Domnul păcii, a cărui stăpânire e pe umărul Lui și care iată S-a născut nouă Prunc.

Să ne apropiem prin înălțarea cugetului, prin deschiderea sufletului și a inimii, prin rugăciunea și împărtășirea cu El în Sfânta Liturghie.  El S-a apropiat de noi. Dumnezeu-“Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi “(Ioan 1, 14), ca să arate cât de mult vrea să ne apropiem și noi, unul de altul, cu dragoste și bunătate.  În cartea Faptele Apostolilor, Apostolul Petru, vorbind în casa sutașului Corneliu despre Iisus Hristos Mântuitorul a tot omul și a tuturor popoarelor spune că “Acesta a umblat făcând bine şi vindecând pe toţi cei asupriţi” (Fapte 10, 38).

Sărbătorirea Nașterii Domnului nu poate să însemne doar îmbrăcarea hainelor noi pentru a arăta bine de sărbătoare, nici pregătirea meselor pentru a desfăta împărătește pântecele. Să ne gândim la cei ce n-au o haină de sărbătoare și nici una de zi cu zi. Să nu mâncăm pe săturate fără a fi potolit foamea cuiva. Adevărata prăznuire este întâi de toate conștientizarea chemării de către Fiul lui Dumnezeu la această lucrare de a face binele, de a fi solidari, de a aduce liniște, încurajare, nădejde și pace celor sugrumați de  tragedia vieții lor.

Câte faceți oamenilor, chiar și celor “mai mici” dintre oameni, Mie le faceți, spune Domnul în Sfânta Evanghelie. Să ne învățăm a face binele. Să practicăm binele și atunci lumina adusă în viața cuiva ne va lumina drumul nostru spre Hristos, precum oarecând steaua a călăuzit pe cei ce căutau Pruncul, ca să-I aducă daruri. Dincolo de sensul profund teologic al darurilor aduse de magi, însuși momentul acesta al aducerii lor, notat cu grijă de Evanghelistul Matei, are menirea să ne spună că suntem cu adevărat creștini atunci când dăruim oamenilor darurile spirituale și darurile materiale necesare vieții lor. Orice dar trebuie oferit și cu dăruirea de sine, care alungă oricare interes propriu și menține în inimile noastre doar dorința curată de a trăi porunca Domnului, ce ne învață să ne iubim aproapele, ca pe noi înșine. Să râvnim duhovnicește la darul adus de El: îndumnezeirea, intrarea și conviețuirea noastră cu Dumnezeu întru Împărăția Sa.

Iubiții mei fii şi fiice duhovnicești,

La praznicul Naşterii Pruncului Mântuitor mă duce gândul la fiecare dintre voi. La cei de acasă și la cei plecați departe, din diasporă, cu îndemnul părintesc de a cultiva bunătatea. Doresc ca bunătatea care zvâcnește în noi în ziua acestei minunate prăznuiri a Nașterii Domnului să cuprindă sufletele noastre ale tuturor și să ne însoțească zi de zi de-a lungul anilor, ca totdeauna să ducem peste tot bucurie, speranță și lumină.  Sufletele să ne abunde de dragoste și bunătatea să pătrundă peste tot: în instituțiile publice și private, în grădinițe și școli, în spitale și aziluri, în penitenciare și-n tot locul din țara noastră și din lume. Fie că activăm acolo sau doar le vizităm, să le facem locuri curate și sfinte, unde nu este invidie, ipocrizie, corupție și alte depravări morale, ci să fie ospitaliere ca acea peșteră din Betleem, care în răcoarea ei a primit cu căldură pe Dumnezeu și pe oamenii, care-L căutau să I se închine.

Cu arhierești binecuvântări, Vă urez sărbătorire sfântă a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, a Cărui nume este Emanuel (Isaia 7, 14), ce se tâlcuieşte “cu noi este Dumnezeu”.

Cu noi este Dumnezeu, să înțelegem, neamuri, și să ne plecăm Lui, căci cu noi este Dumnezeu!

La mulți ani!

Sărbători binecuvântate!”, se arată în mesajul mitropolitului.

Captură de marijuana de 250.000 lei la Comrat

Polițiștii de frontieră, sub conducerea procurorilor PCCOCS ai oficiului Sud, anunță o captură de marijuana de circa 250.000 lei în Comrat și reținerea a doi bărbați care ar fi urmat să o pună în vânzare, la Sud, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cei doi, cu vârste de 30 și 33 de ani, au fost monitorizați timp de două luni, iar de curând a fost reținut în flagrant bărbatul mai în vârstă. Au urmat percheziții la domiciliul și în automobilul acestuia și complicelui său, reținut ulterior, de unde au fost ridicate diferite cantități de droguri care însumează preliminar peste 600 grame de marijuana. De asemenea, au fost ridicate și cântare electronice la scară mică pentru vânzarea drogurilor, telefoane mobile, cartele telefonice pentru comunicarea cu clienții, precum și bani în diferite valute care ar proveni din vânzarea drogurilor.

Ulterior reținerii acestora, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cei doi au fost plasați în arest pentru 30 de zile, prin încheierea Judecătoriei Cahul. Învinuitul mai tânăr cooperează și a fost plasat în arest la domiciliu, iar cel mai în vârstă – în arest preventiv.

Investigarea schemei de vânzare a drogurilor de către cei doi, inclusiv eventuala implicare a complicilor continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

În ajun de Crăciun, gospodinele coc crăciunei, simbolul sărbătorii

Aromați, rumeni și frumoși, așa arată crăciuneii, deliciul nelipsit de pe masa de Crăciun al românilor și moldovenilor, simbolul sărbătorii creștine care marchează Nașterea lui IIsus Hristos, informează unica.md.

Craciuneii se coc în special de Crăciun și reprezintă colaci de dimensiuni mai mici, cu forma asemanatoare cifrei 8. Se prepară din aluat dospit. Unele gospodine fac Crăciuneii ușor îndulciti, altele ca pâinea, din aluat ușor sărat.

Crăciuneii se pun la icoană și se păstrează până primăvara, urmând să fie împărțiți la vite pentru a fi sănătoase.

Totodată, aceștia sunt dați la colindătorii care vin să vestească Nașterea Domnului în ziua de Crăciun.

Mulți dintre moldoveni vor sărbători Crăciunul pe stil vechi, în data de 7 ianuarie.

VIDEO cu impact emoțional. Momentul în care o tănără este lovită de o mașină în timp ce traversa strada pe o zebră din Capitală
Articolul anterior
O nouă alertă cu bombă la Aeroport. Polițiștii, la fața locului
Articolul următor