Papa Francisc la slujba de Înviere: ”Aspiraţiile noastre de pace sunt spulberate de ura crudă şi de brutalitatea războiului”

Papa Francisc a luat parte la Slujba de Înviere de la Bazilica Sfântul Petru, sâmbătă, 30 martie, după ce şi-a anulat în ultima clipă participarea la procesiunea din Vinerea Mare la Colosseumul din Roma.

Francisc a citit o omilie (n. r. cuvântare bisericească) de mai mult de o pagină, a zâmbit şi i-a salutat pe credincioşi în timp ce părăsea Bazilica Sfântul Petru din Roma într-un scaun cu rotile, conform Ziare.

Sărbătoarea a început la intrarea în Bazilică cu ritul evocator al binecuvântării focului, urmat de procesiunea lumânărilor, în timp ce s-a cântat Lumen Christi şi luminile Bazilicii s-au aprins în toată strălucirea lor. Celebrarea a inclus botezul şi confirmarea a opt catehumeni din Italia (4), Coreea de Sud (2), Japonia (1) şi Albania (1).

În omilia sa, Papa Francisc a reflectat asupra relatării evanghelice a femeilor care au vizitat mormântul gol al lui Isus, atrăgând atenţia asupra a două momente cruciale ale acestui eveniment.

„Acea piatră, un obstacol copleşitor”, a spus Papa, „simboliza ceea ce femeile simţeau în inima lor. Reprezenta sfârşitul speranţelor lor, acum spulberate de misterul obscur şi dureros care punea capăt viselor lor”.

Uneori în viaţă, a spus Papa, şi noi experimentăm acest sentiment de a fi copleşiţi de tristeţe şi disperare: „Întâlnim aceste pietre de mormânt în golul lăsat de moartea celor dragi, în eşecurile şi temerile care ne împiedică să realizăm binele pe care vrem să-l facem”, dar şi „în toate formele de egocentrism care ne înăbuşă impulsurile de generozitate şi de iubire sinceră, în zidurile de cauciuc ale egoismului şi indiferenţei care ne reţin în efortul de a construi oraşe şi societăţi mai drepte şi mai umane, în toate aspiraţiile noastre de pace care sunt spulberate de ura crudă şi de brutalitatea războiului”.

Cu toate acestea, a remarcat Papa Francisc, aceleaşi femei care purtau acest întuneric în inimile lor ne spun ceva cu totul extraordinar: când au privit în sus, au văzut că acea piatră grea fusese deja rostogolită, dezvăluind puterea lui Dumnezeu: „victoria vieţii asupra morţii, triumful luminii asupra întunericului, renaşterea speranţei în mijlocul ruinelor eşecului”.

Papa Francisc i-a invitat, aşadar, pe credincioşi să „ridice privirea” spre El: „Dacă îi permitem lui Iisus să ne ia de mână nicio experienţă de eşec sau de tristeţe, oricât de dureroasă ar fi, nu va avea ultimul cuvânt asupra sensului şi destinului vieţii noastre”.

Primindu-l pe Iisus, „Paştele nostru”, „Dumnezeul vieţii”, în vieţile noastre şi spunându-i „da”, a adăugat Papa, „nicio piatră nu va bloca drumul spre inimile noastre, niciun mormânt nu va suprima bucuria vieţii, niciun eşec nu ne va condamna la deznădejde”.

„Să ne ridicăm ochii spre el, Domnul Înviat”, a conchis el, „şi să mergem înainte cu certitudinea că, pe fundalul obscur al speranţelor noastre eşuate şi al morţii noastre, viaţa veşnică pe care a venit să o aducă este chiar acum prezentă în mijlocul nostru”.

„Omul durerii nu mai este în închisoare: el a deschis o breşă în zid; se grăbeşte să vă întâlnească. În întuneric, lăsaţi să răsune un strigăt de bucurie neaşteptat: El este viu; a înviat!”, a spus Papa.

Papa Francisc şi-a anulat în ultima clipă participarea la procesiunea de Vinerea Mare la Colosseumul din Roma, pentru a-şi „păstra sănătatea”, potrivit Vaticanului.

Această decizie neaşteptată a fost luată în condiţiile în care Francisc şi-a limitat discursurile şi a anulat angajamente în mai multe rânduri în ultimele săptămâni din cauza unor răceli, bronşite şi a unei infecţii gripale.

Francisc, în vârstă de 87 de ani, are nevoie, de asemenea, de un scaun cu rotile sau de un baston pentru a se deplasa din cauza unei afecţiuni la genunchi.

Papa urmează să ţină duminică o slujbă de Paşte, precum şi mesajul şi binecuvântarea „Urbi et Orbi”.

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Bebeluș în stare gravă după ce s-a intoxicat cu nitriţi. Ar fi fost hrănit cu lapte praf preparat cu apă din fântână
Articolul anterior
Ce a făcut o femeie după ce a găsit un plic cu 17.000 de euro pe stradă. Gestul ei a fost lăudat de multă lume
Articolul următor