Păpușa Barbie împlinește astăzi 65 de ani

Păpușa Barbie împlinește, astăzi, 65 de ani. Compania de jucării Mattel marchează momentul cu modele noi, inspirate de cele mai populare versiuni din ultimele 6 decenii, dar şi cu o Barbie de pluş, care va apărea pe piaţă în acest an.

Anul trecut a fost unul de mare succes pentru creatorul celei mai cunoscute păpuşi din lume, scrie Observator.

Popularitatea filmului Gretei Grewig a făcut ca vânzările să crească semnificativ, iar profiturile Mattel s-au majorat cu cel puţin 150 de milioane de dolari.

Păpuşa Barbie – varianta originală, creată de Mattel în 1959 şi având caracteristici emblematice precum părul blond, costumul de baie alb-negru, ochii migdalaţi, a fost inspirată de Barbara, fiica lui Ruth Handler, creatoarea păpușii.

În prezent, celebrele păpuşi sunt produse într-o diversitate de culori ale tenului, texturi ale părului, forme ale corpului şi nu numai. Barbie este fabricată în 35 de nuanţe de piele, 97 de stiluri de coafură şi nouă tipuri de corp, iar gama include de asemenea păpuşi cu scaune rulante, sindrom Down, vitiligo, care poartă mărimi mari, dar şi neutre din punctul de vedere al genului. Păpuşile Barbie au întruchipat, de-a lungul vremii, 250 de profesii.

Păpuşa este, totodată, un reper pentru lumea modei, după ce a inspirat trendul Barbiecore şi a ajutat mulţi renumiţi hair stilişti şi creatori de modă, cum ar fi Karl Lagerfeld, să-şi înceapă cariera.

Succesul comercial al peliculei „Barbie”, în regia Gretei Gerwig, cu Margot Robbie şi Ryan Gosling în distribuţie şi care a obţinut opt nominalizări la Oscar în 2023, a adăugat o nouă dimensiune emoţională celebrei păpuşi.

Brandul este în continuare deschis la schimbare, însă fie că noile păpuși sunt sculptate manual sau realizate cu ajutorul imprimantei 3D, unele practici au fost păstrate, cum ar fi pictarea manuală a păpuşilor Barbie sau folosirea aceloraşi maşini de cusut din anul 1959.

Ediţia aniversară, creată special pentru marcarea a 65 de ani, a fost realizată de designerul principal al Barbie Signature, Carlyle Nuera, şi este o reinterpretare a costumului original de baie Barbie sub forma unei rochii alb cu negru, asortată cu ochelari de soare cu rame ochi de pisică.

În ediţia aniversară, alături de păpuşa clasică cu tenul alb şi părul blond, a fost creată şi o păpuşă de culoare, cu codiţe şi şuviţe, stil popular în rândul femeilor de culoare.”Dacă am fi continuat să facem mereu aceleaşi lucruri, iar şi iar, Barbie nu ar fi avut succesul pe care îl are azi”, a spus Culmone.

Starea de alertă la Aeroportul Chișinău: Cineva a activat intenționat butonul antiincendiu de la etajul 2

Un semnal de alertă de incendiu ar fi pornit intenționat Aeroportul Chișinău la de către persoane necunoscute care ar fi activat butonul antiincendiu la etajul 2 al zonei sterile. Starea de alertă a fost anulată, iar oamenii legii interprind măsuri speciale de investigații pentru a identifica făptașul, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Pompierii au intervenit ĭn urma declanşării alertei de incendiu la Aeroportul Internaţional Chişinău

Ĭn dimineaţa zilei de 10 ianuarie 2025, pompierii IGSU au fost solicitaţi la Aeroportul Internaţional Chişinău, după ce Serviciul 112 a fost anunţat despre declanşarea sistemului de alarmă la incendiu. Apelul a fost recepţionat la ora 8 :40. La faţa locului au fost îndreptate 3 echipe de salvatori. Angajaţii IGSU urmează să meargă în recunoaştere pentru a stabili dacă există vreo o sursă de aprindere, care la moment nu a fost confirmată. Toate persoanele din interiorul Aeroportului au fost evacuate.

Circumstanţele urmează a fi stabilite pe parcurs. În urma situaţiei nimeni nu a avut de suferit.

La ora 09:02, ĭn urma, cercetărilor efectuate de specialişti la faţa locului nu a fost confirmată nici o sursă de aprindere., anunță IGSU.

Până în 2030 va fi dublat numărul de poduri peste Prut

A fost desemnată compania care va elabora Studiului de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut, a anunțat secretarul de stat la ministerul Transporturilor de la București, Irinel Ionel Scrioșteanu, transmite IPN.

Este vorba de podul nou Costești – Stânca al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Botoșani și al raionului Rîșcani.

Podul nou Leova – Bumbăta al cărui amplasament va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, raionului Leova.

Podul nou Leca – Falciu al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Vaslui și al raionului Cantemir.

Totodată, podul nou Bărboieni – Răducăneni al cărui amplasament este localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul raionului Nisporeni.

Până în anul 2030 ministerul român menționează că va fi dublat numărul podurilor rutiere existente.

Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri peste Prut este de puțin peste un milion de lei românești fără TVA, pentru fiecare lot în parte, iar sursa de finanțare este asigurată de la bugetul statului român. Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este de 12 luni.

Potrivit autorităților construcția acestor poduri peste Prut va duce la eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei, creșterea capacității de transport dintre cele două țări, realizarea conectivității Republicii Moldova cu rețelele europene de transport TEN-T și fluidizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța.

De astăzi lumina și căldura sunt mai scumpe

Consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

UPD 11.00 – În știrea inițială s-a strecurat o eroare tehnică: au fost indicate aceleași tarife pentru ambii furnizori de energie electrică. IPN își cere scuze pentru această confuzie. Precizăm că noile tarife pentru consumatorii Premier Energy sunt următoarele:

Pe 3 ianuarie, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 3,02 lei/kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,26 lei/kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,29 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);

– 3,51 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

– 4,10 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA:  

– 3,10 lei /kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,34 lei /kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,64 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

-4,68 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).

În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).

Doi piloți care se aflau la comanda unui avion cu 153 de pasageri la bord au adormit în același timp
Articolul anterior
Echipa Ministerului de Externe a plantat puieți de frasin și tei pe o suprafață de 2 ha în raionul Orhei
Articolul următor