Părinții copilei găsite în parcul Valea Trandafirilor cred că fiica lor a fost aruncată de la înălțime: ,,Îmi doresc ca poliția să îi găsească pe cei care au împins-o”

Ilona a murit în spital din cauza numeroaselor răni și a fost înmormântată vineri. Părinții copilei sunt siguri că aceasta a fost aruncată de la înălțime.

Foto: arhiva personală a familiei.

Tragedia a zguduit întreaga țară. Este vorba despre un copil de doar 13 ani.

Pe 14 iunie, o fetiță de 13 ani doar în lenjerie intimă, aproape fără suflare, a fost găsită de un trecător lângă o clădire abandonată cu șase etaje din parcul Valea Trandafirilor din Chișinău. A fost dusă în stare gravă la Institutul Mamei și Copilului, unde a fost internată în secția de terapie intensivă. Medicii au constatat pe corpul copilei numeroase leziuni tipice căderilor de la înălțime. În ciuda tuturor eforturilor medicilor, Ilona a murit a doua zi la spital.

Versiunea principală a morții este sinuciderea, poliția spune că nu a găsit alte răni caracteristice unei lupte sau confruntări.

Tatăl copilei s-a întors în grabă din Polonia, acolo unde se afla la muncă. ,,S-au spus multe minciuni despre fiica noastră”, spune mama Ilonei, conform www.kp.md. ,,Era o fată bună, studia, are diplome pentru rezultate bune, profesorii nu s-au plâns niciodată”.

Cât despre țigări, alcool și droguri, mama copilei susține că ,,nu a văzut asta niciodată, ea venea întotdeauna acasă într-o stare normală”. ,,La nouă seara era mereu acasă, dacă eram la serviciu, ea era acasă. Soacra mea, bunica Ilonei, este mereu acasă. În timpul liber, ieșea, ,,ce ar trebui să fac acasă, sunt deja mare, nu vreau să stau lângă fusta ta”, spunea copila. ,,O lăsam să plece, dar i-am cerut să vină întotdeauna acasă la timp”.

,,În acea seară am sunat-o pe Ilona și i-am spus să vină acasă. „Mamă, vin!” Era vreo șapte seara. La nouă seara am sunat-o din nou, mi-a răspuns că se află în drum spre casă. Și din acel moment telefonul ei s-a închis. Apoi am sunat-o pe prietena ei, a spus că Ilona a plecat cu două fete și o altă prietenă. Ce s-a întâmplat mai departe, unde s-a despărțit de prieteni – nu știm… Când fiica mea nu s-a mai întors acasă, am mers la poliție, chiar în seara aceea. Am fost în parc să o căutăm, dar nu am găsit-o. Era plecată la skate park cu cei mai buni prieteni ai săi, iar alți prieteni i s-au alăturat acolo. Ilona avea brațul fragil, după fractură, și nu îi permiteam să urce pe skateboard. Una dintre fete a rămas cu prietenul, iar Ilona plecase…

,,Cred că, pur și simplu, a fost aruncată de la înălțime. Cum altfel ?! Când am mers la morgă pentru identificare, am văzut o vânătaie mare pe pieptul Ilonei. Îmi doresc foarte mult ca poliția să îi găsească pe cei care au împins-o!. ,,Ilona avea vânătăi pe piept, pe spate. De unde vine versiunea că acesta este sinucidere?! Nu înțeleg cine mi-a omorât fiica”, spune tatăl copilei.

După Australia și Franța, și Grecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale

Grecia va adopta măsuri pentru a reduce dependența copiilor de social media. Atena vrea să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, scrie digi24.ro.

Măsura se aliniază modelelor de succes adoptate în Australia și Franța, unde măsuri similare de verificare a vârstei s-au dovedit promițătoare în reducerea supraexpunerii în rândul tinerilor utilizatori. Propunerea guvernului de la Atena include un cadru pentru ca platformele să pună în aplicare verificarea obligatorie a vârstei, împreună cu cerințe privind consimțământul părinților pentru utilizatorii sub 15 ani.

Inițiativa este susținută de un raport al unui comitet științific. Recomandările includ lansarea de campanii de sensibilizare, dotarea părinților cu instrumente de gestionare a timpului petrecut în fața ecranului și reformarea algoritmilor pentru a reduce expunerea minorilor la conținuturi dăunătoare. Urgența problemei a fost subliniată de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în timpul unui discurs la ONU în septembrie. Citând cartea lui Jonathan Haidt „The Anxious Generation”, Mitsotakis a evidențiat impactul psihologic al timpului excesiv petrecut în fața ecranului asupra copiilor.

Pentru a depăși provocările legate de implementare, Grecia caută sprijin la nivel european. Sunt în curs discuții pentru stabilirea unei vârste de maturitate digitală de 15 ani la nivelul UE, cu restricții corespunzătoare în toate statele membre. Ministrul guvernanței digitale, Dimitris Papastergiou, a pledat pentru această inițiativă în cadrul unei reuniuni recente a Consiliului Telecomunicații al UE.

O astfel de colaborare este considerată esențială pentru a face presiuni asupra giganților din domeniul tehnologiei să adopte sisteme solide de verificare a vârstei.

Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați: Femeile, preocupate mai mult de responsabilitățile familiale

Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați. Decalajul apare, în mare parte, după ce fe­meile pleacă în concediul de îngri­jire a copiilor, renunțând deseori la ambiția de a crește profesional, scrie vocea.md.

Sindicatele cred că, indiferent de sex, toți angajații trebuie să aibă șanse egale, iar pentru asta este important ca și bărbații să-și asume o parte din treburile casnice. Mai mult, se dorește ca și patronii să conștientizeze că munca nu poate fi mai presus decât familia. Acestea ar fi valorile stipulate în Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 156 privind egalitatea de șanse și egali­tatea de tratament pentru lucrători și lucră­toare cu responsabilități familiale, pe care trebuie să o ratifice și Republica Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană.

Promovarea ratificării Convenției a fost subiectul unei mese rotunde organizate recent de Confederația Națională a Sindi­catelor din Moldova (CNSM) în colaborare cu OIM. Evenimentul a reunit conducerea CNSM, reprezentanți ai OIM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, ai Co­misiei de Femei a CNSM, reprezentanți ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), Oficiului Avoca­tului Poporului, Consiliului pentru Egalitate, UN Women Moldova.

Femeile preocupate mai mult de responsabilitățile familiale

Este cunoscut faptul că responsabilitățile familiale constituie unul dintre motive­le inactivității în rândul femeilor. Conform datelor Biroul Național de Statistică (BNS), 53,8% dintre femei în vârstă de 25-54 de ani sunt inactive din cauza responsabilităților familiale de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei, care le revin. Concomi­tent, în anul 2023, circa 30 de mii de femei au desfășurat activitate salarială în condițiile timpului de muncă parțial, dintre care 58,5% au activat cu un program de muncă sub 20 de ore săptămânal.

De fapt, lipsa serviciilor de îngrijire a co­piilor, mai cu seamă de vârstă fragedă sau lipsa acestora la prețuri accesibile, precum și oportunitățile scăzute de angajare în zo­nele rurale, sunt printre factorii principali care contribuie la inactivitatea sporită a fe­meilor, fapt pentru care femeile înregistrea­ză și valori duble în rândul tinerilor NEET în comparație cu bărbații.

„Din acest motiv, considerăm că crearea unui mediu de lucru care să sprijine activ integrarea acestor persoane pe piața mun­cii este crucială. Implementarea unor poli­tici și măsuri care să răspundă nevoilor lor este o soluție eficientă care poate contribui la reducerea inegalităților. Este cert că sin­dicatele nu pot rămâne indiferente față de provocările cu care se confruntă salariații cu responsabilități familiale și se pronunțăferm pentru ratificarea Convenției nr. 156. În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 12 apri­lie anul curent, am venit cu propunerea de examinare a posibilității ratificării Convenției respective și ne exprimăm recunoștința pen­tru susținerea OIM în acest sens, inclusiv prin elaborarea analizei de compatibilitate a ca­drului legal național la prevederile Convenției și organizarea acestei mese rotunde, care întrunește partenerii sociali, experții OIM și alte părți implicate în promovarea reconci­lierii vieții profesionale cu cea de familie”, a menționat în discursul său președintele CNSM, Igor Zubcu.

Magia Anului Nou la Chișinău: Festivalul Luminilor ”Lights & Dreams”  a început la CIE ”Moldexpo”

La Chișinău, pe teritoriul CIE «Moldexpo» , a început festivalul de lumini de Anul Nou, «Lights & Dreams», cu un show de lumini și zeci de instalații.

Vizitatorii sunt așteptați într-un parc tematic unic de ilumiinații și instalații de lumini de până la șapte metri înălțime. Fiecare locație te introduce într-o poveste fascinantă despre o lume paralelă, locuită de zâne, elfi, dragoni și alte ființe magice. Oaspeții festivalului pot explora «Pădurea zânelor și a elfilor», «Tunelul îndrăgostiților» , «Pisicile magice» , «Călăreții stelari» , «Pasărea Phoenix»  și multe alte compoziții uimitoare.

Aproape 50.000 de lămpi, două kilometre de mătase naturală și LED-uri special alese au creat o adevărată poveste de Crăciun pe teritoriul CIE «Moldexpo». Pe lângă instalațiile de lumini, organizatorii oferă vizitatorilor diverse distracții: zone interactive, colțuri foto tematice, food court-uri stilizate, dar și spectacole de animație și un impresionant show cu foc.

Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul oficial al festivalului „Lights & Dreams” în Moldova sau de la casa de bilete de la intrarea în parc. Detalii suplimentare pe Instagram și Facebook ale evenimentului. Festivalul va dura până pe 26 ianuarie și va fi deschis zilnic între orele 15:30 și 22:00.

Adresă: MoldExpo (str. Giocelilor, 1, Chișinău)
Program: zilnic între 15:30 și 22:00
Preț bilet: adult – 200 lei, copii – 180 lei

Care este starea moldoveanului care a scăpat cu viață în Belgia. Doi colegi ai săi și-au pierdut viața
Articolul anterior
Imagini de la botezul fetiței lui Smiley și a Ginei Pistol. Invitații au sărit în piscină
Articolul următor