Parlamentul de la Chișinău va adopta o lege antioligarhică ce va viza fenomenele de concentrare a sistemelor bancare, business, mass-media în „mâinile unor indivizi cu conexiuni în lumea politică”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Șeful legislativului susține că aceasta este una din condiționalitățile asumate în procesul de integrare europeană, transmite deschide.md.
Președintele Parlamentului apreciază decizia SUA de a include pe lista sancțiunilor persoane și entități care subminează procesele democratice din Republica Moldova, însă constată că în Republica Moldova nu există o legislație pentru a contracara astfel de fenomene.
„Revenim la Legea Magnitsky pentru Republica Moldova, adaptată. E bine că SUA au venit cu această poziție, dar, vorba aia – ironia sorții, Republica Moldova nu a avut o astfel de experiență și nici legislație pentru astfel de indivizi, fenomene.
Va trebui să avem niște instrumente legale inclusiv pentru acești tipi ca mai ușor, mai facil, mai repede să poți fie să pui sechestrul pe o proprietate, să nu permiți printr-o entitate să influențeze niște procese, să pună mâna pe infrastructura critică. Da, va trebui să facem și lucrul ăsta foarte repede”, a spus Igor Grosu.
Amintim că, pe 26 octombrie, SUA au impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în marea corupție și care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei.
Pe lista sancțiunilor au fost incluși fostul lider PDM Vlad Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, Partidul „Șor”, soția lui Ilan Șor, omul de afaceri din Rusia Igor Ceaika, un apropiat al fostului președinte Igor Dodon, precum și consultanți ruși ai PSRM, acuzați de ingerințe în procesele electorale din Republica Moldova.
Legea Magnitsky a fost aprobată de Congresul SUA și promulgată de președintele Barack Obama în decembrie 2012. Aceasta viza pedepsirea oficialilor ruși responsabili de moartea într-o închisoare din Moscova, în 2009, a contabilului rus Serghei Magnitsky.
Din 2016 legea este aplicată la nivel global, Guvernul SUA sancționând persoane și entități care au încălcat drepturile omului, înghețându-le bunurile și interzicându-le să intre în SUA.