Parlamentul german a aprobat livrarea de armament greu pentru Ucraina

Parlamentul german a aprobat joi, cu o largă majoritate, o rezoluţie în favoarea livrării de armament greu destinat Ucrainei, care să ajute forţele Kievului să facă faţă atacurilor armatei ruse, după mai bine de două luni de la invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă, scrie digi24.ro.

„Pe lângă izolarea economică extinsă şi decuplarea Rusiei de pe pieţele internaţionale, cea mai importantă şi eficientă metodă care poate stopa invazia rusă o reprezintă intensificarea şi accelerarea livrării de sisteme eficiente şi complexe de armament, inclusiv armament greu”, se arată în documentul aprobat joi de Bundestag.

Rezoluţia a fost susţinută de către toate cele trei partide din coaliţia guvernamentală, precum şi de către reprezentanţii conservatorilor, aflaţi în opoziţie. În total, s-au înregistrat 586 de voturi pentru, 100 împotrivă şi 7 abţineri.

Berlinul a anunţat deja că e dispus să livreze Ucrainei în jur de 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard. 

Angajamentul de a livra sistemele antiaeriene Gepard a fost anunțat de ministrul Apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei întâlniri a oficialilor internaționali ai apărării la baza forțelor aeriene americane Ramstein din Germania.

Este pentru prima oară când Germania acceptă să furnizeze acest tip de armament greu Ucrainei care luptă împotriva invaziei ruse. Sistemele Gepard au fost eliminate treptat din serviciul activ în Germania în 2010.

La „Arena Chișinău” s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică, la care au concurat sportive din trei țări

Grație și prestații strălucitoare, la „Arena Chișinău”, unde s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică. Au concurat sportive din Republica Moldova, din România și din Ucraina.

Două competiții de gimnastică aerobică, desfășurate la Arena Chișinău

Peste o sută de participanți şi-au prezentat numerele artistice, la patru probe, transmite tvrmoldova.md.

Elena Antoniuc, gimnastă: „Este foarte importantă tehnica, mai exact cât de corect faci elementele. Contează și sentimentele pe care le prezinți.”

Gimnastele spun că au muncit din greu pentru a avea prestații convingătoare la „Arena Chișinău”.

Victoria Rogovei, gimnastă: „Nu este pentru prima dată când particip la acest tip de competiții. Am fost și la Campionatul Mondial, dar și la cel European. Eu fac acest exercițiu de trei ani, iar acum îl perfecționez zilnic.”

Pe lângă gimnaștii din Republica Moldova, și-au demonstrat abilitățile și sportivi din România și Ucraina.

Alina Fecioru, gimnastă, România: ” – Cu ce ați venit să surprindeți adversarele din Republica Moldova? – Cu talent din a face gimnastică și prin exprimarea pe scenă.”

Rebeca Dorneanu, gimnastă, România: „Obiectivul nostru este să ne întrecem limitele și să fim cele mai bune pe scenă.”

Margo Gulîevo, gimnastă, Ucraina: ” – Ce emoții simțiți aici? – Îmi e frică, dar sunt bucuroasă să particip. Este frumos aici, în această sală foarte bună. Noi am pregătit numere cu muzică franceză, dar și din alte țări, care au o valoare mare pentru noi.”

În cadrul celor două competiţii au concurat peste 100 sportivi.

Ala Liutova, președinte, Federația de Gimnastică Aerobică, Republica Moldova: „Scopul principal este să popularizăm acest sport în Republica Moldova. Să atragem câți mai mulți sportivi să practice gimnastică aerobică.”

Cei mai buni s-au ales cu medalii, diplome, dar și cadouri din partea sponsorilor. Iar sportivii din Republica Moldova au luptat pentru șansa de a ajunge în lotul țării, care va merge la Campionatul Mondial, programat în luna septembrie. Gazda marelui eveniment sportiv va fi Italia.

Târg la Iași: Peste 60 de meșteri populari din România și Republica Moldova și-au expus obiectele lucrate manual

Peste 60 de meșteri populari din România și din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Iași unde au expus obiecte lucrate manual.

Nu au lipsit nici spectacolele muzicale sau poveștile cu care i-au încântat pe vizitatori, transmite stirileprotv.ro.

Îmbrăcat din cap până în picioare în haine populare, un bărbat a cântat și recitat cât l-au ținut plămânii, spre bucuria oamenilor.

Femeie: „Foarte frumos. Emoții, dar totodată îmi aduce aminte de copilărie.”

Unii dintre meșterii prezenți s-au axat pe povești pentru a fermeca oamenii. O femeie din Humulești a pregătit cu migală figurine desprinse din cărțile lui Ion Creangă

Femeie: „Am pornit exact ca Ion Creangă, cu Moș Chiorpec Ciubotaru, Păcală. Sunt oameni care vin și cu așteptări de la noi să le spunem o poveste și să ne arătăm meșteșugurile”.

O altă femeie a adăugat: „Deosebit de mare apreciere pentru tot ce se vinde și tot ce este expus. Ne place foarte, foarte mult pentru că este munca omului.”

La un alt stand, săpunul de casă a fost la mare căutare. Cel clasic, făcut din grăsime, dar și o variantă parfumată, cu diverse ierburi aromatice.

O femeie a mărturisit: „M-a atras mirosul. Seamănă într-adevăr cu săpunul făcut în casă, dar mirosul este deosebit. E ceva de plante.”

O fetiță a spus: „Am luat o brățară cu steagul României și mâine o să venim să-mi iau și un colier.”

Târgul se află la cea de-a 24-a ediție și este deschis până duminică.

În curând, statul va putea împrumuta bani de la cetățeni, susține ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a anunțat că în curând va fi lansat o platformă pe care moldovenii vor putea să împrumute bani statului.

Declarația a fost făcut la emisiunea „Realitatea te privește” de la RLive TV. Potrivit lui, aceasta este o practică obișnuită în alte țări, transmite realitatea.md.

„Avem experiențe foarte bune în regiune. România are peste 10 la sută din datoria de stat împrumutată de la cetățeni. Asta însemnând că hârtiile de valoare pe care le emite Ministerul de Finanțe sunt cu categoria zero de risc, adică niciodată un stat nu a fost în poziția să nu întoarcă banii pe care i-a împrumutat. Noi dezvoltăm o platformă online în care toți cetățenii pot să se logheze având un cont bancar asignat la această platformă și va putea procura hârtii de valoare de stat. Fără intermediari, foarte simplu, la un click distanță”, spune Petru Rotaru.

Mai multe facilități fiscale pentru moldovenii care revin acasă. Inițiativa legislativa a președinției
Articolul anterior
Medicina atinge un alt nivel: Inteligența artificială identifică tulburările genetice la embrioni
Articolul următor