Parlamentul împlinește 33 de ani de activitate

Anual, pe 23 mai este marcată Ziua Parlamentului Republicii Moldova – instituția reprezentativă supremă a țării noastre. Legislativul de la Chișinău este compus din 101 deputați aleși pentru o perioadă de patru ani. Actualul legislativ este succesorul Sovietului Suprem al RSS Moldovenești. Deputații sunt aleși prin vot universal, secret și liber exprimat, scrie moldova1.md.

Istoricul organului reprezentativ suprem al Republicii Moldova

În primăvara anului 1990 în Moldova au avut loc primele alegeri parlamentare pe principii noi, în baza sistemului electoral majoritar. Candidații la funcția de deputat erau propuși de colective de muncă și organizații obștești.

Pe 23 mai 1991, printr-o hotărâre a Sovietului Suprem al RSS Moldovenești de legislatura a XII-a, fosta republică unională, RSSM, este redenumită în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

Pe 23 iunie 1990, Parlamentul a adoptat Declarația Suveranității, iar la 27 august 1991 – Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Primul Parlament a avut trei președinți:

  • Mircea Snegur (27 aprilie – 3 septembrie 1990)
  • Alexandru Moșanu (4 septembrie 1990 – 2 februarie 1993) și
  • Petru Lucinschi (4 februarie 1993 – 27 februarie 1994).

În perioada activității primului Parlament, forma de guvernare a oscilat de la una parlamentară la una prezidențială.

La alegerile parlamentare din 22 martie 1998 au participat 29 de partide, mișcări și organizații social-politice și 67 de candidați independenți. În urma scrutinului au acces în parlament 4 formațiuni politice: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cu 40 de mandate, Blocul electoral „Convenția Democrată din Moldova” – 26 de mandate, Blocul electoral „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă” – 24 mandate și Partidul Forțelor Democratice – 11 mandate.

Pe 5 iulie 2000, cu o majoritate constituțională de voturi, Parlamentul a operat o serie de modificări în Constituție, în urma căreia s-a trecut de la un regimul politic semiprezidențial la unul parlamentar.

În urma modificărilor, alegerea Președintelui Republicii Moldova se efectuează de către Parlament prin vot secret, cu cel puțin trei cincimi din numărul deputaților aleși.

Pe 4 martie 2016, Curtea Constituțională a decis ca președintele să fie ales de către popor. Sesizarea a fost depusă de un grup de deputați PLDM. Pe 21 iulie 2021, președintele al Parlamentului a fost ales Igor Grosu.

De menționat că, în ultimii 33 de ani, forul legislativ a adoptat 12 986 de acte normative și s-a întrunit în 1 895 de ședințe.

De asemenea, în perioada enunțată, Parlamentul a adoptat 14 legi constituționale. De asemenea, aproape 6 000 dintre legile adoptate sunt organice, iar 508 – ordinare. Restul actelor adoptate au reprezentat hotărâri. Inițiativele legislative au marcat dezvoltarea țării, au vizat un spectru larg de domenii de activitate și au influențat parcursul european al Republicii Moldova.

În context, de Ziua Parlamentului în scuarul instituției vor fi expuse fotografii de arhivă care prezintă clădirea legislativului începând cu anul 1973 și până în prezent. Imaginile sunt din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor și ale Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”. La fel, sunt expuse și mașinile de epocă cu care s-au deplasat foștii demnitari de stat.

Cazul care a șocat România. O fetiță de 6 ani s-a aruncat de la etaj, pe fondul unui conflict între mamă și iubitul acesteia

Cazul fetiței de 6 ani, din Balș, Olt, despre care primele date indicau că s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului situat la etajul IV, pe fondul unui conflict între părinți, se complică. Anchetatorii au o nouă pistă, în dosar fiind efectuate cercetări pentru tentativă de omor, scrie presa din România.

Evenimentul șocant a avut loc joi-dimineață, 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, într-un bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu din orașul Balș, județul Olt.

„La data de 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că un copil s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc din orașul Balș. La fața locului, s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliției orașului Balș. Din primele verificări, polițiștii au stabilit faptul că o minoră, în vârstă de 6 ani, din orașul Balș, județul Olt, s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu, din aceeași localitate”, au transmis inițial polițiștii.

În urma evenimentului, fata a suferit răni deosebit de grave, fiind inițial transportată la spitalul din Balș, de unde a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, unde a fost supusă mai multor intervenții chirurgicale.

Suspiciuni că fata ar fi sărit de la etaj de frică

În urma cercetărilor în acest caz, anchetatorii au aflat că între mama fetiție și concubinul acesteia ar fi avut loc un conflict. Concubinul, uun bărbat de 34 ani, din Balș, ar fi lovit-o pe femeie și ar fi amenințat-o și pe fetiță cu bătaia. Copila s-ar fi speriat și s-ar fi refugiat într-una dintre încăperi, de unde de frică s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului, pentru a scăpa de amenințările bărbatului.

Politiștii au emis între timp și un ordin de protecție, pentru ca mama fetiței să nu fie agresată în continuare de concubin. De asemenea, cercetările s-au extins, iar dosarul a fost transferat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

„Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului și au condus la sediul poliței mai multe persoane pentru audieri. De asemenea, în cauză, polițiștii au emis și un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile. După administrarea probatoriului, dosarul penal a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Balș, cu propunere de declinare a competenței către Parchetul de la lângă Tribunalul Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor. Cercetările sunt continuate pentru documentarea activității infracționale și dispunerea măsurilor legale”, au comunicat reprezentanții IPJ Olt.

Tatăl și vecinii descriu grozăvia

Fetița a rămas în urma divorțului în custodia mamei ei. Sora sa mai mare a rămas la tatăl natural care s-a mutat la Timișoara. Mama și-a continuat viața alături de un concubin, care, conform declarațiilor tatălui venit în fugă din Banat, o teroriza pe micuță pentru orice greșeală minoră. Tatăl susține că amantul fostei soții are antecedente infracționale, și, din ce a înțeles din convorbirile telefonice cu fetița sa, în momentele în care se îmbăta, o brusca.

În schimb, o vecină susține că concubinul mamei era un om respectuos, liniștit, deși în noaptea precedență nenorocirii au auzit scandal în apartamentul respectiv, iar dimineața doar o bufnitură a unei copertine a unuui balcon inferior, apoi au găsit în fața blocului un trupușor îngropat în nisip, cu fața în jos.

Primăria Chișinău organizează o petrecere pentru tinerii absolvenți. Iată unde va avea loc evenimentul

În Parcul „Alunelul” din Capitală va avea loc „Ziua Absolventului”. Evenimentul se va desfășura mâine, 23 iunie, începând cu ora 17:30.

Gala Absolvenţilor 2024, ediţia a III-a, este organizată de Primăria municipului Chișinău, iar în cadrul galei, vor fi premiați câștigătorii concursului „Absolventul anului” cu premii dar și cu diplome de merit, în semn de mulțumire pentru dedicația și munca depusă.

„Sunt invitaţi să participe toţi doritorii, dornici de emoţii pozitive şi voie bună. În special sunt invitaţi elevii care au finalizat clasa a 9, dar şi cei din clasa a 12”, a menționat primarul Ion Ceban.

Atmosfera va fi animată de reprezentațiile muzicale ale unor artiști renumiți precum Cătălin Josan, Guz și Lupii lui Calancea. De asemenea, „Gala Absolvenților – 2024” va continua cu un disco party animat de un DJ, unde toți participanții vor putea să se distreze și să danseze pe ritmurile muzicii moderne, sărbătorind astfel sfârșitul unei etape din viață și începutul unui nou capitol.

Mai multe târguri cu produse și mărfuri autohtone vor fi organizate astăzi și mâine în Capitală

În acest weekend, 22-23 iunie, în sectoarele Capitalei se desfășoară mai multe iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Scopul este de a sprijini producătorii locali și de a oferi cetățenilor acces la produse agricole de sezon.

  • În sectorul Botanica, în Parcul „Valea Trandafirilor” și pe bd. Dacia, 26, în zilele de 22-23 iunie 2024 – Târg al micilor antreprenori, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”. Pe spațiul deschis al Grădinii Botanice, 22-23.06.2024 – Festivalul „KALEIDOSCOP”, organizat în colaborare cu SRL „Evo Alfa”.
  • În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 22.06.2024 – Târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali; În scuarul „Teatrului Național de Operă și Balet”, până pe 14.07.2024 – „Orășelul Sportiv”, eveniment cultural-sportiv, în colaborare cu SRL „Bis-Concert Internațional”. Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 103 (adiacent cinematograf „Patria”) – Târgul „Yard Sale”, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu & Co”. În Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, 11/4, pe 22-23.06.2024 – Târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”, organizat în colaborare cu AO „Eurocivis”.
  • În sectorul Centru – Târg al producătorilor autohtoni cu fructe și legume, până la 27.06.2024, pe adresele: șos. Hâncești, 86, str. Sprâncenoaia, 1A, str. Grenoble, 157, str. V. Dokuceaev, 3/2, str. Ismail, 94, colț cu bd. D. Cantemir, Parcul „Valea Morilor”, în preajma scărilor de granit.
  • În sectorul Ciocana, până pe 18.07.2024 – Târg cu produse agricole autohtone, în locațiile: bd. Mircea cel Bătrân, 2, bd. Mircea cel Bătrân, 12, intersecție cu str. Petru Zadnipru, bd. Mircea cel Bătrân, 20, bd. Mircea cel Bătrân, 24, bd. Mircea cel Bătrân, 28, bd. Mircea cel Bătrân, 32, str. Maria Drăgan, 30, colț cu str. Ciocana, str. Mihai Sadoveanu, 22, str. Igor Vieru, 6/1, str. Igor Vieru, 10; str. Profesor Ion Dumeniuk, 12 A, str. Petru Zadnipru, 2.
  • În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab, 6 și str. A. Doga, 35, până la 28.06.2024 – Târg cu produse autohtone. În Scuarul „Mezon” din bd. Moscova, 21, 22-23.06.2024 – Târgul Mămicilor ”Mami & Co Fair” .

„Femicid” un nou termen în legislația Republicii Moldova! Autoritățile vor lua măsuri drastice
Articolul anterior
Vreme frumoasă în toată țara! Termometrele vor urca până la 29 de grade
Articolul următor