Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței Împotriva Femeilor și Violenței în Familie (ANPCV) anunță încheierea unui parteneriat strategic cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) din București, România, informează unica.md cu referire la un comunicat al ANPCV.
Prin acest acord, ANPCV și ANES au agreat să coordoneze eforturile interinstituționale bilaterale de implementare, monitorizare și evaluare a politicilor în domeniu prin transferul reciproc de expertiză și schimbul de bune practici.
Parteneriatul a fost oficializat în cadrul unei vizite de studiu desfășurată la București în perioada 8-9 iulie 2024, unde reprezentantele ANPCV și ANES au discutat despre prioritățile strategice și direcțiile comune de activitate. Acordul de parteneriat a fost semnat de Viorica Țîmbalari, directoare generală al ANPCV, și Luminița Popescu, secretar de Stat al ANES.
,,Acest acord confirmă faptul că România este un partener de nădejde al Republicii Moldova, alături de care ne propunem să realizăm obiectivul major asumat, în ceea ce asigurarea unui mediu liber de violență. Colaborarea cu ANES este o oportunitate valoroasă care ne va ajuta să avansăm în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, a declarat Viorica Țîmbalari, directoare generală ANPCV.
,,Suntem onorate să vă avem alături și sperăm să avem o colaborarea fructuoasă, deoarece ne-am intersectat într-un domeniu în care experiența și expertiza țărilor noastre pot aduce schimbări semnificative pentru societate”, a declarat Luminița Popescu, secretar de stat al ANES.
Delegația din Republica Moldova a avut oportunitatea de a vizita mai multe organizații neguvernamentale: Asociația Necuvinte și Asociația ANAIS, recunoscute pentru sprijinul oferit victimelor violenței domestice prin dezvoltarea de servicii specializate și implicarea activă în elaborarea politicilor publice. De asemenea, a fost vizitată Casa Ioana, principalul furnizor independent de găzduire și asistență complexă pentru victimele violenței domestice din București, care oferă un sprijin esențial celor aflați în dificultate.
Totodată, directoarea ANPCV, Viorica Țîmbalari a avut o întrevedere cu Mihaela Manoli, Însărcinat cu afaceri a.i., Ministru Consilier din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România și Lucia Mursa, Consilier economic. Discuțiile au avut scopul de a informa misiunea diplomatică despre activitatea instituției pe care o conduce, provocările și succesele cumulate pe parcursul activității, precum și despre inițiativele legislative în vederea racordării reglementărilor naționale în domeniu la standardele europene.
Menționăm că, această vizită de studiu a fost organizată în cadrul Proiectului „EVOLVE4GE – Accelerarea egalității de gen asigurând abilitarea femeilor prin oportunități economice, combaterea violenței și guvernare sensibilă la gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women.