Partidul de guvernământ din Africa de Sud: ,,Putin poate veni oricând”. Nu va fi arestat

Partidul Congresul Național African (ANC), aflat la conducerea Africii de Sud, a cerut ca țara, criticată încă de la începutul războiului din Ucraina pentru apropierea sa față de Moscova, să părăsească Curtea Penală Internațională (CPI), a declarat marți președintele Cyril Ramaphosa, relatează AFP.

Partidul de guvernământ din Africa de Sud: Putin poate veni oricând

În martie, CPI cu sediul la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crima de război de „deportare” a copiilor ucraineni, transmite hotnews.ro.

Pretoria urmează să găzduiască al 14-lea summit Brics în august – un grup de țări care reunește Africa de Sud, Brazilia, China, India și Rusia. În calitate de membru al CPI, țara ar trebui teoretic să-l aresteze pe președintele rus dacă acesta intră pe teritoriul său.

„Partidul de guvernământ s-a hotărât, considerând prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, a declarat Ramaphosa într-o conferință de presă după vizita președintelui finlandez Sauli Niinistö. Congresul Național African (ANC) s-a reunit în weekend.

Întrebarea dacă Africa de Sud îl va aresta pe Putin este „în studiu”, a adăugat șeful statului.

„Putin poate veni în această țară oricând”, a declarat secretarul general al ANC, Fikile Mbalula, într-o conferință de presă mai devreme. „CPI nu servește intereselor tuturor, ci ale câtorva”, a adăugat el.

Curtea Penală Internațională tratează „inechitabil” unele țări, consideră Ramaphosa

Potrivit lui Ramaphosa, decizia ANC în favoarea retragerii din CPI a fost luată „în mare măsură” din cauza a ceea ce este considerat drept tratament inechitabil al unor țări de către instanță.

„Ne-am dori ca această problemă a tratamentului inechitabil să fie discutată în mod corespunzător, dar între timp partidul de guvernământ a decis din nou că ar trebui o retragere”, a spus Ramaphosa.

Africa de Sud dorea deja să se retragă din CPI în 2016, după o vizită a fostului președinte sudanez Omar al-Bashir. Pretoria refuzase să-l aresteze pe acesta din urmă, care a obiectul unui mandat de arestare din partea Curții.

Africa de Sud ar trebui să îl aresteze pe Putin

Rusia nu este membră a CPI şi este puţin probabil ca Vladimir Putin să sfârşească în viitorul apropiat judecat de aceasta. Însă mandatul emis pe numele său înseamnă că el ar putea fi arestat şi trimis la Haga dacă se va deplasa în orice stat membru al CPI.

CPI a mai emis de asemenea un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile omului, în baza aceloraşi acuzaţii.

Africa de Sud este criticată de la începutul războiului în Ucraina pentru apropierea sa de Moscova. Pretoria afirmă că respectă o poziţie „neutră” şi refuză să se alăture apelurilor ţărilor occidentale de a condamna Rusia, explicând că vrea să favorizeze dialogul între beligeranţi.

Africa de Sud a găzduit în februarie exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale.

Legăturile între Africa de Sud şi Rusia datează din perioada apartheidului, Kremlinul sprijinind Congresul Naţional African (ANC) în lupta împotriva regimului rasist.

Mandatul de arestare emis de CPI a zdruncinat scena politică în Africa de Sud. Primul partid al opoziţiei, Alianţa Democratică (DA), a cerut ca Vladimir Putin să fie arestat, solicitând CPI să forţeze mâna guvernului sud-african.

Starea de alertă la Aeroportul Chișinău: Cineva a activat intenționat butonul antiincendiu de la etajul 2

Un semnal de alertă de incendiu ar fi pornit intenționat Aeroportul Chișinău la de către persoane necunoscute care ar fi activat butonul antiincendiu la etajul 2 al zonei sterile. Starea de alertă a fost anulată, iar oamenii legii interprind măsuri speciale de investigații pentru a identifica făptașul, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Pompierii au intervenit ĭn urma declanşării alertei de incendiu la Aeroportul Internaţional Chişinău

Ĭn dimineaţa zilei de 10 ianuarie 2025, pompierii IGSU au fost solicitaţi la Aeroportul Internaţional Chişinău, după ce Serviciul 112 a fost anunţat despre declanşarea sistemului de alarmă la incendiu. Apelul a fost recepţionat la ora 8 :40. La faţa locului au fost îndreptate 3 echipe de salvatori. Angajaţii IGSU urmează să meargă în recunoaştere pentru a stabili dacă există vreo o sursă de aprindere, care la moment nu a fost confirmată. Toate persoanele din interiorul Aeroportului au fost evacuate.

Circumstanţele urmează a fi stabilite pe parcurs. În urma situaţiei nimeni nu a avut de suferit.

La ora 09:02, ĭn urma, cercetărilor efectuate de specialişti la faţa locului nu a fost confirmată nici o sursă de aprindere., anunță IGSU.

Până în 2030 va fi dublat numărul de poduri peste Prut

A fost desemnată compania care va elabora Studiului de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut, a anunțat secretarul de stat la ministerul Transporturilor de la București, Irinel Ionel Scrioșteanu, transmite IPN.

Este vorba de podul nou Costești – Stânca al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Botoșani și al raionului Rîșcani.

Podul nou Leova – Bumbăta al cărui amplasament va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, raionului Leova.

Podul nou Leca – Falciu al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Vaslui și al raionului Cantemir.

Totodată, podul nou Bărboieni – Răducăneni al cărui amplasament este localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul raionului Nisporeni.

Până în anul 2030 ministerul român menționează că va fi dublat numărul podurilor rutiere existente.

Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri peste Prut este de puțin peste un milion de lei românești fără TVA, pentru fiecare lot în parte, iar sursa de finanțare este asigurată de la bugetul statului român. Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este de 12 luni.

Potrivit autorităților construcția acestor poduri peste Prut va duce la eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei, creșterea capacității de transport dintre cele două țări, realizarea conectivității Republicii Moldova cu rețelele europene de transport TEN-T și fluidizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța.

De astăzi lumina și căldura sunt mai scumpe

Consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

UPD 11.00 – În știrea inițială s-a strecurat o eroare tehnică: au fost indicate aceleași tarife pentru ambii furnizori de energie electrică. IPN își cere scuze pentru această confuzie. Precizăm că noile tarife pentru consumatorii Premier Energy sunt următoarele:

Pe 3 ianuarie, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 3,02 lei/kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,26 lei/kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,29 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);

– 3,51 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

– 4,10 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA:  

– 3,10 lei /kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,34 lei /kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,64 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

-4,68 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).

În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).

150 de actori ai Teatrului de Operă și Balet din Harkov vin la Chișinău
Articolul anterior
Un minor, găsit fără suflare la Carahasani. Versiunile oamenilor legii
Articolul următor