Pasager mort de infarct la bordul unui avion

Un avion al companiei IndiGo, cu destinația Mumabi, a fost deviat după ce un pasager a murit din cauza unui atac de cord, la mai puțin de o oră după ce aeronava a decolat de pe aeroportul din Bangkok.

Zborul Bangkok-Mumbai a fost redirecționat către Myanmar duminică, 19 martie, ora 16:00, după ce un pasager de la bord a suferit un atac de cord și a murit în avion, informează rotalianul, conform Times of India.

Acesta este al doilea astfel de caz petrecut în India în ultimele zile. Vineri, un zbor Ranchi-Pune a fost deviat către Nagpur după ce unui pasager i s-a făcut brusc rău. Bărbatul a murit peste puțin timp, la un spital local.

Conform specialiștilor, printre factorii care pot crește riscul de a face un infarct în avion se numără:

  • Timpul prelungit petrecut într-un spațiu închis. Zborurile lungi pot fi epuizante și pot cauza stres și anxietate, ceea ce poate crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă.
  • Dezechilibre electrolitice. Unii pasageri pot să aibă o deficiență de sodiu sau pot avea un nivel scăzut de potasiu, care poate cauza probleme cardiace.
  • Tromboza venoasă profundă (TVP). Zborurile lungi pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în picioare, care pot migra la plămâni și cauza embolie pulmonară, o afecțiune gravă.
  • Factori de risc cardiovascular preexistenți. Persoanele care au probleme de sănătate precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau boala coronariană pot fi mai predispuse să facă un atac de cord în timpul unui zbor.

Din fericire, majoritatea zborurilor comerciale sunt echipate cu defibrilatoare automate externe (DAE) și personal medical pregătit pentru a interveni în cazul unui eveniment cardiac.

De asemenea, există măsuri preventive pe care pasagerii le pot lua pentru a reduce riscul de a avea un atac de cord în timpul unui zbor, cum ar fi:

  • Încălzirea și mișcarea membrelor inferioare pentru a preveni TVP.
  • Consumul moderat de alcool și evitarea băuturilor care pot crește riscul de deshidratare, cum ar fi băuturile care conțin cofeină.
  • Menținerea nivelului de hidratare prin consumul de apă și alte lichide.
  • Discuțiile cu medicul de familie înainte de călătorie, despre orice preocupări legate de sănătate.

Ministrul Energiei, discuții la Baku privind parteneriatele energetice

Discuțiile s-au axat pe progresele realizate de Republica Moldova în domeniul diversificării aprovizionării cu gaze naturale, consolidării independenței energetice, dar și dezvoltării sectorului energetic, în contextul creșterii producției de energie regenerabilă și implementării măsurilor de eficiență energetică, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, oficialul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant, inclusiv pentru intervenția rapidă în vederea depășirii crizei energetice din această iarnă, provocată de Rusia. Ministrul a reiterat că intervenția promptă a partenerilor europeni a permis evitarea unei crize umanitare în stânga Nistrului.

„Apreciem susținerea continuă din partea Uniunii Europene și suntem încrezători că, împreună, vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie, dar și să integrăm complet piețele locale de energie în piața europeană până în 2030, ceea ce va aduce Republicii Moldova un impuls simțitor pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dorin Junghietu la întrevederea cu oficialul european.

sursa: tvrmoldova.md

Judocanul Petru Pelivan, medaliat cu argint

Recent, judocanul Petru Pelivan a cucerit medalia de argint în categoria de până la 81 de kilograme, la Grand Slamul de la Tbilisi, competiție la care au participat 385 sportivi din 52 de țări.

sursa: tvrmoldova.md

Șase universități din țară vor fi renovate

Modernizarea instituțiilor include digitalizarea proceselor de studii, precum și renovarea sălilor de clasă, a aulelor și a căminelor, care sunt într-o stare deplorabilă sau chiar neutilizabilă în prezent. Lucrările vor fi efectuate din fondurile oferite de Ministerul Educației și Cercetării, mai exact 17 milioane de lei, care vor fi repartizate pentru șase universități care au aplicat la proiect.

Printre universitățile care beneficiază de investiții se numără Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Comrat și Academia de Studii Economice din Moldova.

Edward Sanda, cover la piesa ,,Ghiță” a Cleopatrei Stratan. Fanii au rămas entuziasmați!
Articolul anterior
Ea are 54 de ani, el 64 de ani. Soții au devenit părinți pentru a doua oară
Articolul următor
Close menu