Aventura unui tânăr care a susținut astăzi examenul de bacalaureat la limba franceză

Sesiunea de Bacalaureat vine cu noi emoții pentru tinerii absolvenți. Și cum examenul de majorat nu-i întotdeauna trecut ca pe ,,unt”, se mai întâmplă să ai parte de mici neplăceri, însă dacă ai în preajmă oameni săritori la nevoie, poți trece cu brio peste orice obstacole.

separator
Daniel Frumusachi, un tânăr candidat la Bac, și-a povestit aventura demnă de un film, prin care i-a fost dat să treacă chiar astăzi, în ziua în care urma să susțină examenul la Limba Franceză, din cadrul sesiunii de Bacalaureat.

Totul a început de-a-ndoaselea, de dimineață, atunci când și-a uitat acasă buletinul de identitate. Totuși, ajutorul a venit din partea unui om absolut necunoscut. Daniel a avut noroc!  

„Vreau sa va povestesc ce mi s-a intamplat in ziua de azi, inainte de Bacalaureat. Ora 8:10 eram ajuns la Centrul de BAC la un liceu de langa Ice Bravo. Mi-am dat seama ca am uitat buletinul acasa. Fara buletin nu poti trece. De la locuinta pana la Centrul de Bac este o distanta destul de mare in timp si distanta, mai ales ca e ora cu cel mai incarcat trafic. Prima intrebare care mi-a aparut in cap era „Cand este urmatoarea sesiune?”, dar zic sa incerc, poate reusesc (sansele erau foarte mici). In 10 minute gasesc un Taxi in care ma urc cu cuvintele „Buna d-neta, am bac, am uitat buletinul acasa”. Șoferul, un domn de vreo 55-60 ani, a explodat in hohote. S-a linistit si inca razand imi spune „Stai ca badea Colea porneste Regimul Sport. Aici eu am zambit fiindca era o Dacia Logan veche.

Cu cea mai mare repeziciune am ajuns acasa si am luat buletinul. Inapoi pe cel mai scurt drum era ambuteiaj foaarte mare, ca la 9 dimineata. Am luat-o pe niste drumuri extrem de rele cu o viteza foarte mare. Un drum abrupt si cu pietris. 10 minute pana se termina intrarea la bac. La deal am ars anvelopele si s-au stricat unele piese. Cauciuc ars la aroma. 5 minute pana la examen. Reguli incalcate, cauciucul ars, hodorogeau piesele… Am ajuns. 1 minut pana se inchid usile… Am reusit.

Exista si oameni buni in Moldova. Gata sa isi strice masina pentru un necunoscut, mai rar… Si iaca asa am sustinut eu bacul la limba franceza. Nu am cuvinte”, a scris Daniel pe pagina sa de facebook.

Ei bine, îi urăm succese tânărului absolvent și sperăm că rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor sale! Baftă tuturor absolvenților la BAC!

65 de șoferi prinși beți la volan în acest weekend

Polițiștii au înregistrat circa 4.700 de abateri în trafic în acest weekend. 65 de conducători auto au fost înlăturați de la volanul autovehiculului, fiind depistați în stare de ebrietate, informează unica.md.


1880 au depășit regimul de viteză stabilit pe sectorul de drum;
864 conduceau vehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
769 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
563 au staționat în locuri interzise;
151 au fost sancționați pentru necuplarea centurii de siguranță și purtarea convorbirilor telefonice;
47 nu au acordat prioritate legalǎ pietonilor;
42 conduceau vehiculul cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce.

Inspectorii de patrulare au intervenit în 294 cazuri, solicitări parvenite la Serviciul unic 112.

Războiul tarifar amenință economia globală: Scădere masivă pe bursele din Asia

În această dimineață, piețele asiatice au fost lovite de o undă de șoc economic major în contextul în care noile tarife impuse de președintele american Donald Trump încep să producă efecte la nivel global, scrie tvrmoldova.md.

Bursa de la Tokyo a deschis cu o cădere bruscă – indicele Nikkei a scăzut cu peste 8%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni. Indicele mai larg Topix a pierdut și el peste 7,5% din valoare, declanșând îngrijorări serioase privind stabilitatea economică a regiunii.

Șocul economic s-a extins rapid și în alte piețe importante ale Asiei: în Coreea de Sud, Kospi a scăzut cu aproape 5%, iar tranzacționarea a fost suspendată temporar pentru a evita panicarea investitorilor. În Taiwan, indicele Taiex a căzut cu aproape 10%, iar bursele din Australia și Noua Zeelandă au înregistrat și ele pierderi de peste 6%, respectiv 3,5%.

Aceste scăderi masive vin pe fondul unei escaladări rapide a războiului tarifar global lansat de Trump, care a impus recent un tarif general de 24% asupra importurilor din Japonia – una dintre cele mai loiale țări aliate ale SUA. 

Tariful urmează să intre în vigoare în această săptămână, iar autoritățile japoneze recunosc că efectele se vor resimți dureros, în special în industria auto și de tehnologie. Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat că guvernul va lua toate măsurile posibile pentru a proteja economia și locurile de muncă.

La nivel global, reacția investitorilor a fost una negativă și puternică. Săptămâna trecută, bursele americane au pierdut peste 5,4 trilioane de dolari în valoare de piață în doar două zile – cea mai mare scădere din ultimii cinci ani. Duminică seară, contractele futures pe acțiunile americane indicau o continuare a declinului.

Tensiunile au crescut și mai mult după ce China a anunțat vineri un tarif de represalii de 34% asupra tuturor mărfurilor americane, semnalând o escaladare serioasă a războiului comercial. Analiștii economici avertizează că o astfel de spirală tarifară între marile economii ale lumii ar putea duce nu doar la o recesiune globală, ci și la dezechilibre comerciale pe termen lung. În concluzie, piețele globale trec printr-un moment de cotitură.

Miza nu este doar economică, ci și geopolitică – pentru că fiecare decizie de tarif riscă să reaprindă vechi tensiuni și să destabilizeze un sistem comercial internațional deja fragil. Cum vor răspunde SUA, China și aliații lor în următoarele zile vă decide dacă ne îndreptăm spre o corecție temporară sau o criză economică de proporții.

Republica Moldova este tot mai aproape de a îndeplini visul tinerilor care, la 7 aprilie 2009, au ieșit în stradă pentru un viitor european și prosper

Republica Moldova se află tot mai aproape de a îndeplini visul tinerilor care, la 7 aprilie 2009, au ieșit în stradă pentru un viitor european și prosper. În anii care au urmat am avut noi tentative în care politicieni declarați pro-europeni au tot vândut această țară Kremlinului, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței Legislativului de luni, scrie tvrmoldova.md.

„Acum 16 ani, la 7 aprilie, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a cere dreptul de a trăi într-un stat liber și democrat. Acum 16 ani, moldovenii  au spus răspicat că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Cu toții am crezut că ne vom mișca mai repede, dar în anii care au urmat am avut noi tentative în care politicieni declarați pro-europeni au tot vândut această țară Kremlinului”, a declarat Igor Grosu. 

„Nu avem dreptul moral să ne abatem de la acest drum și trebuie să muncim mai departe, pentru că de noi depinde ce se va întâmpla cu Moldova în următorii ani.”

Oficialul a mai făcut referire și la alegerile parlamentare din acest an, subliniind că „moldovenii știu cine ne vrea binele și cine ne vrea răul”.

La 7 aprilie 2009, mii de tineri nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare, care îi dădeau pe comunişti învingători cu o majoritate covârşitoare, au ieşit la un protest paşnic în centrul Chişinăului. În scurt timp, manifestaţia a degenerat în violenţe. Provocatori din rândurile protestatarilor au început să devasteze sediile Parlamentului şi Președinției, rănind mai mulţi poliţişti care încercau să menţină ordinea publică. 

Moartea lui Valeriu Boboc este singurul deces recunoscut oficial de autorităţi, deşi sunt suspiciuni că ar mai fi murit unii tineri. Conform datelor Procuraturii Generale, după evenimentele din aprilie 2009, au fost pornite zeci de procese penale, însă doar câteva au fost finalizate fiind găsite persoanele vinovate.

Potrivit Amnesty International pe 7 aprilie 2009, peste 600 de persoane au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă, au fost deţinute în condiţii inumane, fără apă şi mâncare. 

Autorităţile de atunci au evaluat la 146 de milioane de lei pagubele produse după distrugerea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, a mai multor mijloace de transport, a mobilierului şi tehnicii de calcul.

Ministrul care ,,regretă profund” faptul că a consumat cocaină
Articolul anterior
Doliu în lumea medicală. S-a stins din viață un tânăr și talentat chirurg din Chișinău
Articolul următor
Close menu