Patru copii, găsiți în junglă după 40 de zile. Cel mai mic a împlinit 1 an acolo

Epuizaţi, dar „fericiţi”: cei patru copii indigeni, salvaţi după ce au rătăcit timp de 40 de zile în jungla columbiană, se află într-un spital militar din Bogota, în timp ce ţara continuă să sărbătorească acest „miracol” şi să laude cooperarea fără precedent dintre militari şi indigeni în timpul operaţiunilor de căutare. Ei au povestit că mama lor a supraviețuit accidentului și a mai trăit încă 4 zile, scrie realitatea.md.

Copiii, în vârstă de 13 ani, 9 ani, 5 ani și 1 an, vor rămâne în spital timp de cel puțin două săptămâni pentru tratament. Totuși, unii dintre ei se simt bine și nu mai vor să stea tot timpul în pat, potrivit membrilor familiei. Manuel Ranoque, tatăl celor doi copii mai mici, a povestit că fata cea mare, Lesly, în vârstă de 13 ani, i-a spus că mama lor a mai trăit 4 zile după prăbușirea avionului în jungla columbiană, în 1 mai.

Ranoque a mai povestit că femeia le-a spus copiilor „să plece de acolo”, cerându-le să părăsească locul prăbușirii avionului, pentru a supraviețui. Bărbatul nu a oferit însă mai multe detalii. Fidencio Valencia, unchiul unuia dintre copii, a declarat pentru publicația Noticias Caracol că copiii încep să vorbească despre drama prin care au trecut.

Au povestit că s-au ascuns în trunchiuri de copaci pentru a se proteja de șerpi, animale și țânțari. A mai spus că erau epuizați.

„Deja mănâncă, puțin, dar mănâncă”, a spus el după ce i-a vizitat la spitalul militar din Bogota, Columbia. Sâmbătă, ministrul Apărării, Iván Velásquez, a declarat că copiii sunt rehidratați. El a adăugat că membrii familiei nu vorbesc prea mult cu ei pentru a le da timp să-și revină din șoc.

Copiii zburau împreună cu mama lor și alte două persoane din localitatea amazoniană Araracuara spre San Jose del Guaviare când avionul s-a prăbușit. Copiii au avut la dispoziţie după accident doar o plasă de ţânţari, un prosop, un minim de echipament de camping, două telefoane mobile (cu bateriile epuizate rapid), o lanternă şi o mică cutie muzicală.

Ei au stat în apropierea unei surse de apă și au supraviețuit hrănindu-se cu semințe.

Doi dintre copii şi-au sărbătorit zilele de naştere în junglă: cea mai mică, Cristin, a împlinit un an, iar Tien Noriel a împlinit cinci ani.

În afară de „câteva leziuni cutanate şi înţepături”, copiii nu prezintă „nicio patologie sau vreo deteriorare a stării de sănătate”, a declarat un medic militar.

„Ei sunt în stare stabilă” şi urmează un protocol de renutriţie. „Am reuşit imposibilul”, a spus comandantul-şef al forţelor armate columbiene, generalul Helder Fernan Giraldo, în timp ce întreaga ţară s-a bucurat de acest cvadruplu „miracol”.

Peste 100 de soldaţi însoţiţi de câini de căutare şi zeci de indigeni îi căutau pe copii de când a fost găsit avionul prăbuşit. Potrivit armatei, salvatorii au parcurs aproape 2.656 km în această junglă ostilă şi impenetrabilă în peste o lună.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

România are a doua cea mai ieftină benzină din Europa
Articolul anterior
Curtea Constituțională pune suspans pe dosarul ȘOR! A fost anunțată o nouă pauză. Până când?
Articolul următor