Patru români, morți în accidentul cumplit de autobuz din Italia. Este vorba despre o întreagă familie

Patru români se află printre victimele accidentului cumplit care a avut loc în Italia, în apropiere de Veneția. Cei 4 conaționali se aflau, din păcate, în autocarul care a căzut în gol de un pod, după care a luat foc.

Conform presei italiene, este vorba despre o întreagă familie de români.

Doi adulți și cele două fiice ale lor, în vârstă de 8 și 13 ani. Corriere della Sera a publicat lista tuturor victimelor tragediei. Aurora Maria, născută în 2015 și Georgiana Elena, născută în 2010, au sfârșit alături de părinții lor: Mihaela Loredana, născută în 1981 și Mircea Gabriel, născut în 1978.

Miercuri seara, Ministerul de Externe a anunțat că în teribilul accident de autocar care s-a petrecut pe 3 octombrie, la Mestre, în apropiere de Veneția, sunt și patru victime cetățeni români.  

„Urmare a demersurilor întreprinse, permanent, în cursul nopții de 3 spre 4 octombrie 2023, cât și pe parcursul zilei de astăzi de către Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste, MAE precizează faptul că printre victimele accidentului rutier se află și patru cetățeni români.

MAE subliniază că procedura de identificare a tuturor victimelor s-a efectuat cu dificultate, având în vedere circumstanțele producerii accidentului și gravitatea acestuia.

Totodată, MAE informează că echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Trieste s-a deplasat și la unitatea medicală unde au fost transportate trupurile neînsuflețite pentru a intra în legătură cu membrii de familie, în vederea acordării asistenței consulare specifice în astfel de situații.

Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste continuă dialogul cu autoritățile locale și vor acorda întregul sprijin, în limita competențelor, în vederea repatrierii trupurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces”.

Cum s-a produs accidentul devastator din Italia, soldat cu 21 de morți. Cine era șoferul autocarului VIDEO

Tragedia uriașă care a lovit Italia marți seară, soldată cu 21 de morți, s-ar fi putut produce din cauza unor probleme de sănătate ale șoferului de autocar. Presa italiană spune că este posibil ca acestuia să i se fi făcut rău la volan, având în vedere că nu sunt urme de frânare pe șosea.

Tragedia s-a produs marți seară, în jurul orei 20.00, ora locală. Autocarul în care se aflau zeci de persoane a căzut în gol pe șinele de cale ferată de sub pod, și a luat foc în urma impactului. Drept urmare, o parte dintre trupurile celor care au pierit în accident au fost carbonizate.

Deocamdată, nu se cunosc împrejurările exacte în care s-a produs tragedia. Nu se știe clar de ce a ieşit autocarul de pe șosea pe pasajul suprateran Vempa, și a rupt parapetul de protecţie înainte de a plonja în gol.

  Șoferul autocarului, un bărbat în vârstă de 40 de ani, angajat al unei companii naționale din Italia, a murit și el în accident. El avea experiență în domeniul transporturilor. Presa italiană spune că este posibil să i se fi făcut rău la volan, având în vedere că nu sunt urme de frână pe șosea, anunță stirileprotv.ro.

Peste 150.000 de canadieni au semnat o petiție prin care cer retragerea cetățeniei lui Elon Musk

Peste 150 000 de persoane din Canada au semnat o petiție parlamentară prin care solicită țării lor să îi retragă cetățenia canadiană lui Elon Musk din cauza alianței miliardarului tehnologic cu Donald Trump, care și-a petrecut cea de-a doua președinție a SUA amenințând în mod repetat că va cuceri Canada și o va transforma în al 51-lea stat al său.

Autoarea canadiană Qualia Reed, din Columbia Britanică, a inițiat petiția în Camera Comunelor din Canada, unde aceasta a fost susținută de parlamentarul neo-democrat Charlie Angus, un critic declarat al lui Musk, conform unui raport publicat de Canadian Press în weekend, potrivit The Guardian.

Elon Musk, născut în Africa de Sud și aflat la conducerea unor companii americane precum Tesla, SpaceX și Twitter/X, are cetățenie canadiană datorită mamei sale, originară din Regina, capitala provinciei Saskatchewan.

Petiția lui Reed, depusă la 20 februarie, îl acuză pe Musk că „s-a angajat în activități care contravin interesului național al Canadei” acționând în calitate de consilier al lui Trump.

Președintele american și-a atras disprețul celor 40 de milioane de locuitori ai Canadei prin amenințări cu impunerea unor tarife vamale ridicate asupra produselor canadiene și prin faptul că s-a lăudat în mod deschis cu anexarea țării de către SUA.

Petiția subliniază că legătura dintre Musk cu Trump îl face „membru al unui guvern străin care încearcă să șteargă suveranitatea canadiană”. Petiția îi solicită prim-ministrului canadian Justin Trudeau să îi retragă lui Musk pașaportul canadian și să îi revoce cetățenia cu efect imediat.

După cum a remarcat presa canadiană, petițiile precum cea a lui Reed au nevoie de cel puțin 500 de semnături pentru a obține certificarea necesară pentru a fi prezentate Camerei Comunelor din Canada și pentru a obține un eventual răspuns oficial din partea guvernului. În mod evident, petiția lui Reed nu a avut probleme în a trece de acest prag, adunând aproximativ 157 000 de semnături până duminică târziu, fără niciun indiciu că se va ameliora creșterea curând.

Camera Comunelor din Canada este programată să își reia activitatea la 24 martie, deși țara ar putea convoca alegeri generale înainte de revenirea membrilor parlamentului. Perioada de semnare pentru petiția lui Reed urma să expire la 20 ianuarie.

Trump spune că întâlnirea cu Zelenski va avea loc „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare”

Trump spune că se așteaptă ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să poată veni la Washington „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare” pentru a semna un acord cu SUA privind mineralele de pământuri rare ale Ucrainei, relatează BBC.

El adaugă că nu este sigur când se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, deși a spus anterior că ar putea avea loc în Arabia Saudită. „Nu știu când vom vorbi”, a spus el. „La un moment dat mă voi întâlni cu președintele Putin”.

Amintim că Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a sosit, luni, la Casa Albă pentru discuţii cu preşedintele american Donald Trump despre perspectivele de încheiere a războiului din Ucraina, în contextul unor diferenţe puternice de viziune. Macron, primul lider european care este primit la Casa Albă de când  Trump şi-a început al doilea mandat, va încerca să-l convingă pe preşedintele SUA să nu grăbească încheierea unui acord de pace în Ucraina cu orice preţ.

Ulterior, Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că întâlnirea sa cu omologul american, Donald Trump, a fost „foarte bună” şi „foarte prietenoasă”, într-un moment de tensiune în legătură cu decizia Washingtonului de a negocia direct cu Moscova, peste capul europenilor şi al Kievului, pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează EFE şi AFP.

Clădirea Parlamentului, iluminată în culorile drapelului ucrainean, la trei ani de război în Ucraina

Clădirea Parlamentului Republicii Moldova este iluminată, în această seară, în culorile drapelului Ucrainei, în semn de solidaritate și susținere a poporului țării vecine. Acțiunea marchează trei ani de la invazia la scară largă în Ucraina a Rusiei, transmite MOLDPRES.

Tot în această seară, în scuarul Parlamentului a fost organizat un flashmob. Deputați, angajați ai Secretariatului Parlamentului și un grup de copii au aprins lumânări, plasându-le sub formă de cifra 1096, ceea ce reprezintă numărul de zile de la începutul agresiunii ruse nedrepte și neprovocate împotriva Ucrainei.

Participanții la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor războiului, au transmis mesaje de pace și gânduri bune către familiile care au pierdut oameni dragi în războiul din Ucraina.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat războiul nedrept din Ucraina, adresând un mesaj de susținere a poporului ucrainean, care luptă eroic cu agresorul, de sprijin pentru independența și integritatea teritorială a țării vecine, de pace justă pentru Ucraina.

„De trei ani, zi de zi, Ucraina luptă cu vitejie, demnitate pentru democrație, libertate, suveranitate și pace. De trei ani, ucrainenii mor, fiind uciși de ruși, pentru că nu vor să-și cedeze țara și pentru că sunt patrioți. Suntem martorii unui război nedrept, martorii a trei ani de invazie ilegală, imorală, am tot dreptul să spun criminală a Rusiei și asta pentru că un individ cu ambiții de putere nemăsurate vrea să instaureze în Ucraina «ruskyi mir» și să refacă un imperiu. Moldova va fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie. Glorie tuturor eroilor căzuți pentru apărarea democrației, libertăților și valorilor occidentale comune, de care noi cu toții ne bucurăm”, a menționat Igor Grosu.

Ucraina a fost atacată de Federația Rusă la 24 februarie 2022. De la începutul războiului, Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor din Europa. În această perioadă, refugiații au beneficiat, în țara noastră, de asistență socială, medicală, educațională și posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii.

Alina Stoianov, despre nașterea Morei, bagajul de maternitate și relația cu Emilian Crețu
Articolul anterior
Ministru: ,,Toți cetățenii trebuie să se înregistreze pentru a beneficia de compensații la energie”
Articolul următor