Pe 11 mai e păcat să pierzi Noaptea Reducerilor!

Hai la shopping, reducerile te cheamă! Noaptea Reducerilor, aflată la cea de-a 17-a ediție îți garantează cumpărături cu carul, fără găuri în buget, muzică bună și tombole cu premii valoroase. Vino la Shopping MallDova pe 11 mai, începând cu ora 20, când vom da startul „topirii” prețurilor cu până la 70%! Lasă-te cuprins de frenezia generală, pentru că doar așa ai șansa să câștigi premiul mare – aparatul foto profesional Canon 1100D – ce va ajunge în mâinile norocosului cu cea mai mare valoare a cumpărăturilor.

separator

Doar în Noaptea Reducerilor ai șansa să-ți înnoiești garderoba, trusa de cosmetice sau poate chiar casa cu produse la prețuri de vis. Peste 70 de magazine vor afișa prețuri „roșii”, pe care le-ai așteptat atât de mult! Bunăoară, brandurile Jysk și Sassofono oferă reduceri de până la 70% la toată gama de mărfuri. Au decis să înjumătățească, practic, cifra de pe etichetele multor haine mărcile Kenvelo, Aridon și Colin’s, iar cei de la Puma au chiar probleme la capitolul „matematică”: vând 4 haine la preț de 2!

Între timp, Shopping MallDova va avea grijă să te răsplătească cu premii puse la bătaie la fiecare oră, iar mai aproape de miezul nopții, pe scenă va urca band-ul „Karafizi and The roof”, așa că shopping-ul va merge mai cu spor! Iar dacă obosești să cari sacoșele pline de cumpărături, ești așteptat în zona de foodcourt a Centrului Comercial, unde vei putea savura băuturi răcoritoare și gustări nutritive la prețuri simbolice sau chiar gratis.

Nu rata cea mai lungă noapte de shopping!

Lavrov îl laudă pe Trump pentru „eliminarea cauzelor profunde” ale războiului din Ucraina: „A fost primul și singurul”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a lăudat sâmbătă pe președintele american Donald Trump pentru că a înțeles mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental, scrie Reuters, preluat de hotnews.ro

„Când vorbim despre eliminarea cauzelor profunde ale oricărui conflict, inclusiv conflictul ucrainean, aceasta este singura modalitate de a rezolva problema și de a stabili o pace durabilă. Eliminarea cauzelor profunde”, a declarat Lavrov la Forumul diplomatic din Antalya, în sudul Turciei.

„Președintele Trump a fost primul și până acum, cred, aproape singurul dintre liderii occidentali care a afirmat în mod repetat, cu convingere, de mai multe ori, că a fost o greșeală uriașă să tragă Ucraina în NATO. Și aceasta este una dintre cauzele profunde pe care le-am menționat de atâtea ori”, a continuat șeful diplomației ruse.

Președintele Vladimir Putin, care a lansat invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, a considerat mult timp îndreptarea Ucrainei către Occident, inclusiv dorința acesteia de a adera la NATO, drept o amenințare la adresa Rusiei.

Întâlnirea trimisului lui Trump cu Putin

Declarațiile lui Lavrov au urmat discuțiilor purtate vineri la Sankt Petersburg între Putin și trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, cu privire la căutarea unui acord de pace.

Witkoff a apărut ca o figură-cheie în apropierea între Moscova și Washington. Cu toate acestea, discuțiile de vineri au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia, menit să convină asupra unei încetări a focului înaintea unui posibil acord de pace, pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor cu privire la condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.

Președintele Donald Trump l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să acționeze mai rapid pentru a pune capăt „războiului fără sens” declanșat de Rusia în Ucraina, notează The Moscow Times.

Kremlinul a declarat ulterior doar că întâlnirea a avut loc și „s-a axat pe diverse aspecte ale reglementării ucrainene”, fără a oferi detalii.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov spunea anterior că nu se așteaptă la „progrese” diplomatice în urma discuțiilor, a treia întâlnire a lui Witkoff cu Putin din februarie. De asemenea, el a spus „poate” când a fost întrebat dacă se va discuta despre o posibilă întâlnire între Putin și Trump.

Putin „nu este un tip rău”

După ultima lor întâlnire, Witkoff – un aliat vechi al lui Trump care a lucrat cu președintele american în domeniul imobiliar – a declarat că Putin este un „mare lider” și „nu este un tip rău”.

Lauda trimisului față de un președinte considerat de mult timp de Statele Unite drept un adversar autocrat evidențiază schimbarea dramatică a abordării Washingtonului în relațiile cu Kremlinul de când Trump a preluat funcția pentru un al doilea mandat.

Laudele pentru Trump vin la o zi după ce Lavrov a subliniat că „niciodată şi pentru nimic în lume” Rusia nu se va întoarce la graniţele din 1991, când Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

„O revenire la graniţele din 1991, aşa cum continuă să ceară Zelenski, este imposibilă”, a mai spus ministrul rus a cărui ţară a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014 şi alte patru regiuni ucrainene în 2022.

Rusia a făcut apel la comunitatea internaţională să accepte ceea ce numeşte „realitatea de pe teren”, iar Lavrov a criticat liderii europeni că refuză să înțeleagă cauzele conflictului ucrainean.

Acuzații în privința morotariului mediat de SUA

Comentând acordul între Ucraina și Rusia de a întrerupe loviturile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte părți, Lavrov a declarat că Moscova s-a ținut de cuvânt și a acuzat Kievul că lovește infrastructura energetică rusă aproape în fiecare zi.

„Le-am dat colegilor noștri din Turcia, ministrului (de externe, Hakan, n.r.) Fidan, ceea ce am dat americanilor, ONU, OSCE – lista faptelor care enumeră atacurile Ucrainei din ultimele trei săptămâni împotriva infrastructurii energetice ruse”, a subliniat Lavrov.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat sâmbătă despre eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul Rusia-Ucraina, a declarat sâmbătă o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Ucraina a efectuat cinci atacuri asupra infrastructurii energetice rusești în ultima zi, o încălcare a moratoriului negociat de SUA privind astfel de atacuri.

Ucraina și Rusia au convenit luna trecută să întrerupă atacurile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte părți, însă ambele părți s-au acuzat în mod repetat reciproc de încălcarea moratoriului.

Forțele Moscovei au atacat Kievul și alte regiuni ucrainene

În schimb, forțele Moscovei au lansat o rafală de drone într-un atac nocturn asupra Ucrainei, rănind patru persoane și avariind clădiri rezidențiale și comerciale în Kiev și în alte zone ale țării, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 56 din cele 88 de drone rusești, au declarat forțele aeriene ale Kievului. Sursa citată a adăugat că 24 de drone au fost bruiate și nu și-au atins ținta.

Primarul Kievului, Vitali Klitchko, a declarat că trei persoane au fost rănite în capitală ca urmare a atacurilor dronelor.

De asemenea, resturile de drone au distrus o casă și au deteriorat mai multe clădiri comerciale, provocând incendii mari în diferite părți ale Kievului, au declarat oficialii orașului.Încă o persoană a fost rănită în orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat primarul orașului Harkov, Ihor Terekhov.

Oficialii regionali au declarat, de asemenea, că clădiri rezidențiale și comerciale au fost avariate în regiunea centrală Dnipropetrovsk, iar armata a raportat pagube în regiunea Odesa din sud.

Tarifele lui Trump nu se aplică smartphone-urilor. Care alte produse sunt exceptate de la taxele vamale impuse Chinei

Produsele electronice pe care le importă SUA vor fi exceptate de la taxele vamale pe care le-a anunțat președintele Donald Trump, conform notificării publicate vineri de autoritatea americană de frontieră, relatează sâmbătă CNN.

Printre produsele exceptate se numără smartphone-urile, monitoarele de computer și diverse componente electronice. Potrivit notificării, excepția se aplică produselor care intră în SUA sau au fost scoase din depozite nu mai devreme de 5 aprilie.

Bloomberg notează că măsura este valabilă și pentru laptopuri, hard disk-uri, procesoare și carduri de memorie.

Este vorba despre produse electronice populare care în general nu sunt fabricate în SUA, iar crearea unor mijloace de producție pe plan intern ar putea dura ani de zile.

Decizia vine în contextul tarifului minim de 145% pe care l-a introdus administrația Trump pentru mărfurile chinezești importate de SUA. Taxele ar avea un impact major pentru giganți ca Apple, care își fabrică iPhone-urile și alte produse în China.

Printre produsele care nu vor fi supuse noilor tarife impuse de Trump se numără și mașinăriile folosite pentru fabricarea semiconductorilor. O astfel de măsură este importantă pentru Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., care a anunțat o nouă investiție majoră în SUA, precum și pentru alți producători de cipuri, notează hotnews.ro

Riposta Chinei la tarifele lui Trump

Ca reacție la măsurile administrației Trump, Beijingul a majorat la 125% tarifele vamale pentru importurile din SUA, dar a indicat că nu intenționează să treacă dincolo de acest nivel.

„Impunerea succesivă a unor tarife excesiv de mari asupra Chinei de către SUA a devenit doar un joc al numerelor, fără o semnificație economică reală”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului din China, vineri, potrivit CNN.

El a acuzat SUA că folosește tarifele ca „instrument de bullying și coerciție”.

Despre războiul comercial dintre principalele economii ale lumii a vorbit și președintele Chinei, vineri, la Beijing, în marja vizitei efectuate acolo de prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez.

„Nu există câștigători într-un război comercial, iar a merge împotriva lumii nu va duce decât la autoizolare”, a declarat Xi Jinping.

„De peste 70 de ani, dezvoltarea Chinei s-a bazat pe autonomie și muncă asiduă – niciodată pe pomană din partea altora și nu se teme de nicio represiune nedreaptă”, a mai spus Xi, citat de postul de televiziune de stat CCTV.

„Indiferent de cum se schimbă mediul extern, China va rămâne încrezătoare, focusată și se va concentra pe gestionarea eficientă a propriilor afaceri”, a mai afirmat liderul chinez.

Trump l-a lăudat pe Xi

După cea mai recentă ripostă a Beijingului, președintele american a spus că se simte „foarte confortabil” cu situația actuală a tarifelor vamale.Într-o declarație oferită vineri seară pentru reporterii din aeronava prezidențială Air Force One, Donald Trump a lăudat din nou relația sa personală cu Xi Jinping.

„Este un lider foarte bun, un lider foarte inteligent”, a declarat președintele SUA. „Întotdeauna m-am înțeles bine cu președintele Xi, am avut o relație bună, foarte bună”, a continuat el.

CNN. Europa își pregătește cetățenii pentru război: ghiduri de supraviețuire, strângerea de provizii și exerciții de evacuare în masă

Cu ghiduri de supraviețuire, sfaturi de depozitare a produselor strategice și exerciții de evacuare în masă, unele țări europene își pregătesc cetățenii în contextul creșterii amenințării unui conflict armat, relatează CNN.

Autoritățile unor țări europene au oferit îndrumări serioase în ultimele luni, imaginând garaje și stații de metrou transformate în buncăre și promovând reziliența psihologică.

Europenii trebuie să fie mai pregătiți în cazul unui atac din partea Rusiei

Mesajul general: este nevoie de o schimbare în mentalitatea populației pentru a deveni mai pregătită în cazul unui atac armat din partea unui actor statal ostil.

„Este timpul să trecem la o mentalitate de război”, după cum a îndemnat secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Liderii europeni sunt îngrijorați că dictatorul rus Vladimir Putin ar putea provoca direct NATO dacă ar obține un acord de pace favorabil regimului său în Ucraina. Aceste îngrijorări sunt alimentate și de poziția adoptată de Statele Unite sub administrația președintelui Donald Trump, care intenționează să retragă o parte din trupele americane staționate în Europa, după ce a spus la un moment dat că nu-și va apăra aliații care nu investesc suficient în propria apărare.

Rămân, totuși, întrebări cu privire la cât de eficiente ar fi cu adevărat aceste planuri de urgență și dacă oamenii le iau în serios.

Comisia Europeană își îndeamnă cetățenii să depoziteze alimente și alte provizii esențiale pentru a rezista măcar 72 de ore în caz de criză. Europa este obligată să promoveze o cultură a „pregătirii” și a „rezilienței”.

Acest ghid de supraviețuire urmează altora elaborate și difuzate la nivel național, cum ar fi în Germania și Suedia.

În iunie anul trecut, Germania și-a actualizat directiva-cadru de apărare generală, care conține instrucțiuni cu privire la ce trebuie de făcut în cazul izbucnirii unui conflict armat în Europa. Documentul prevede transformarea completă a vieții de zi cu zi a cetățenilor germani în caz de război.

Incendiu devastator în raionul Cahul. Doi copii de 5 și 8 ani care erau încuiați în casă, au fost salvați de pompieri
Articolul anterior
O fetiță de nouă luni a fost găsită într-un parc din Capitală
Articolul următor
Close menu