Pe un teren din sectorul Rîșcani unde ies la plimbare mamele cu copii, urmează să fie o construită o biserică. Reacția părinților

Revoltă maximă pe rețelele de socializare, după o postare a primarului Capitalei Ion Ceban care a menționat că în parcul din strada Miron Costin din sectorul Râșcani, unde de regulă ies la plimbare mame cu copii, va fi înălțată o biserică, deoarece terenul respectiv este unul privat. Astfel, în cel mai scurt timp, din acest loc vor fi evacuate toate unitățile amplasate.

Părinții și-au exprimat intens indignarea. Ei susțin că ceea ce este nevoie sunt, de fapt, mai multe locuri de agrement și joacă pentru cei mici.

În loc de biserică – un fel de piață cu de toate, la Rîșcani în parcul din strada M. Costin. Eu propun să…

Posted by Iv Ceban on Monday, April 12, 2021

,,În loc de biserică – un fel de piață cu de toate, la Rîșcani în parcul din strada M. Costin. Eu propun să aghesmuim un pic terenul și să evacuăm tot, conform legii în vigoare.

Pe terenul, proprietate privată, ce este destinat pentru construcția unui lăcaș sfânt, sunt amplasate tot felul de unități de comerț ambulant.

Gherete cu flori, cu cafea, jocuri pentru copii și adulți.

Am solicitat ca pretura împreună cu poliția să evacueze imediat unităţile de comerţ ambulant care se află ilegal, plus la asta, mai este ocupat și o parte din trotuarul public. Nu vom admite ca antreprenorii ,,şmecheri” să-şi amplaseze gherete ilegal unde lor le „tună”… Agenţii economici, desemnați drept câștigători pentru dreptul de a încheia un contract cu Primăria Chişinău, cu scopul de a amplasa unități de comerț ambulant stradal pe teritoriul orașului – au termen să achite costurile pentru amplasamentele până la 1 mai curent. Cei care nu se vor încadra în termenele stabilite, vor pierde acest drept. Nu vom admite ca unii agenţi economici câştigători, să-şi amplaseze ghereta în alt loc decât cel adjudecat sau să nu achite sumele care tot ei le-au oferit în cadrul licitaţiilor publice. Am solicitat ca lista adreselor cu gheretele care au fost adjudecate la licitație şi sunt în drept să activeze, să fie făcută publică. Totodată, am dispus ca preturile de sector să nu mai aprobe diferite amplasamente pe trotuare unde agenţii economici îşi amenajează diferite terase, construcții capitale. Nu sunt împotriva agenților economici și dezvoltării economice, dar trotuarele și zonele verzi sunt pentru oameni. Pot să amenajeze, mese, scaune și o umbrelă, atât, iar accesul oamenilor să nu fie îngrădit”.

,,Nu este vorba ne trebuie sau nu o biserica.Este dat acest loc pentru construcția unei biserici cu mult înaintea mandatului meu de primar. Doar ca acolo acum sunt amplasate ilegal aceste unități de comerț”, a mai specificat primarul Capitalei.

Circa 300 de chișinăuieni și-au exprimat indignarea în legătură cu situația creată. Părinții au menționat că în oraș există destule lăcașuri sfinte și prea puține zone în care să-i poată scoate la plimbare pe cei mici.

Șeful unui ocol silvic și un pădurar, trimiși în judecată pentru furt de lemn

Procuratura raionului Anenii Noi a finalizat urmărirea penală și a transmis în instanță dosarul penal privind învinuirea șefului unui ocol silvic și a unui pădurar pentru delapidare. Aceștia sunt acuzați de însușirea ilegală a masei lemnoase și de prejudicii cauzate statului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

foto simbol

În perioada 2022-2023, cei doi au efectuat lucrări silvo-tehnice, manipulând datele privind diametrul cioatelor arborilor tăiați. Prin aceste acțiuni, au diminuat în mod eronat volumul masei lemnoase evidențiate, însușindu-și 235,13 m³ de lemn de foc din specia frasin, 9,45 m³ din specia stejar și 15,33 m³ de crengi, cu o valoare totală de peste 350 000 lei. Masa lemnoasă astfel obținută a fost ulterior vândută unor persoane din localitățile apropiate, iar sumele de bani rezultate au fost însușite de către învinuiți.

În timpul investigațiilor, organul de urmărire penală a identificat și recuperat 70 de metri steri de lemn de la cumpărători.

Faptele celor doi au fost încadrate conform art. 191 alin. (2) lit. b), c) și d) din Codul Penal, adică delapidarea averii străine, cu folosirea situației de serviciu, comise de două persoane cu cauzarea de daune în proporții considerabile,. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o amendă de până la 67 500 lei sau o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani. De asemenea, ar putea fi lipsiți de dreptul de a ocupa funcțiile deținute sau de a desfășura activități în domeniul silvic pe o perioadă de până la 5 ani.

Procuratura va depune tot efortul pentru a combate în continuare infracțiunile care afectează patrimoniul natural al țării.

În Republica Moldova există Serviciul Echipa Mobilă în toate raioanele țării. Cui îi vine ajutor

Din 2024, în Republica Moldova există Serviciul Echipa Mobilă în toate raioanele țării, deși la început de an acesta era disponibil doar în 18 raioane. Serviciul este unul esențial în special pentru persoanele cu dizabilități. Acesta prevede că o echipă de specialiști se deplasează la domiciliul unde există persoane care necesită servicii de recuperare, reabilitare și incluziune. Informațiile au fost prezentate de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, reforma RESTART, intrată în vigoare la 1 ianuarie a acestui an, a avut drept scop extinderea și îmbunătățirea accesului la servicii sociale.

„Principalele investiții au fost necesare pentru colegii și colegele din prima linie. Astfel, au fost procurate 98 de mașini, toți asistenții sociali au fost asigurați cu calculatoare, tablete și acces la internet. De asemenea, a fost creat Centrul Digital de Inovare Socială. Astfel, se monitorizează mai bine modul în care sistemul de asistență socială oferă suport familiilor aflate în situații dificile, lucru realizat prin intermediul managementului de caz”, a subliniat Alexei Buzu.

Ministrul a specificat că, la începutul anului 2024, erau la evidență aproximativ 3 200 de cazuri în baza de date națională, iar la sfârșit de an cifra este de 27 000.

„Estimăm că trebuie să ajungem la 60 000 de cazuri, iar acesta va fi obiectivul nostru pentru 2025. Un alt serviciu foarte important este Serviciul Social de Îngrijire la Domiciliu, în care a crescut numărul de beneficiari cu 900 de persoane, fără a cheltui bani suplimentari din bugetul de stat. În prezent, există aproape 14 000 de beneficiari în toată țara, cel mai mare număr din ultimii ani. Serviciul este destinat persoanelor în vârstă, singure. În cadrul acestuia, asistenții sociali vin la domiciliu și ajută la efectuarea igienei personale, prepararea bucatelor, cumpărături și altele”, a remarcat Alexei Buzu.

Oficialul a spus că o prioritate pentru minister este protecția copilului. „A fost triplat numărul de specialiști din prima linie în domeniul protecției drepturilor copilului: pe lângă cei 46 de specialiști, au fost angajați încă 150 de specialiști noi. La începutul anului 2024, doar 44% dintre copiii ai căror părinți erau plecați peste hotare aveau instituită custodia, o formă de protecție juridică pentru copii. La sfârșitul anului, această cifră a crescut la 93%”, a menționat Alexei Buzu.

La fel, în 2024, a fost dublată indemnizația unică la naștere, ajungând la 20 000 de lei. „În 2022, a fost instituită o indemnizație lunară de 1 000 de lei pentru fiecare copil până la vârsta de 2 ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați. Aceste indemnizații au fost pentru prima dată în 2024 oferite automat, proactiv, fără ca părinții să fie nevoiți să depună o cerere”, a precizat Alexei Buzu.

De asemenea, potrivit ministrului, anul acesta, au fost făcuți pași importanți pentru prevenirea violenței asupra femeilor și pentru a asigura un răspuns mai adecvat și eficient în cazurile de violență. „Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Familie și asupra Femeilor a devenit funcțională. Totodată, a fost creată, pentru prima dată, funcția de specialist/specialistă în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor”, a remarcat Alexei Buzu.

Potrivit oficialului, în anul 2025, ministerul va continua „să sprijine persoanele cu nevoi speciale, va lupta pentru drepturile fiecărui copil aflat în sărăcie sau abandon și va consolida sistemul de protecție socială”. 

Trei bărbați care au răpit și violat o femeie pe malul unui lac, trimiși în judecată

Procurorii, în comun cu ofițerii de poliție, au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a trei bărbați din centrul țării, acuzați de răpirea unei femei și violul acesteia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit învinuirii înaintate de acuzatorii de stat, la 06 septembrie 2024, pe timp de zi, acuzații au întreținut acte sexuale forțate cu femeia, atât la domiciliul unuia din învinuiți, aplicând violența fizică și psihică, cât și pe malul unui lac, unde au transportat victima în stare inconștientă.

Acuzații au refuzat să facă declarații pe caz.

Potrivit prevederilor Codului penal, ei riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de până la 25 de ani.

Reamintim că, potrivit rapoartelor de activitate a Procuraturii, în anul 2023, de către procurori, au fost remise în instanța de judecată 131 cauze de viol, în 2022 – 130 cauze, în 2021 – 155 cauze, 2020 – 153 cauze, 2019 – 152 cauze.

Natalia Morari a devenit mămică!
Articolul anterior
Bilanțul cazurilor de Covid-19 confirmate astăzi, 12 aprilie
Articolul următor