Pensiile ar putea crește cu până la 35%

În anul 2023, pensiile moldovenilor ar urma să fie indexate cu până la 35%. Anunțul a fost făcut de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate în cadrul unei întâlniri cu locuitorii din nordul Republicii Moldova.

Economica.net - Topul pensiilor de serviciu din MAI: 11 oameni au luat  peste 20.000 de lei brut în iulie - Economica.net

Deputatul Vasile Grădinaru susține că, astfel, autoritățile vor să ajute oamenii să facă față inflației, care a ajuns la 34,62%, transmite Nordnews.md.

„Prețurile au crescut cu 30%. Vrem să creștem pensiile tot cu atât pentru a acoperi acest deficit pe care îl aveți. Nu este garantat 30 la sută. Poate fi  29 sau 35. Suma exactă va fi suma inflației stabilită pentru anul 2022. În funcție de inflația din acest an va fi indexată și pensia. Dacă inflația va fi de 35%, pentru că nu știm încă ce va fi până la sfârșit de an, atunci, indexarea va fi tot de 35%. Dacă inflația va fi 25%, și pensiile vor fi indexate cu 25%”, a declarat Vasile Grădinaru, deputat PAS.

Amintim că, ultima dată, pensiile au fost majorate în luna aprilie a acestui an. Indexarea a fost de 13,94%.

În prezent, pensia minimă pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare este de 2.278,80 lei.

Examenul practic pentru obținerea permisului la unele categorii de este sistat temporar. Motivul anunțat de ASP

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că, începând cu data de 6 decembrie, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, desfășurarea examenului la proba practică pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule la categoriile AM, A1, A2, A (motociclu/moped) este sistată temporar.

„Examinarea la proba teoretică la categoriile menționate se desfășoară în modul stabilit fără sistări. Proba practică urmează a fi susținută în decursul unui an de la susținerea probei teoretice a examenului”.

Responsabilii spun că, despre reluarea examinării practice la categoriile menționate vor reveni suplimentar.

Pentru orice informație suplimentară suntem la dispoziția Dumneavoastră prin e-mail asp@asp.gov.md, presa@asp.gov.md, pagina de Facebook a Agenției, web pagina oficială www.asp.gov.md, precum și la număr de telefon 14909 al Call-centrului.

Pieton lovit mortal de o mașină care a derapat din cauza poleiului

Un pieton a fost tamponat mortal după ce o mașină a derapat din cauza lunecușului. Șoferul încercat să efectueze manevra de depășire, relatează Realitatea.md.

Incidentul a avut loc în localitatea Gîsca din stânga Nistrului. În jurul orei 19:00, conform martorilor, Mercedesul se deplasa cu viteză și încerca să depășească un microbuz. Din cauza drumului umed și lunecos, mașina a derapat pe banda de sens opus, apoi pe acostament.

Persoana a fost lovită de vehicul, iar șoferul a părăsit locul impactului. Martorii au chemat ambulanța și forțele de ordine. Victima avea 41 de ani.

Câteva ore mai târziu, conducătorul vehiculului a fost identificat. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 17 ani, care nu deține permis de conducere. Acesta era în stare de ebrietate și a refuzat examinarea medicală.

Schimb masiv de prizonieri de război între Ucraina și Rusia. Printre cei peste 100 sunt zeci de apărători ai Azovstal

Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri de război după 10 luni de invazie. 

Schimb masiv de prizonieri de război între Ucraina și Rusia - Printre cei peste 100 sunt zeci de apărători ai Azovstal

Rusia şi Ucraina au făcut, joi, un schimb de câte 60 de prizonieri de război, au anunțat concomitent oficialii de la Kiev şi Moscova.

Imagine

Anunțul a fost făcut de Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei.

Consilierul prezidenţial ucrainean Andrii Iermak i-a salutat pe ucrainenii care s-au întors ca pe nişte eroi şi a anunțat că printre ei se numără zeci de apărători ai oraşului Mariupol, inclusiv ai uzinei  asediate Azovstal.

„Continuăm să-i aducem acasă pe apărătorii Mariupolului – în lista celor 60 de prizonieri de astăzi sunt 34 dintre ei, dintre care 14 de la Azovstal. Unii sunt răniţi şi vor primi tot ajutorul necesar în Ucraina”, a anunțat Iermak.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că cei 60 de soldaţi ruşi eliberaţi vor fi transportaţi cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale şi sprijin psihologic.

Potrivit imaginilor difuzate de ministerul rus al apărării, bărbaţi în haine militare sunt văzuți cum coboară dintr-un autobuz şi vorbind la telefon.

Mai mulți dintre prizonierii ucraineni eliberați marți au fost deținuți pe teritoriul Rusiei, alții în lagărul de la Olenivka, din regiunea Doneţk ocupat de ruşi. Închisoarea a fost ținta unui atac cumplit în vara acestui an. Au fost acuzații reciproce din partea Moscovei și a Kievului. Ucraina a acuzat Rusia de crimă de război în urma bombardării din iulie a Olenivka, când au murit zeci de prizonieri. În același timp, Rusia a acuzat că Ucraina ar fi atacat închisoarea.

FOTO! Cumetrie mare în showbiz! Mihaela Tabură și-a încreștinat fiul și a dat o petrecere de zile mari, cu invitați pe măsură
Articolul anterior
O femeie cu doi copii din Orhei s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la un cazan pe gaze defect
Articolul următor