Percheziții acasă la Igor Dodon. Declarațiile avocatului și ale procurorului

Procurorii anticorupție, ofițerii Centrului Național Anticorupție și cei ai Serviciului de Informații și Securitate au descins dis-de-dimineață cu percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, dar și alte imobile ale acestuia. Verificările nu s-au încheiat nici la mai bine de o oră de când au început.

Percheziții la Igor Dodon: Declarațiile avocatului și ale procurorului

Echipa TV8 a surprins imagini de la fața locului, pe care vă invităm să le vedeți mai jos, alături de primele declarații ale procurorului de caz, Petru Iarmaliuc.

Acasă la fostul președinte al țării a sosit și avocatul acestuia, Maxim Lebedinschi. Acesta a refuzat să facă declarații.

Potrivit Procuraturii, descinderile au loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, prevăzute de art.324, care se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare. 

De asemenea, fostul șef de stat este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminala, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, de trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.

Săptămâna trecută, fostul deputat Iurie Reniță, cel care a făcut denunț la Procuraturăă în dosarul faimosului „kuliok”, a anunțat că Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

Prin această Hotărâre a CA Chișinău, a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale.

În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

De astăzi a intrat în vigoare starea de urgență în Republica Moldova

Începând de astăzi, 16 decembrie 2024, a intrat în vigoare starea de urgență în Republica Moldova. Săptămâna trecută, deputații PAS au aprobat instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie, la solicitarea prim-ministrului Dorin Recean, scrie telegraph.md.

Decizia a fost luată în contextul riscurilor iminente din sectorul energetic, generate de posibila sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană de către Gazprom.

Guvernul intenționează să utilizeze măsuri extraordinare pentru a gestiona situația, inclusiv coridoare verzi pentru ajutoare umanitare, simplificarea procedurilor de import al combustibililor alternativi și asigurarea regimului de urgență pentru evacuarea cetățenilor străini, dacă va fi necesar. Totodată, se vor deroga anumite legi pentru a permite răspunsuri rapide și eficiente în fața crizei.

Malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale pentru perioada de iarnă, însă regiunea transnistreană, care depinde exclusiv de livrările Gazprom, riscă să rămână fără gaz și energie electrică. În lipsa funcționării Centralei de la Cuciurgan, Republica Moldova va fi nevoită să importe energie electrică din România, deși capacitatea actuală de interconectare este insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf.

Autoritățile avertizează că situația energetică este tensionată și în țările vecine, din cauza bombardamentelor asupra infrastructurii din Ucraina, ceea ce pune presiune pe rețeaua regională. În aceste condiții, costurile pentru energia electrică sunt așteptate să crească, iar vulnerabilitatea sistemului energetic național rămâne ridicată până la finalizarea noilor interconexiuni planificate.

Guvernul promite măsuri pentru protejarea tuturor cetățenilor, indiferent de malul Nistrului pe care locuiesc, și accelerează proiectele de infrastructură energetică pentru a reduce dependența de sursele externe. Linia de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului viitor, ceea ce va reprezenta un pas important spre independența energetică a Republicii Moldova.

Opoziția a fost împotriva acestei măsuri.

Descinderi matinale Primăria Chișinău! Mai mulți angajați sunt supuși perchezițiilor

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat luni că mai mulți angajați ai Primăriei sunt supuși perchezițiilor. El a acuzat formațiunea de la guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), de presiuni asupra echipei sale. PAS a respins acuzațiile, calificându-le drept „aberații politice”, scrie Europa Liberă.

Solicitat de Europa Liberă, Centrul Național Anticorupție (CNA) a precizat că forțele de ordine investighează câteva cazuri de corupție și că efectuează peste 60 de percheziții în întreaga țară.Potrivit Angelei Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA, forțele de ordine verifică acțiunile funcționarilor responsabili pentru achizițiile publice și ale unor oameni de afaceri. Ea a promis că va oferi mai târziu detalii despre percheziții.Primarul Ion Ceban, liderul formațiunii de opoziție Mișcarea Alternativa Națională (MAN), a declarat în ajun, pe 15 decembrie, că se așteaptă la ceea ce a numit acțiuni de „intimidare” a membrilor echipei sale din partea structurilor puterii. Potrivit lui, această informație i-a parvenit, concomitent, de la mai multe persoane. Ceban a spus că perchezițiile ar putea viza departamentele de transport și locuințe ale Primăriei Chișinău.A doua zi, pe 16 decembrie, primarul a anunțat că colegii săi sunt percheziționați, dar sunt asistați de avocați.Ion Ceban a numit perchezițiile drept un „spectacol” organizat de PAS pentru a „discredita Primăria” și membrii partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), pe care îl conduce.Purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat pentru Europa Liberă că ea consideră declarațiile lui Ceban drept „aberații politice”.

Accident grav la Orhei: O adolescentă de 16 ani a fost lovită pe trecerea de pietoni de un microbuz

Un accident grav s-a produs în seara zilei de ieri, 15 decembrie, pe un drum național de la Orhei. O adolescentă de 16 ani a ajuns la spital după ce a fost lovită pe o trecere de pietoni de un microbuz, scrie subiectulzilei.md.

Potrivit ofițerului de presă al IP Orhei, Băetrău Elena, ieri, 15 decembrie, în jurul orei 16:30, unitatea de gardă a Inspectoratului de Poliție Orhei a fost informată printr-un apel telefonic despre un accident rutier petrecut pe Traseul Național R-6, în apropierea satului Mitoc, raionul Orhei. Accidentul s-a soldat cu o persoană traumatizată.

Conform informațiilor preliminare, accidentul a avut loc în jurul orei 16:25, când un șofer în vârstă de 62 de ani, aflat la volanul unui Mercedes Sprinter, se îndrepta spre Chișinău-Orhei-Bălți. 

La o trecere de pietoni, șoferul, a lovit o adolescentă de 16 ani care traversa regulamentar drumul din stânga spre dreapta, lovind-o cu oglinda retrovizoare stângă în zona capului. Victima a fost transportată la Spitalul Raional Orhei pentru îngrijiri medicale.

În cadrul investigațiilor efectuate, șoferul a fost supus testului Drager pentru a determina prezența alcoolului în aerul expirat, rezultatul fiind de 0.00 mg/l.

Polițiștii continuă să investigheze circumstanțele accidentului.

Geta Burlacu, îndrăgostită din nou după două divorţuri: ,,E sincer și are grijă”
Articolul anterior
Igor Grosu, despre reținerea unui locuitor al municipiului Chișinău ca fiind presupusul autor al atacurilor cu cocktail-uri Molotov de la Tiraspol
Articolul următor