Percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali

Astăzi, 16 august 2024, Procuratura Anticorupție în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din republică sunt remunerați lunar cu sume bănești, care nu sunt reflectate în evidența contabilă a formațiunilor.

Astfel, în urma efectuării unui spectru larg de măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală s-a stabilit că destinatarii surselor bănești, potrivit materialelor cauzei penale, sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară, remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest.

De menționat faptul că, în urma deconspirării mai multor căi ilegale de finanțare din surse tenebre a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor, acesta împreună cu alți reprezentanți ai organizației  criminale pe care o conduce au organizat o schema nouă de finanțare, camuflând activitatea reprezentanților partidelor sub noțiuni de ,,voluntar” și ,,voluntariat”.

Astfel, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor, le sunt create conturi bancare în banca comercială ,,Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina), după care, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor care urmează să se desfășoare,  prin intermediul aplicației ,,PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care variază de la 10 000 la 55 000 de ruble (echivalent a 1 975 – 10 870 MDL).

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Se vor efectua acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Euro poate deveni monedă de referință pe piața valutară din Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a anunțat că euro ar putea deveni moneda de referință a BNM. La prezentarea raportului despre inflație, Anca Dragu a explicat că aceasta ar fi o măsură utilă pentru intervențiile pe piața valutară, la stabilirea cursului de schimb și în stocarea rezervelor valutare, scrie IPN.

Potrivit șefei BNM, posibilitatea de a trece de la dolarul american la euro se datorează volumului mai mare de comerț al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Peste 65% din comerțul exterior al țării noastre este realizat cu state europene.

„Acest proces ar aduce beneficii atât populației, cât și mediului de afaceri din țară, consolidând în același timp stabilitatea financiară și subliniind angajamentul Republicii Moldova de a continua integrarea europeană”, a precizat Dragu, asigurând că până la sfârșitul anului vor apărea mai multe detalii în acest sens.

Se apropie ziua! Remanierile din Guvern vor fi anunțate luni

Remanierile în cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean vor fi anunțate săptămâna viitoare. Premierul a declarat că luni, 18 noiembrie, va organiza o conferință de presă la care va face anunțurile de rigoare, transmite IPN.

„În aceste zile după scrutin, împreună cu mai multă lume, am analizat și am pus în discuție schimbările pe care trebuie să le facem în guvernare și cine anume trebuie să conducă efortul în sensul acestor schimbări. Pe 18 noiembrie, luni, voi organiza o conferință de presă la care voi anunța schimbările corespunzătoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern.

Înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a vorbit despre remanieri guvernamentale, care ar urma să fie făcute până la finalul acestui an. În timpul unei dezbateri electorale, președinta a recunoscut că există domenii restante în activitatea executivului, ceea ce va determina remanieri în viitorul apropiat. Șefa statului a declarat că, dacă unii membri ai echipei guvernamentale au încălcat legea, instituțiile statului sunt încurajate să ia atitudine și să sancționeze orice abuz.

Acum o săptămână, premierul a declarat că va anunța schimbările în executiv în decurs de 10 zile, lucru care nu s-a întâmplat. Însă în această perioadă, Andrei Spînu și-a prezentat demisia din funcția de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Lansare de carte la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală: ”Rost și rânduială în satul românesc”

Miercuri, 20 noiembrie, începând cu orele 14:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită să participați la lansarea cărții ”Rost și rânduială în satul românesc”, a sociologului ieșean Eugen D. Neculau (1900-1974). Volumul editat de etnograful Marcel Lutic și de redactorul Petronela Cotea-Mihai cuprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a autorului, textele fiind prezentate între anii 2018 și 2023 în rubrica cu același titlu de la Radio Iași.

Eugen D. Neculau este fondatorul Universității Populare de la Ungureni – Botoșani, instituție rurală de mare anvergură care a ființat în nordul Moldovei în perioada 1927-1948, fiind, potrivit specialiștilor în domeniu, „un mare complex cultural-economic-gospodăresc, unic în toată țara”. În plan științific, Neculau a studiat cu multă acribie și pricepere trecutul celor 12 sate din zona Ungureni, reușind să elaboreze monumentala lucrare Sate pe Jijia de Sus (având peste 5500 de pagini), rămasă în manuscris la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași.

Din 2003 încoace, o parte din opera sa a început să vadă lumina tiparului sub auspiciile Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iași și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. Prezentul volum se înscrie în aceeași strategie de aducere în atenția specialiștilor, dar mai ales a marelui public, a operei științifice a unuia dintre cei mai originali și mai puțini cunoscuți sociologi români din ultimul veac.

Prezentarea cărții va fi făcută de editorul Marcel Lutic. 

Sunteți așteptați cu drag!

Fetița moldovencei, ucisă în Italia într-un accident, găsită după ce a fost dată dispărută împreună cu tatăl său: Bărbatul era în depresie
Articolul anterior
Imagini spectaculoase! Teatrul Verde s-a transformat într-un sanctuar al neamului și al tradiției la Concertul ”Acasă”: Tradiție, Muzică, Emoție, iTicket…
Articolul următor