Performanță istorică! Echipa masculină de șah a Republicii Moldova s-a clasat pe locul șase la Olimpiada Mondială

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat echipa masculină de șah a Republicii Moldova, care s-a clasat pe locul șase la Olimpiada Mondială, fiind o clasare istorică pentru țara noastră.

Igor Grosu a felicitat echipa masculină de șah: Performanță extraordinară

În cadrul întrevederii, membrii echipei și-au împărtășit experiența trăită în Chennai, India, unde l-au avut ca adversar pe multiplul campion mondial Magnus Carlsen, cu care jucătorul nostru, Ivan Schițco, a obținut o remiză onorabilă.

Președintele Parlamentului a transmis felicitări antrenorului Ruslan Soltanici, jucătorilor Andrei Macovei, Vladimir Hamițevici, Iulian Baltag, Ivan Schițco și Dragoș Cereș.

„Din 188 de echipe care au participat, să te clasezi pe locul șase este o performanță extraordinară”, a remarcat Igor Grosu.

De asemenea, președintele Parlamentului a felicitat echipa feminină din Republica Moldova, care s-a clasat pe locul 66.

„Cu siguranță am asistat la o săptămână de aur pentru sportul moldovenesc. Canotorul moldovean Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de aur la distanța de 5.000 de metri la Campionatul Mondial de canoe din Halifax, tânărul luptător Cătălin Spînu a devenit campion european la lupte libere, iar judocanul Mihail Latîșev a câștigat Campionatul Mondial din Ecuador. Moldova – țară mică cu oameni valoroși”, a spus speakerul.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Noi explozii în jurul centralei nucleare Zaporojie
Articolul anterior
Zeci de mii de ruși s-ar fi mutat în Serbia, după declanșarea războiului de către Putin
Articolul următor