Performanță mondială: Pentru prima dată, un ficat de porc a fost transplantat unui om

Un ficat de porc a fost transplantat pentru prima dată unui pacient uman, au anunţat miercuri cercetătorii chinezi care au realizat această performanţă medicală, în contextul în care şi alte transplanturi experimentale de la animale la oameni au fost deja făcute cu succes în ultimii ani.

Noua performanţă, descrisă pe larg în revista Nature de echipa de cercetători de la Universitatea din Xi’an, reprezintă pentru moment doar un experiment, fără să aibe o aplicabilitate medicală imediată: beneficiarul era o persoană aflată în moarte cerebrală, informează AFP, citată de Agerpres.

Donatorul a fost un porc miniatural, modificat genetic pentru a creştere şansele de reuşită ale transplantului. Operaţia a fost realizată pe 10 martie 2024.

Ficatul transplantat a funcţionat timp de 10 zile. Apoi, cercetătorii chinezi au pus capăt experimentului, la cererea familiei beneficiarului.

Trebuie menţionat totuşi faptul că pacientul dispunea în continuare de ficatul său original: în acest caz a fost vorba despre o grefă „auxiliară”. Ideea constă în a le propune pacienţilor un organ de tranziţie înainte ca medicii să găsească un ficat sănătos provenit de la un donator uman.

Ficatul transplantat „a funcţionat cu adevărat bine” şi „a sintetizat fără probleme bilă”, cum ar fi albumină, a declarat într-o conferinţă de presă Lin Wang, coautor al studiului.

Potrivit unor experţi care nu au participat însă la studiu, acesta reprezintă un mare pas înainte, dar nu ar trebui considerat totuşi o dovadă a faptului că un ficat de porc ar putea înlocui cu adevărat un organ uman.

Acestea sunt rezultate „de valoare şi impresionante”, dar „nu pot înlocui transplantul unui ficat provenit de la un donator uman – în orice caz nu pe termen scurt”, a avertizat profesorul Peter Friend, specialist în transplanturi la Universitatea Oxford.

„Este un studiu util pentru a arăta compatibilitatea acestor ficaţi modificaţi genetic cu un pacient uman”, a rezumat el.

În orice caz, experimentul din China a confirmat faptul că porcul are potenţialul de a fi cel mai potrivit animal pentru dezvoltarea unor organe destinate transplantului uman.

Mai multe experimente medicale, realizate în ultimii ani în Statele Unite, au permis deja transplanturi de rinichi şi de inimi de porc. Deşi acei pacienţi arareori au supravieţuit pentru mult timp, unul dintre ei, care a primit un rinichi de porc în noiembrie 2024, este încă în viaţă.

Cu toate acestea, ficatul reprezintă o problemă cu un grad mai mare de complexitate, deoarece el este un organ ce are mult mai multe funcţii decât are, de exemplu, inima.

Caz șocant la Sângerei! Un bărbat și-a ucis fiul în bătaie, la o beție: Ce pedeapsă a primit

Un bărbat de 60 de ani din raionul Sângerei a fost condamnat la 17 ani de închisoare după ce și-a ucis la beție fiul. Sentința a fost pronunțată joi, 3 aprilie, de magistrații Judecătoriei Bălți, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, tragedia s-a produs în noaptea spre 15 ianuarie, când fiul condamnatului a venit beat acasă. Întâmpinat de bărbat, la fel aflat în stare de ebrietate, între cei doi s-a iscat o ceartă, în urma căreia victima și-a lovit tatăl, după care a mers la culcare.

Enervat, condamnatul a luat o sapă și a intrat în odaia în care dormea fiul, lovindu-l de mai multe ori peste diferite părți ale corpului.

După ce a săvârșit infracțiunea, bărbatul a mers la vecini și i-a rugat să cheme salvarea. Cu regret, ajunși, medicii au putut doar să constate decesul victimei.

Fiind audiat, bărbatul și-a recunoscut vina, menționând că îi pare rău de cele comise.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Nord în decurs de 15 zile.

Ludmila Adamciuc a revenit acasă din maternitate: „După naștere, nu-i ca pe Instagram”!

Bety și-a întâlnit fratele! Fondatoarea asociației “Prietena mea”, mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Down, Ludmila Adamciuc a fost externată din maternitate și a revenit acasă împreună cu fiul nou-născut. Influencera a postat un șir de imagini înduioșătoare cu ambii copii, fără a povesti cum a decurs nașterea și prima zi acasă, în calitate de mamă a deja doi copii. Femeia a dat de înțeles că realitatea nu e atât de roz, scrie cancan.md

Mama și fiul au părăsit maternitatea pe ploaie. Fără baloane, buchete imense și ședințe foto la externare, Ludmila a refuzat toate acestea și au ales să meargă acasă, la Beatrice, în intimitate. Ludmila Adamciuc a născut pe 1 aprilie un fiu, Luca.

A început campania pentru prezidențialele din România: 11 candidați înscrişi în cursă

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025 a început pe 4 aprilie, la ora 7:00, și are o durată de 30 de zile. Biroul Electoral Central a adoptat o serie de măsuri pentru buna desfășurare a campaniei. Iată ce trebuie să știe alegătorii despre regulile din campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025, scrie stirileprotv.ro.

Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscrişi în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai. Al doilea tur are loc pe 18 mai.

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din 2025 în România

Biroul Electoral Central a stabilit, pe 22 martie, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaţilor la alegerile prezidenţiale din luna mai.

Conform BEC, ordinea pe buletinul de vot a celor 11 candidaţi este următoarea:

* poziţia 1 – George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)

* poziţia 2 – George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală România Înainte)

* poziţia 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)

* poziţia 4 – Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)

* poziţia 5 – Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)

* poziţia 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)

* poziţia 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

* poziţia 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)

* poziţia 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

* poziţia 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)

* poziţia 11 – Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent).

Cinci candidaţi – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheş, Silviu Predoiu şi Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală şi la scrutinul prezidenţial de anul trecut, şefa USR reuşind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituţională.

Chișinău – oraș finalist pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2028
Articolul anterior
ChatGPT, nivel record de utilizare. Ce funcție a atras un milion de utilizatori
Articolul următor
Close menu