Pericolele mașinilor dotate cu instalații de gaz, pe care tot mai mulți moldoveni le folosesc

Maşinile dotate cu instalaţii de alimentare cu GPL, sau cu gaz, s-au înmulţit în ultimii ani, pentru că posesorii de autovehicule au constatat beneficiile acestui combustibil, care sunt în primul rând legate de preţul mai redus cu 40-50% faţă de cel al benzinei. Totuși, datele arată că acestea pot fi periculoase.

separator

În ultima perioadă mai multe maşini au explodat din cauza instalaţiilor de gaz. Cel mai recent caz a avut loc pe 28 septembrie. Atunci o persoană a ars într-un automobil parcat în curtea unui bloc de pe strada Alba-Iulia din sectorul Buiucani al Capitalei. În urma intervenției, salvatorii au depistat în maşină corpul carbonizat al bărbatului.

În data de 20 septembrie pe strada Albişoara din Capitală o maşină de taxi a explodat în timp ce şoferul făcea plinul la o staţie de alimentare. În urma incidentului, alte trei vehicule au fost deteriorate.

Angajatul benzinăriei spunea atunci că deflagraţia a avut loc, cel m ai probabil, din cauza unei defecţiuni la instalaţia de gaz.

Un alt taxi a fost cuprins de flăcări în 30 august. Incidentul s-a produs pe strada Cuza Vodă din Capitală. Mașina era parcată pe marginea drumului în momentul în care a luat foc. Pompierii au reușit să înlăture la timp butelia cu gaz de la care se alimenta autoturismul, astfel că au evitat o posibilă explozie. Doar partea din față a automobilului a ars. Nimeni nu a avut de suferit.

Iar la 31 mai o altă maşină a luat foc în timp ce se deplasa pe strada Petricani. Flăcările s-au extins cu repeziciune şi au distrus habitaclul vehiculului. În maşină se afla doar şoferul şi nimeni nu a fost rănit. Potrivit proprietarului, autoturismul era alimentat cu gaz, dar, din fericire, butelia era goală.

sursa: www.publika.md

Bacalaureat 2024. Proba la care mii de elevi din R. Moldova ar putea primi nota 10 din oficiu

Peste 2.600 de elevi din Republica Moldova ar putea primi, în acest an, nota 10 din oficiu la examenul de Bacalaureat la „limba străină”, comparativ cu 2.000, anul trecut. Declarația a fost făcută de directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov. Numărul elevilor care s-ar putea bucura de această facilitate este cel mai mare din ultimii 10 ani.

„Dacă în primul an au fost un pic peste 200 de elevi, anul trecut au fost un pic peste 2.000. Anul acesta, colegii mi-au spus că deja sunt aproximativ 2.600 de solicitări. Deci, numărul este în creștere. După data de 25 mai, va fi emis ordinul ministrului Educației și Cercetării prin care tuturor celor la care documentele sunt valide li se va acorda nota 10 din oficiu”, a declarat șefa ANCE, Lilia Ivanov, pentru radiomoldova.md.

De nota 10 din oficiu beneficiază candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

Lilia Ivanov a mai spus că, din acest an, absolvenții de liceu care înregistrează performanțe prin prezentarea certificatelor de competență la informatică ar putea să fie scutiți de examenul de Bacalaureat și să obțină nota 10 din oficiu. Până în prezent, au fost depuse 60 de dosare în acest sens.

În prezent, nota 10 din oficiu la sesiunea de Bacalaureat este acordată și liceenilor câștigători ai olimpiadelor naționale și/sau internaționale la disciplinele de studiu.

Pentru sesiunea de examen 2024 sunt înscriși circa 18.800 candidați, dintre care 2.514 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare. În sesiunea 2023 au fost înscriși la examenul național de Bacalaureat 19.064 de candidați, în 2022 – 18.603, iar în sesiunea 2021 – 16.773.

”Conform limbii de instruire, candidații înscriși la sesiune sunt repartizați după cum urmează: limba de instruire română – 15.064 de candidați, limba de instruire rusă/engleză/bulgară/ucraineană/găgăuză – 3.688 de candidați.

Din numărul total de candidați care s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat, 12.007 sunt din licee teoretice (261 din liceu seral), 6.003 din colegii/centre de excelență, 338 din instituții de învățământ superior, iar 143 vor susține examenul fiind înscriși în regim de externat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Comunicatul Ministerului Educației și Cercetării:

Elevii din clasa a XII-a, care dețin un certificat cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice în limbi străine sau a competențelor specifice în domeniul informaticii vor fi scutiți de la ultimele teze semestrială la limba străină și, respectiv, informatică. Modificarea se conține în recentele completări ale Regulamentului privind evaluarea și notarea rezultatelor învățării, promovarea și absolvirea în învățământul primar și secundar, urmare a propunerilor elevilor și comunității educaționale.

Potrivit documentului, elevii care dețin certificate de competență lingvistică egală sau superioară nivelului B2 (C1 pentru candidații din clasele bilingve) vor avea nota „10” din oficiu la ultima teză la disciplina Limba străină. Nota maximă din oficiu la ultima teză semestrială la Informatică vor obține și absolvenții care au promovat examenele pentru certificarea internațională a competențelor specifice domeniului informaticii.

O altă prevedere importantă se referă la înmatricularea elevilor care au urmat studiile într-o instituție de învățământ de peste hotare în sistemul educațional național. Astfel, aceștia nu vor susține diferențe de program, ci doar vor urma curriculumul național conform anului școlarizării. Nu vor susține diferențe de program pentru anii precedenți de studii elevii din clasele liceale transferați de la un profil la altul pentru disciplinele școlare care conform Planului-cadru de învățământ au un număr diferit de ore, la fel elevii absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic la încadrarea în învățământul liceal prin transfer sau înmatriculați în cadrul concursului de admitere în învățământul liceal, precum și elevii absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic și ai școlilor medii de cultură generală la încadrarea în învățământul liceal cu frecvență redusă. 

O altă modificare ține de notarea elevilor în cadrul evaluărilor formative. Astfel, la toate disciplinele școlare se vor nota rezultatele învățării, obținute la evaluarea formativă (la realizarea sarcinilor de învățare și a produselor curriculare), la evaluarea sumativă (după caz, se apreciază cu calificative/descriptori, aplicând procedeul de convertire) și se vor înscrie în catalogul școlar, fiind argument pentru calculul la încheierea mediilor semestriale. Modificarea Regulamentului nominalizat face parte din măsurile de debirocratizare în sistemul educațional, lansate de Ministerul Educației și Cercetării la sfârșitul anului trecut.”

Drapelul Național, pe podiumul competiției de atletică de la București! Cine este mascatul moldovean care a adus victoria

Drapelul Național a ajuns pe podiumul competiției de atletică de la București, după victoria unui colaborator din Brigada de poliție cu destinație specială” Fulger”.

După 21 de km de alergat în cadrul competiției ,,Bucharest Half Marathon”, organizat în București, România, locul 1 la ștafeta masculină de 21 km a fost câștigat de colegul nostru, Buzulan Gheorghe.

Mascatul detașamentului nr.2 al BPDS „Fulger” a concurat cu sportivi din România, Kenya, Ethiopia, Italia, Olanda, Franța, Portugalia.

”Felicitări, Gheorghe! Suntem mândri de acest rezultat și totodată conștienți că în spatele acestei reușite se află mii de km parcurși, voință și multă muncă.”, anunță Poliția R. Moldova.

Circa 4.000 de încălcări în trafic, înregistrate în zilele de odihnă

3943 de încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere fixate de inspectorii de patrulare, în zilele de odihnă.

– 2117 șoferi au depășit limita de viteză stabilită;
– 52 au fost înlăturați de la volanul mașinii, fiind depistați în stare de ebrietate;
– 99 au încălcat regulile de folosire a centurii de siguranță;
– 498 au oprit vehiculul în locuri interzise;
– 49 nu au acordat prioritate legală pietonilor sau cicliştilor;
– 550 nu au respectat indicatoarele rutiere.

Agenții de patrulare au intervenit în 266 de cazuri, apeluri parvenite la Serviciul Unic 112.

Screening mamar gratuit pentru femeile care au împlinit vârsta de 40 de ani
Articolul anterior
Irina Bivol: „Unica Sport știe să nu se plafoneze, este în continuă mișcare și schimbare!” O nouă sală, acum și în Elat
Articolul următor