Inundațiile catastrofale din vestul Germaniei s-au soldat cu cel puțin 100 de morți și 1.300 de persoane dispărute, potrivit celui mai nou bilanț. Rețelele de telefonie mobilă sunt căzute, ceea ce face și mai dificilă căutarea celor dispăruți.
55 de oameni au fost salvați după ce casele lor s-au prăbușit în regiunea Cologne, în timp ce mulți alții sunt încă dați dispăruți.
Potrivit DW, în Belgia, țară vecină afectată și ea de inundații, s-au înregistrat 14 decese în urma viiturilor. Comunități întregi sunt în ruină după ce satele și orașele din landurile North Rhine-Westphalia și Rhineland-Palatinate au fost măturate de râurile umflate de viituri.
Servicii de comunicații mai ieftine și mai bune: Parlamentul a votat noua lege
Cetățenii Republicii Moldova vor avea acces la servicii de comunicații electronice de calitate înaltă, la tarife reduse. Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede acest lucru, scrie ziuadeazi.md.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și transpune în legislația Republicii Moldova 12 acte și regulamente europene. Potrivit autorilor, noile prevederi vor revoluționa domeniul comunicațiilor electronice, întrucât, în prezent, cadrul normativ este unul învechit. Modificările legislative creează premisele necesare ca Republica Moldova să fie inclusă în zona Uniunii Europene „roam like at home”. În rezultat, moldovenii care vor călători vor plăti tarife de roaming „ca acasă”. De aceleași facilități vor beneficia și străinii care vor călători în Republica Moldova.
În același timp, documentul conține și alte prevederi care au drept scop protecția consumatorilor. Respectiv, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va pune la dispoziția cetățenilor ofertele comparate ale furnizorilor de servicii electronice de comunicații. Este vorba despre o soluție tehnologică, care va permite consumatorilor să compare ofertele existente pe piață și să o aleagă pe cea mai accesibilă pentru ei. Totodată, înainte de semnarea contractului, furnizorii vor fi obligați să prezinte informații detaliate despre oferta propusă, într-o fișă de sinteză, care va fi anexată la contract. În așa fel, se va asigura respectarea drepturilor consumatorilor.
Alte prevederi ale documentului se referă la accesibilitatea serviciilor de comunicații electronice. Astfel, Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 va implementa serviciul de comunicații totale, care va putea fi utilizat de toate persoanele, inclusiv de cele cu deficiențe de auz sau de vorbire. Mai multe decât atât, Serviciul 112 va putea utiliza geolocația. Acest lucru va permite identificarea rapidă a locului unde se află persoanele care au nevoie de intervenția serviciilor de urgență.
Prevederile legislative adoptate de Parlament se mai referă la calitatea înaltă a serviciilor de comunicații electronice. Acestea actualizează parametrii de calitate pentru rețele. De asemenea, proiectul prevede transferul la un alt furnizor de servicii de internet prin respectarea dreptului de păstrare a numărului de telefon prevăzut în contract, scutirea de tarife pentru serviciul de portabilitate și returnarea creditului rămas neutilizat plătit în avans furnizorului.
Documentul conține prevederi care au drept scop promovarea conectivității și încurajarea mai multor investiții în rețelele de foarte mare capacitate, precum și asigurarea unei concurențe durabile în beneficiul consumatorilor. Respectiv, furnizorii vor putea obține licențe pentru spectrul de frecvențe radio pentru banda largă fără fir timp de cel puțin 20 de ani, în special în conectivitatea 5G. Mai mult decât atât, aceștia vor putea aduna investiții în comun pentru a dezvolta infrastructura de comunicații pentru rețele de foarte mare calitate.
În prezent, în Republica Moldova activează 343 de entități autorizate cu dreptul de a furniza rețele și servicii electronice. Potrivit datelor statistice, ponderea veniturilor totale obținute din furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a constituit 326 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 2,1 % din PIB-ul național. Cele mai multe venituri au fost obținute de operatorii de telefonie mobilă.
Proiectul de lege a comunicațiilor electronice a fost votat în a doua lectură de 58 de deputați. Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, cu excepția capitolului care se referă la drepturile utilizatorilor finali. Acesta va intra în vigoare după 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial.
Singurul producător de televizoare din Rusia oprește producția
Kvant, singurul producător de televizoare din Rusia, a întrerupt producția din cauza cererii scăzute și a costurilor ridicate, potrivit unui articol publicat în cotidianul economic Kommersant, care citează o scrisoare adresată acționarilor de către CEO-ul companiei.
Mihail Etonov, directorul general al Kvant, a explicat într-o scrisoare că fabrica de la Voronej a încetat să mai producă televizoarele Irbis și nu intenționează să reia producția în acest an.
Kvant era singurul fabricant de televizoare din Rusia înregistrat la Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse, potrivit Kommersant. Surse anonime apropiate companiei au declarat că decizia de a opri producția a fost luată din cauza cererii slabe și a birocrației greoaie necesare pentru a rămâne înregistrat în cadrul ministerului.
Televizoarele Irbis aveau prețuri mai mari decât majoritatea concurenților străini și nu au reușit să câștige o cotă semnificativă din segmentul de consumatori, a declarat Vladislav Borodin, șeful departamentului de electronice al distribuitorului rus de tehnologie OCS. De asemenea, acesta a adăugat că vânzările către sectorul de afaceri nu au fost suficiente pentru a menține operațiunile viabile.
Fondată în 2016 în suburbia moscovită Zelenograd, Kvant a înregistrat venituri de 15,9 miliarde de ruble (aproximativ 184 milioane de dolari) și un profit net de 3,2 milioane de ruble (aproximativ 37.000 de dolari) în 2023.
Un taximetrist a fost găsit mort în mașină, la Tiraspol: Rudele spun că ar fi fost ucis
Tragedie la Tiraspol. Un taximetrist a fost găsit mort în mașină, în această dimineață, 10 aprilie, după ce a fost căutat noaptea de soția sa. Femeia a scris un mesaj pe rețele, în care a cerut ajutorul cetățenilor, după ce acesta a dispărut după ora 00:00, scrie presa locală citată de unimedia.md.
„A dispărut soțul meu, lucrează ca taximetrist prin Tiraspol. De la ora 00:10 nu a mai ieșit la legătură. Vă rog să mă ajutați”, a scris soția acestuia pe rețele.
Ulterior, femeia a scris că soțul ei a fost găsit mort. „El a fost ucis”, se arată într-un mesaj.