Peste 130 de civili uciși în Makariv. Stare de asediu în Odesa. Zelenski cere un răspuns global după atacul de la gara din Kramatorsk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forțelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu uciderea a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii. În Odesa a fost declarată stare de asediu. În același timp, după retragerea forțelor ruse din nordul Ucrainei, continuă să iasă la lumină ororile comise în localitățile ocupate. La Makariv, oraș din regiune Kievului, primarul spune că rușii au omorât peste 130 de civili și au distrus complet aproape jumătate de oraș, scrie digi24.ro.

Stare de asediu în Odesa

08.35 Orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk, scrie The Guardian.

132 de civili uciși în orașul Makariv (primar)

08.00 Forțele ruse au ucis 132 de civili în orașul Makariv, la 30 de kilometri vest de Kiev, thea declarat vineri primarul localității, Vadim Tokar, potrivit CNN.

Aproape întreaga infrastructură a orașului a fost distrusă, a mai arătat primarul, prcizând că blocurile de locuințe au fost bombardate, iar un spital distrus.

„De mai bine de o lună nu avem curent electric, apă, gaze, linii telefonice. Nu avem lucruri de strictă necesitate acasă”, a declarat Vadim Tokar.

Orașul este lovit de o „catastrofă medicală”, după ce toți medici au fost evacuați, a mai adăugat el, avertizîând că localnicii trebuie să fie atenți la minele lăsate în urmă de ruși.

„Zone întregi sunt pline de mine, astfel că mai întâi va trebui să lucrăm la deminarea lor și apoi ne putem apuca de reconstrucția infrastructurii.”

Înainte de invazie, orașul avea 15.000 de locuitori, iar acum au rămas mai puțin de 1.000, a spus primarul, arătând că oamenii încep să se întoarcă acasă.

Estimările preliminare arată că aproximativ 45% din Makariv a fost distrus, a mai declarat Vadim Tokar.

Zelenski: „Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică”

07.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu ucidere a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii.

„Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică la această crimă de război”, a spus vineri preşedintele ucrainean în mesajul său video zilnic, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El a reiterat solicitările privind impunerea unui embargo energetic complet asupra Moscovei şi pentru ca băncile ruse să fie complet excluse din finanţele internaţionale.

Exporturile de energie reprezintă o parte importantă din profiturile Rusiei şi determină conducerea de la Moscova să creadă că lumea va ignora crimele de război ale armatei ruse, a mai spus preşedintele Zelenski.

Autorităţile ucrainene afirmă că 52 de persoane au fost ucise şi 109 au fost rănite într-un atac cu rachetă asupra gării din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, unde mii de oameni aşteptau să fie evacuaţi. Moscova a negat orice responsabilitate.

Liderul de la Kiev a mai declarat că apreciază disponibilitatea UE de a oferi sprijin financiar şi tehnic pentru documentarea şi investigarea crimelor comise de forţele ruse în Ucraina.

În prezent, UE plăteşte aproximativ 15 milioane de euro pe zi pe cărbune, aproximativ 400 de milioane pe gaz şi 450 de milioane pe petrol din Rusia, potrivit think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

O fetiță de 9 ani, rănită într-un accident cu implicarea autobuzului școlar, la Ocnița: Șoferul a a ajuns într-un pilon

O copilă de 9 ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma accidentului de ieri cu implicarea autobuzului școlar, la Ocnița. Potrivit polițiștilor, șoferul care transporta copii a pierdut controlul volanului, a derapat de pe traseu și s-a izbit violent de un pilon electric, scrie unimediaa.info.

„Inspectoratul de Poliție Ocnița a fost sesizat ieri, în jurul orei 13:28, despre producerea unui accident rutier pe teritoriul localității Rujnița.

La fața locului, polițiștii au stabilit că un bărbat de 58 de ani, aflat la volanul unui microbuz de model Renault, care transporta elevi, a pierdut controlul vehiculului din motive încă necunoscute.

În timpul unei manevre într-o curbă, microbuzul a părăsit carosabilul și s-a izbit de un stâlp. În urma impactului, o fetiță de 9 ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, însă starea sa nu a necesitat internare. Niciun alt pasager nu a fost rănit.

Conducătorul auto a fost supus testării alcoolscopice, rezultatele confirmând că nu se afla sub influența alcoolului la momentul accidentului. Inspectoratul de Poliție Ocnița continuă investigațiile pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului”, a declarat pentru UNIMEDIA, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Ocnița, Svetlana Talpă.

Pe data de 31 martie, un autobuz școlar a fost implicat într-un accident la Ocnița. Potrivit Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, poliția investighează circumstanțele producerii accidentului, iar direcția educației va iniția o anchetă.

Moldovenii care au ratat reducerile la polițe vor scoate, de astăzi, mii de lei din buzunare și riscă penalități pentru întârzieri

31 martie a fost ultima zi în care cetățenii care se asigură în mod individual au putut achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2025. Astfel, începând de astăzi cetățenii neangajați care nu s-au asigurat în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12.636 de lei), precum şi penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, scrie unimedia.info.

„Asigurarea medicală obligatorie este reglementată prin lege și are un rol esențial în susținerea sistemului de sănătate. Acesta permite accesul la o gamă largă de servicii medicale, inclusiv îngrijiri primare, spitalicești și proceduri preventive. 

Fondurile colectate sunt utilizate în principal pentru a plăti serviciile medicale oferite instituțiilor publice și private, iar o mică parte este direcționată spre imunizare și modernizarea serviciilor de sănătate.

Persoanele care au întrebări legate de achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela de luni până vineri, între orele 8:00-17:00 Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil) sau la subdiviziunile de relații cu beneficiarii din teritoriu”, comunică responsabilii.

Accident la Orhei: O mașină s-a izbit în alta care staționa. O persoană a ajuns la spital

O persoană a fost transportată la spital, după ce mașina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier. Cazul a fost înregistrat în dimineața zilei de luni, 31 martie, în apropiere de satul Pelivan din raionul Orhei, scrie realitatea.md.

„În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că un conducător auto de 22 de ani, aflându-se la volanul unui automobil de model Honda Civic, care se deplasa în direcția municipiului Bălți, a pierdut controlul asupra volanului, în circumstanțe care urmează a fi stabilite.

Vehiculul a ieșit pe contrasens, unde a tamponat lateral un autoturism Renault Megane, ce staționa regulamentar într-o parcare special amenajată ce aparține stației PECO din zonă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Orhei, Elena Băetrău.

Astfel, în urma impactului, șoferul din Renault Megane a fost preluat de medicii de pe ambulanță și dus la Spitalul Raioanl Orhei pentru îngrijiri medicale. Conducătorii auto nu se aflau în stare de ebrietate.

Polițiștii întreprind toate măsurile necesare pentru stabilirea cauzelor exacte și a tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.

Rusia scoate în afara legii organizații pro-democrație și pentru drepturile omului
Articolul anterior
Radiații detectate în încăperile din centrala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși: „Au luat praf radioactiv cu ei”
Articolul următor
Close menu