Peste 18.000 de locuitori din Edineț vor avea apă mai bună la robinete

În scurt timp, peste 18.000 de cetățeni din municipiul Edineț vor avea apă calitativă la robinete. Lucrările de reconstrucție și extindere a rețelei de apeduct din oraș sunt pe ultima sută de metri, transmite observatorul.md.

Pe 45 de străzi au fost înlocuite țevile vechi cu altele noi. Odată cu efectuarea lucrărilor, cetățenii speră că vor avea apă curată și de calitate.

Lucrările urmează a fi încheiate până la începutul lunii octombrie.

Primarul de Edineț a declarat că modernizarea rețelei de apeduct nu se încheie aici, în curând va fi construită și o nouă stație de tratare a apei.

„Suntem la terminarea lucrărilor toate conectările ale consumatorilor și țevile magistrale au fost montate, cu toate materialele care au fost introduse în proiect. A rămar doar asfaltarea drumurilor care au fost preconizate.

Fiecare consumator are fântână, unde este montat apometru, care va permite colectarea datelor la distanță. Sunt mulți consumatori deja conectați la rețeaua dată”, a comunicat dirigintele de șantier Sergiu Boța.

Primarul municipiului Edineț, ne-a comunicat despre lucrările care urmează se se efectueze mai departe și despre calitatea superioară a apei care urmează să curgă în robinetele locuitorilor.

„Acum suntem la etapa de semnare a contractului, în luna septembrie semnăm un contract cu Agenția de Dezvoltare a Austriei. Deja am primit acordul și avizul Ambasadei Austriei, urmează să construim stația de tratare. Prin țevile noi, apa să treacă printr-o stație de tratare nouă, ceea ce va îmbunătăți calitatea”, a vorbit Constantin Cojocaru.

În cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană, au fost reabilitate și extinse 40 km de rețele de alimentare cu apă.

Valoarea totală a proiectului din Edineț este de 58,70 mln lei (circa 2,9 mln de euro), dintre care 50,70 mln lei – acordați de Uniunea Europeană și 8 mln lei – contribuție locală.

O fabrică de vinuri din Fălești a ajuns în insolvență, după ce a înregistrat pierderi de circa 4,3 milioane lei anul trecut

Fabrica de vinuri Mold-Nord SA din Fălești a ajuns în proces de insolvabilitate, ca urmare a datoriilor faţă de o cooperativă agricolă, transmite mold-street.com. Potrivit deciziei din 3 decembrie, a Judecătoriei Bălți, sediul Central, cererea introductivă a fost înaintată de creditorul CAP „Glia”, o cooperativă agricolă din raionul Cantemir, una dintre cele mai mari gospodării agricole din regiune.

Instanţa a desemnat în calitate de administrator al insolvabilității fabricii de vinuri Mold-Nord din Fălești pe administratorul autorizat Vitalie Roșca, care este obligat să notifice pe creditori, privind intentarea procedurii de insolvabilitate şi intrării debitorului în proces de insolvabilitate.

S-a stabilit că cererile de admitere a creanţelor pot fi depuse până pe 17 ianuarie 2025 inclusiv, în vederea întocmirii tabelului definitiv, iar cel de verificare a creanţelor, de întocmire şi de comunicare a tabelului definitiv, până pe 1 februarie 2025. Şedinţa de validare a creanţelor a fost fixată pentru 4 martie 2025.

Datele publice arată că SA Fabrica de Vinuri „Mold-Nord” Fălești are datorii faţă de bugetul de stat de peste jumătate de milion de lei. Fabrica cunoscută în special prin producţia de rachiu sub marca Crideni şi de vinuri Denovi, Tandrini şi Casa Petru Vin (fără alcool) este administrată de Piotr Chirmici, care deţine şi pachetul majoritar prin firma rusească OOO Viktoria din regiunea Belgorod, Rusia. Întreprinderea cu un capital social de 40,66 milioane lei, a finalizat anul trecut cu venituri de 69,4 milioane lei, în scădere cu circa 43 milioane lei faţă de 2022, şi cu pierderi de circa 4,3 milioane lei, mai scrie sursa citată.

De notat că în luna noiembrie 2024, CAP „Glia” a reuşit să iniţieze procedura de insolvenţă şi în privinţa Vinăria Hînceşti SRL, deţinută de Serghei Cebotari şi Olga Vizir. Vinăria Hînceşti SRL a reuşit însă să scape de procedură, achitând operativ datoriile estimate la 3,3 milioane lei, faţă de CAP „Glia” şi să anuleaze măsurile de asigurare aplicate prin încheierea Judecătoriei Hînceşti.

Vânt puternic în toată țara! Poliția vine cu recomandări

Vânt puternic anunțat în toată țara. Meteorologii au emis un COD GALBEN, iar Poliția vine cu recomandări, informează unica.md.

Astfel, în intervalul de timp: 13.12.2024, între orele 00:00 – 14:00, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-18 m/s

În contextul Poliția Națională vă îndeamnă să parcați mașinile în locuri sigure – evitați să le lăsați sub copaci, stâlpi sau structuri instabile care ar putea fi doborâte de vânt.

Limitați ieșirile cu copiii și petrecerea timpului în aer liber, mai ales în parcuri sau zone expuse riscurilor.

Îndepărtați obiectele aflate pe balcoane sau în curți (mobilier, ghivece, decorațiuni, etc), pentru a preveni riscul ca acestea să rănească pe cineva.

Fiți prudenți la volan! Atenție sporită la posibile obstacole pe carosabil, în contextul în care ar putea să cadă crengi, panouri sau alte elemente. Reduceți viteza și păstrați o distanță suficientă față de mașinile din față.

În caz de urgență, sunați imediat la 112.

După câteva zile cu precipitații, vremea se va ameliora, însă rămâne predominant înnorată. În orele nocturne și a dimineții pe arii restrânse în nordul și centru continuă pericolul de formare a poleiului și ghețușului pe drumuri. Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat, pe arii extinse cu unele intensificări.

Regimul termic:

– temperatura minimă noaptea se va situa între -1..-6°C;

– ziua maximele se vor situa între -2..+3°C.

10 exportatori de fructe obțin granturi de 10.000 de dolari pentru dezvoltare

Specialiștii de marketing din cadrul a 10 companii din sectorul horticol din Moldova au finalizat cu succes a doua ediție a programului de mentorat la export, destinat exclusiv exportatorilor de fructe, scrie agrobiznes.md.

Evenimentul de încheiere a programului a fost marcat de prezentarea planurilor de marketing, promovare și export, elaborate cu suportul unor experți internaționali din Olanda.

Programul, desfășurat pe parcursul a 8 luni, a inclus sesiuni intensive de instruire tematică, precum și asistență personalizată, organizate de Asociația Moldova Fruct cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF).

Scopul principal al acestui program a fost pregătirea exportatorilor pentru a accesa piețe internaționale și pentru a deveni competitivi pe piețele europene.

Un sprijin important pentru dezvoltarea exportatorilor

Doi soldați ruși beți au împușcat agenți ai FSB rusesc cu Kalașnikovul într-un bar din Herson
Articolul anterior
Reacția municipalității după deteriorarea străzii Ion Creangă: „Defecțiunile sunt în totalitate în responsabilitatea antreprenorului de lucrări”
Articolul următor