Peste 195 milioane de lei proveniți dintr-o schemă infracțională pusă la punct de mai mulți complici au fost utilizați în ultimul an pentru finanțarea activității Partidului Politic (PP) Șor, inclusiv pentru organizarea protestelor, plata sediilor și a protestatarilor.
Foto: Parlamentul RM
Anunțul a fost făcut astăzi în plenul Parlamentului, de Procurorul General interimar, Ion Munteanu, venit să ceară ridicarea imunității deputatului Marina Tauber, transmite Moldpres.
Șeful interimar al Procuraturii a precizat că, începând cu anul 2021 și până în luna curentă, banii veneau printr-o schemă bine pusă la punct din Rusia. La indicația lui Ilan Șor, ar fi fost selectate persoane din companiile afiliate lui, fiind remunerate cu 50 de euro pentru a deveni curieri și a aduce câte 8000 de euro în țară.
Conform sursei citate, din cele peste 195 de milioane, circa 78 de milioane de lei au fost cheltuite pentru achitarea salariilor angajaților formațiunii, conducerii organizațiilor teritoriale, primarilor și consilierilor locali. Alte 86 de milioane de lei au fost alocate pentru organizarea concertelor în susținerea formațiunii, organizarea protestelor, transportării protestatarilor, dar și achitării acestora. Pentru fiecare protest împotriva actualei guvernări partidul cheltuia între 1 și 16 mln de lei.
În cadrul ședinței plenare de astăzi, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a prezentat trei cereri recepționate de la Procurorul General interimar, Ion Munteanu, prin care s-a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Fracțiunii parlamentare a Partidului politic „Șor”, Marina Tauber, în vederea arestării și trimiterii în judecată pe cauza acceptării cu bună știință a finanțării partidului politic și a concurentului electoral de un grup criminal organizat în perioada 2021-2023, dar și falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în perioada alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți din noiembrie 2021.
Conform procedurii, cele trei cereri și materialele prezentate de Procurorul General interimar au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință și, ulterior, a prezentat în plen rapoartele și proiectele de hotărâre pe marginea examinării cererilor. Deputatul Marina Tauber s-a prezentat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități, dar a fost absentă la ședința Parlamentului de astăzi.
Cele trei Hotărâri privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a Marinei Tauber au fost adoptate cu 59 și, respectiv, 60 de voturi ale deputaților. Hotărârile Parlamentului vor fi remise Procurorului General interimar în termen de 3 zile.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reținut, arestat sau percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului după ascultarea sa.