Peste 200 de elefanţi au murit în ultimele luni în Kenya, unde este cea mai puternică secetă din ultimii 40 de ani

Peste 200 de elefanţi au murit din cauza secetei în perioada februarie-octombrie 2022 în Kenya. Țara se confruntă cu cea mai puternică secetă din ultimii 40 de ani, care afectează 23 din cele 47 de regiuni de pe întreg teritoriul, transmite digi24.ro.

Patru sezoane consecutive de ploi insuficiente au creat condiţiile cele mai aride de la începutul anilor 1980. ”Seceta a generat o mortalitate semnificativă a faunei, în special în rândul speciilor ierbivore (…), din cauza epuizării resurselor alimentare, precum şi a penuriei de apă”, a anunţat ministrul Turismului, Peninah Malonza, cu prilejul unei conferinţe de presă la Nairobi.

Potrivit lui Malonza, 14 specii sunt afectate în mod special de secetă. Între februarie şi octombrie 2022, au murit din cauza lipsei de apă de pe teritoriul ţării 205 elefanţi, 512 gnu, 381 de zebre, 12 girafe şi 51 de bivoli, scrie Agerpres. Conform ministrului Turismului, ”mai mult de 70 de elefanţi au murit” în această perioadă în regiunile Amboseli, la o distanţă de circa 160 de kilometri sud de capitala Nairobi, şi în Laikipia-Samburu, în nordul ţării. Potrivit datelor Ministerului Turismului publicate în 2021, în Kenya trăiesc peste 36.000 de elefanţi.

Pentru a face faţă secetei, ministrul a anunţat că autorităţile au instalat ”provizii de fân pentru speciile ameninţate”. La sfârşitul lui septembrie, ONG-ul Save the Elephant a anunţat moartea unui elefant celebru în rezervaţia Samburu, o întindere aridă din nordul Kenyei.

Femela Monsoon, care a trăit circa 60 de ani, mamă a şapte elefanţi, a supravieţuit de cinci ori atacurilor braconierilor. Elefantul a fost eutanasiat la sfârşitul lui septembrie, iar ONG-ul Save the Elephant a precizat atunci că starea precară de sănătate a elefantului este cauzată de vârstă, dar că a fost ”agravată de secetă”. Râurile şi fântânile secate, păşunile transformate în ţărână au provocat moartea a peste un milion şi jumătate de capete de bovine doar în Kenya.

Un bărbat de 30 de ani, prins beat criță la volan, a rămas fără mașină și riscă 125.000 de lei amendă

Polițiștii de patrulare au intervenit aseară, în jurul orei 23:40, în satul Visoca din nordul țării, pentru a opri un șofer suspectat că ar fi condus sub influența alcoolului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Inspectorii au observat un Renault, care se deplasa neuniform prin localitate. După ce a fost oprit pentru verificări, șoferul, un bărbat de 30 de ani, locuitor al raionului Soroca, a fost supus testării alcoolscopice.
Aparatul Drager a indicat un nivel de alcool de 1,15 mg/l vapori în aerul expirat.

Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială. Conducătorul auto este cercetat penal și riscă o amendă de până la 125.000 de lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce.

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova: ”Maia Sandu nu este președinta țării sale”

Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, a exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia, în timp ce moldovenilor care locuiesc în Occident li s-a oferit oportunitatea de a-şi exercita votul, informează Reuters, potrivit Agerpres citat de digi24.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, chiar majoritatea celor care locuiesc în Republica Moldova au votat împotriva Maiei Sandu care a fost realeasă preşedinte duminică, iar aceasta face ca legitimitatea ei să fie una contestată. „Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”, a declarat Peskov. „În ceea ce o priveşte pe doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Contradicţiile vor continua în mod cert”, a afirmat el. Peskov a mai declarat că actuala conducere de la Chişinău nu manifestă interes pentru cultivarea unor bune relaţii cu Rusia, în timp ce opoziţia din Republica Moldova este supusă unui atac, opozanţii fiind arestaţi sau percheziţionaţi.

Luni, Ministerul rus de Externe a declarat că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice” din istoria postsovietică a ţării. „Pentru diaspora moldovenească din ţara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secţii de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest şi America de Nord, unde trăiesc şi aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secţii de votare, iar în mai multe ţări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondenţă”, a deplâns reprezentanta MAE rus.

Accident tragic la Drochia: Un tânăr de 23 de ani a murit pe loc, iar trei persoane au fost rănite

Aseară, la Drochia, pe traseul R7 s-au ciocnit două autoturisme. La fața locului au intervenit toate serviciile, drumul fiind practic blocat, scrie autoblog.md.

Grupul operativ al IP Drochia a stabilit că vinovat s-ar face conducătorul unui Hyundai Matrix care s-a răsturnat. Bărbatul de la volan, în vârstă de 43 de ani, se deplasa din direcția satului Zgurița spre orașul Drochia și la un moment dat a efectuat o depășire neregulamentară.

Pe contrasens s-a ciocnit cu un Audi 100, condus regulamentar de un bărbat de 42 de ani. În cabina sedanului se mai aflau doi tineri de 23 și 24 de ani.

În urma impactului, cel mai tânăr pasager și-a pierdut viața. Ambii șoferi, cât și tânărul de 24 de ani au fost transportați la spital cu diverse traumatisme, ne-a comunicat Lilia Harea, ofițer de presă la IP Drochia.

sursa foto: www.autoblog.md

Risc de gripă aviară în Republica Moldova
Articolul anterior
O moldoveancă i-a cucerit pe Smiley și Theo Rose la ,,Vocea României”. Vezi video!
Articolul următor