Peste 38 de mii de elevi din întreaga țară au fost premiați la gala ,,Hai, Moldova”!

Peste 38 de mii de elevi din instituțiile de învățămînt din țară au colectat, timp de o lună, circa 45 de tone de deșeuri electronice şi electrice, care afectează grav mediul. Instituțiile care au strîns cele mai multe deşeuri au fost premiate la Gala „Hai Moldova”.

separator
Câştigătorii au primit în dar cadouri generoase, precum cișmele, ustensile și copaci pentru o livadă de aluni și premii bănești.

Locul întâi a fost câştigat de elevii unui gimnaziu din satul Făleștii Noi, raionul Fălești. Cei 330 de şcolari au reușit să colecteze aproximativ trei mii de tone de deșeuri. Instituția a fost premiată cu o cișmea, atît de necesară pentru întreaga localitate, care duce lipsă de apă potabilă.

”Cișmeaua vine ca un premiu. Vom încerca să-i găsim locul cel mai potrivit. Satul Făleștii Noi sau gimnaziul unde se află este o problemă – lipsa apei potabile și la sigur avem nevoie. Cumpărăm apa de băut pentru, inclusiv pentru gimnaziu”, a spus Ion Jitaru, directorul unui gimnaziu din Fălești.

”Pentru noi mai mult contează participarea pentru că fiecare deșeu pe care l-am strâns, ne motivează acest loc. Ne bucurăm mult că am luat acest loc. Chiar nu ne-am așteptat”, a zis Cristinela Marcoci, elevă.

Pe locul doi s-au clasat elevii unui liceu din oraşul Mărculeşti, raionul Floreşti, care au primit în dar tot o cişmea.

Locul trei a fost ocupat de reprezentanţii liceului din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Pentru cele circa 2,5 tone de deșeuri adunate din localitate, au primit în dar ustensile pentru a planta o livadă de aluni.

”Liceul nostru are un teren adiacent, unde va fi plantată această livadă de aluni. Iar această livadă va crește odată cu acești discipoli, care acum sînt clasa a cincea. Va fi această livadă sub ochii noștri, va crește, o vom îngriji, o vom uda și vom mînca aluni în ambele fălci”, a zis Maia Zlotea, profesoară la un liceu din satul Mereni, Anenii Noi.

”Noi cu acest premiu o să ne mîndrim mult, deoarece am curățat localitatea. Am curățat de deșeuri electronice”, a spus Gheorghe Ceriu, elev.

La eveniment a fost prezentă și ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, care susține în această campanie. ”Asta încercăm să facem și în Suedia, unde avem mai multe gospodării, adică majoritatea gospodăriilor care sînt foarte active atunci când este vorba despre sortarea deșeurilor și grija faţă de mediu”, a declarat Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova. Potrivit organizatorilor, deşeurile colectate vor fi transportate la o fabrică de reciclare din România. ”Câștigătorii au fost selectați după criteriul câte deșeuri au colectat.Toate deșeurile colectate în campanie, o să fie transportate către cea mai mare companie de reciclare a deșeurilor electronice din Europa de Est”, a zis Nadejda Cebotari, coordonator de proiect. În cadrul campaniei au participat 78 de instituții de învățământ din țară.          

sursa: www.publika.md

Noi reguli la susținerea examenelor auto

Cadrul normativ în domeniul obținerii dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere a fost modificat. Noile reguli au intrat în vigoare în data de 17 noiembrie. Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), odată cu aplicarea acestora, procedura de obținere a permisului de conducere pentru unele categorii de vehicule va fi simplificată și adaptată la necesitățile cetățenilor, scrie bizlaw.md.

Astfel, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.

De asemenea, persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).

În același timp, persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.

Noile reguli mai prevăd că persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea a certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziției un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). În cazul în care candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare la școala auto. Astfel, dacă într-un an de zile candidatul nu susține proba teoretică, acesta va fi nevoit să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. În cazul în care, candidatul nu susține proba  practică, el va face cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.

Pe cine a schimbat premierul Recean în Guvern

Premierul Dorin Recean a anunțat, aseară, schimbările operate în Guvern. Dar acestea par mai mult rocade decât remanieri guvernamentale, scrie jurnal.md.

Astfel, vicepremierul Vladimir Bolea a fost mutat de la MAIA la MIDR, în locul lui Andrei Spînu, care și-a depus mandatul la 11 noiembrie. În fruntea MAIA, vine antreprenoarea Ludmila Catlabuga.Schimbările au vizat și MAI. În locul lui Adrian Efros în postul de ministru a fost numită Daniela Misail-Nichitin, care a exercitat până acum funcția de secretar de stat la MAI.Noii miniștri vor depune jurământul azi, la ora 10:00.Remanieri guvernamentale au fost cerute de președinta Maia Sandu, după victoria sa recentă în alegerile prezidențiale. Ea a spus că a auzit pretențiile cetățenilor, astfel că vor fi făcute remanieri în guvern.

Criză de muncitori în agricultură: Fermierii din țară vor să aducă angajați din Asia

Problema forței de muncă este acută în agricultură. Fermierii se plâng tot mai des de lipsa muncitorilor și, în unele cazuri, rămân cu roada pe câmp, neavând cine să o strângă. Așa s-a întâmplat cu un cultivator de roșii din raionul Anenii Noi. Tone de legume au putrezit, pentru că nu a găsit oameni care să le culeagă. Cei care dețin terenuri mai mici spun că, deși cu greu, dar se descurcă. Din această cauză, tot mai mulți fermieri se gândesc să apeleze la muncitori din Asia sau Africa, scrie tv8.md.

Imaginile pe care le vedeți au fost filmate de către un fermier din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi. Acesta s-a plâns că a rămas cu roșiile pe câmp, în luna octombrie, din cauză că nu a găsit oameni care să le culeagă. 

„Cantitatea e mai mare, deoarece noi atunci am început a le culege. Și dacă până anul ăsta noi mai dovedeam să le ducem pe piață în stare proaspătă, anul ăsta le-am pus pe combină și le-am trimis la prelucrare, la fabrica de la Orhei și de la Budești, la suc. Nu știu de ce, dar oamenii nu prea vor să vină. S-au mai făcut brigăzi și prin alte raioane, dar nu mai vor să lucreze așa cum lucrau înainte. Si mulți s-au dus peste hotare, au rămas aici numai bătrânii care nu mai pot lucra. Găseam noi anul trecut, cu un an în urmă, căram oameni tocmai de la Chiperceni, de la Orhei. Vă dați seama, în fiecare zi, rutiera venea de la Chiperceni la Șerpeni și înapoi, în fiecare zi. Și anul ăsta am mai găsit noi oameni, veneau tocmai din Molovata, din partea cealaltă, din Dubăsari, ne costa rutiera doar 4 mii pe zi, în afară de salariul pentru lucrători. În stat au rămas foarte puțini oameni care vor să lucreze încă”, spune agronomul Victor Cebotaru.

Pentru această situație, agronomul a dat vina pe politicile guvernărilor trecute și actuale.

„Cred că ăsta e totuși, lipsa forță de muncă. Asta este, așa să vorbim, rezultatul guvernărilor stângace, în toate guvernările, inclusiv a lui Recean. Oamenii mai muncitori au plecat peste hotare. Au rămas aici bugetarii și o parte mică din fermieri. Muncitorii calificați nu numai în agricultură dar și din construcții, au plecat peste hotare la muncă. Cu toate că în țară la noi, muncitorii calificați găsesc cam așa salarii ca și în unele unei țări din Europa”.

Totodată, acesta este dezamăgit de faptul că cei care mai sunt în țară nu vor să muncească eficient și, de multe ori, așteaptă să treacă ziua de lucru, indiferent dacă și-au făcut activitatea sau nu.

„Noi îi plătim 400- 450 de lei pe zi. Noi le-am propus o altă variantă, adică să îi plătim la kilogramul cules. Că un om pe zi, poate să culeagă liber 500-600 de kilograme de roșii. Și dacă le-am dat un leu șaptezeci de kilogram, le-am zis că voi puteți să faceți 600, 700, 800 de lei. Cu cât mai mult faci, cu atât mai mult primești. Și mi-au spus că nu, nu ne aranjează așa. Măcar dă-mi 4 sute, 4 sute cincizeci de lei pe zi, dar eu mă uitam cum lucrează. Mergeau zece metri și se așezau cu fundul pe căldare, să șadă în voie, pentru că ei nu vin la lucru să facă bani mulți”.

În momentul de față acesta se află în discuții cu o companie care ar putea să suplimenteze forța de muncă, cu cetățeni aduși din Asia, fiind unica soluție pe care o vede pentru a putea să-și desfășoare activitatea în continuare.

„Noi am căutat variante din țările asiatice, să aducem încoace muncitori, că de altfel nu mai este chip. Mai cu seama în legumicultură, că aici trebuie multă muncă manuală. Am găsit o firmă, care să ne aducă nouă de prin Bangladesh, să facă selectare. Care o să mai rămână în agricultură, va fi neapărată nevoie să aducă de acolo. La noi în țară ăștia bătrâni nu vor să mai lucreze, cei tineri nu au nevoie de agricultură și se duc la oraș. Pe o bună pate dintre cei de prin sate i-am deprins cu ajutoarele sociale și nu se grăbesc să vină la lucru, iar asta e o problemă mare.”

Agricultura, un domeniu afectat de seceta prelungită, boli și calamități, este vulnerabilă și la criza de muncitori. Fermierii sunt tot timpul în căutarea brațelor de muncă, pentru că nu peste tot activitatea pe câmpuri este tehnologizată. Mai puțin sunt afectați de lipsa lucrătorilor cei care dețin afaceri mai mici, pentru că se descurcă datorită rudelor și prietenilor.

Serviciul Fiscal de Stat a lansat platforma electronică pentru achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către cetățeni
Articolul anterior
Un fost primar din raionul Dondușeni, a fost ucis cu sânge rece de amicul său
Articolul următor