Peste 38 de mii de elevi din întreaga țară au fost premiați la gala ,,Hai, Moldova”!

Peste 38 de mii de elevi din instituțiile de învățămînt din țară au colectat, timp de o lună, circa 45 de tone de deșeuri electronice şi electrice, care afectează grav mediul. Instituțiile care au strîns cele mai multe deşeuri au fost premiate la Gala „Hai Moldova”.

separator
Câştigătorii au primit în dar cadouri generoase, precum cișmele, ustensile și copaci pentru o livadă de aluni și premii bănești.

Locul întâi a fost câştigat de elevii unui gimnaziu din satul Făleștii Noi, raionul Fălești. Cei 330 de şcolari au reușit să colecteze aproximativ trei mii de tone de deșeuri. Instituția a fost premiată cu o cișmea, atît de necesară pentru întreaga localitate, care duce lipsă de apă potabilă.

”Cișmeaua vine ca un premiu. Vom încerca să-i găsim locul cel mai potrivit. Satul Făleștii Noi sau gimnaziul unde se află este o problemă – lipsa apei potabile și la sigur avem nevoie. Cumpărăm apa de băut pentru, inclusiv pentru gimnaziu”, a spus Ion Jitaru, directorul unui gimnaziu din Fălești.

”Pentru noi mai mult contează participarea pentru că fiecare deșeu pe care l-am strâns, ne motivează acest loc. Ne bucurăm mult că am luat acest loc. Chiar nu ne-am așteptat”, a zis Cristinela Marcoci, elevă.

Pe locul doi s-au clasat elevii unui liceu din oraşul Mărculeşti, raionul Floreşti, care au primit în dar tot o cişmea.

Locul trei a fost ocupat de reprezentanţii liceului din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Pentru cele circa 2,5 tone de deșeuri adunate din localitate, au primit în dar ustensile pentru a planta o livadă de aluni.

”Liceul nostru are un teren adiacent, unde va fi plantată această livadă de aluni. Iar această livadă va crește odată cu acești discipoli, care acum sînt clasa a cincea. Va fi această livadă sub ochii noștri, va crește, o vom îngriji, o vom uda și vom mînca aluni în ambele fălci”, a zis Maia Zlotea, profesoară la un liceu din satul Mereni, Anenii Noi.

”Noi cu acest premiu o să ne mîndrim mult, deoarece am curățat localitatea. Am curățat de deșeuri electronice”, a spus Gheorghe Ceriu, elev.

La eveniment a fost prezentă și ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, care susține în această campanie. ”Asta încercăm să facem și în Suedia, unde avem mai multe gospodării, adică majoritatea gospodăriilor care sînt foarte active atunci când este vorba despre sortarea deșeurilor și grija faţă de mediu”, a declarat Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova. Potrivit organizatorilor, deşeurile colectate vor fi transportate la o fabrică de reciclare din România. ”Câștigătorii au fost selectați după criteriul câte deșeuri au colectat.Toate deșeurile colectate în campanie, o să fie transportate către cea mai mare companie de reciclare a deșeurilor electronice din Europa de Est”, a zis Nadejda Cebotari, coordonator de proiect. În cadrul campaniei au participat 78 de instituții de învățământ din țară.          

sursa: www.publika.md

Rusia elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată. Legea a fost adoptată

Parlamentul rus a adoptat miercuri legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată, în plină ofensivă a trupelor ruse în Ucraina, relatează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.

Rușii trimit armata în Italia. Planul lui Putin care poate rezolva criza  fără precedent din Peninsulă - IMPACT

Legea, iniţiată de partidul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, a fost votată în prima, a doua şi a treia lectură în Duma de Stat, camera inferioară, şi apoi de Senat.

”Trebuie să consolidăm forţele armate şi să ajutăm Ministerul Apărării. Comandantul nostru suprem face totul pentru a asigura că forţele noastre armate înving, şi noi trebuie să ajutăm”, a spus preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin.

”Adoptarea acestui proiect de lege va permite atragerea în armată a experţilor din domenii căutate”, a declarat la rândul său iniţiatorul proiectului de lege, Andrei Kartapolov.

Pentru operarea armamentului de înaltă precizie şi a armelor grele este nevoie de specialişti înalt calificaţi, iar experienţa arată că aceştia dobândesc astfel de competenţe în jurul vârstei de 40-45 de ani, au motivat deputaţii ruşi în fundamentarea proiectului de lege. Vor putea fi astfel atraşi în armată ingineri, specialişti în comunicaţii sau medici, printre alte specialităţi, se mai arată în document.

Conform normelor în vigoare până la adoptarea acestei noi legi, cetăţenii ruşi puteau semna un prim contract cu armata între vârsta de 18 şi 40 de ani, iar cei străini între 18 şi 30 de ani.

De acum înainte se va putea înrola în armată orice persoană voluntară care nu a atins vârsta de pensionare, stabilită în prezent în Rusia la 61 de ani şi jumătate pentru bărbaţi.

Iniţiativa survine după pierderile grele în oameni şi echipamente suferite de armata rusă în invazia lansată împotriva Ucrainei pe 24 februarie şi care nu decurge conform planului Moscovei, timp în care Ucraina şi-a mobilizat aproape toţi bărbaţii apţi să servească în armată.

Totuşi, deputaţii ruşi au susţinut că proiectul lor de lege nu urmăreşte realizarea unei mobilizări mascate a populaţiei pentru ”operaţiunea militară specială din Ucraina”, începută pe 24 februarie.

Marea Britanie susţine că Rusia a pierdut în acest război circa 15.000 de soldaţi, un bilanţ comparabil cu cel al pierderilor armatei sovietice în cei 10 ani de război în Afganistan.

Rusia a lansat în aprilie campania de recrutare de primăvară, cu obiectivul de a recruta circa 134.500 de militari în termen care să-şi satisfacă serviciul militar, dar Ministerul rus al Apărării a promis că recruţii nu vor fi trimişi pe front în Ucraina.

sursa

Comandantul regimentului Azov, convorbire cu soția sa. Ultimele detalii despre prizonieratul soldaților evacuați din Mariupol

Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov, a avut o scurtă convorbire cu soția sa Katerina, căreia i-a spus că este bine. Mai multe alte familii de soldați ucraineni au primit apeluri, informează The Guardian conform Ziare.com.

Unii luptători ucraineni care au apărat orașul Mariupol și se află în prezent pe teritoriul Donbasului au reușit să-și contacteze familiile.

Potrivit Katerinei Prokopenko, soldații ucraineni se află în condiții satisfăcătoare – acest lucru este monitorizat de o terță parte reprezentată de ONU și Crucea Roșie.

„A zis că e bine și m-a întrebat cum sunt. Am auzit din alte surse că stau în condiții mai mult sau mai puțin satisfăcătoare. Erau hrăniți. Nu au fost abuzați până acum”, a spus ea. În timpul apelului nu a fost clar dacă soțul ei poate vorbi liber.

Associated Press a spus că apelul a fost întrerupt înainte ca Prokopenko să spună ceva despre el însuși. Soția comandantului Azov a mai spus că mai devreme părțile ucrainene și ruse au convenit asupra înmormântării soldaților căzuți și asupra prevederii anumitor condiții pentru militarii deținuți, inclusiv dreptul la convorbiri telefonice cu familia o dată pe săptămână.

Potrivit unei alte soții, Iulia Fedosiuk, mai multe familii au primit apeluri de la soldații ucraineni în ultimele două zile.

Potrivit jurnaliştilor, cei mai mulţi dintre luptătorii Azov sunt ţinuţi într-o închisoare din satul Olenivka, situat în regiunea Doneţk ocupată de ruşi. Un mic grup de soldați răniți se află în spitalul Novoazovsk, tot în această zonă. Potrivit Katerinei Prokopenko, niciunul dintre luptătorii care au părăsit teritoriul uzinei Azovstal nu a fost dus pe teritoriul Federației Ruse. Anterior, presa rusă a raportat că soldații au fost plasați în centrele de arest preventiv Taganrog și Rostov-pe-Don.

Amintim că ieri, 24 mai, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a admis posibilitatea de a efectua un schimb de militari ruși contra soldați din Azov.

În același timp, conducerea rusă a declarat că este puțin probabil schimbul oligarhului Viktor Medvedciuk cu soldați ai Regimentului Azov care au părăsit fabrica.

Prima întâlnire a lui Putin cu militarii ruși răniți în Ucraina, la 3 luni după ce a declanșat războiul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat miercuri, 25 mai, un grup de soldați răniți în războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin a fost însoțit de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, potrivit AFP.

A fost prima întâlnire a liderului de la Kremlin cu militarii răniți în cele trei luni de război.

Potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, Putin, care purta un halat alb, a stat de vorbă cu mai mulţi militari, pe care i-a întrebat din ce oraşe sunt şi care este situaţia lor familială.

În alte imagini, soldații apar stând în picioare lângă patul din spital, fără a li se vedea rănile.

Unuia dintre militari, președintele rus i-a spus că fiul acestuia, în vârstă de nouă ani, ”va fi mândru de tatăl său”.

Rusia comunică foarte puţin cu privire la pierderile înregistrate de armată în rândul personalului.

Ultimele date au fost publicate la 25 martie, când armata rusă susținea că a pierdut în Ucraina 1.351 de militari, iar alţi 3.825 au fost răniţi.

sursa

Serviciul Fiscal de Stat a lansat platforma electronică pentru achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către cetățeni
Articolul anterior
Un fost primar din raionul Dondușeni, a fost ucis cu sânge rece de amicul său
Articolul următor