Peste 38 de mii de elevi din întreaga țară au fost premiați la gala ,,Hai, Moldova”!

Peste 38 de mii de elevi din instituțiile de învățămînt din țară au colectat, timp de o lună, circa 45 de tone de deșeuri electronice şi electrice, care afectează grav mediul. Instituțiile care au strîns cele mai multe deşeuri au fost premiate la Gala „Hai Moldova”.

separator
Câştigătorii au primit în dar cadouri generoase, precum cișmele, ustensile și copaci pentru o livadă de aluni și premii bănești.

Locul întâi a fost câştigat de elevii unui gimnaziu din satul Făleștii Noi, raionul Fălești. Cei 330 de şcolari au reușit să colecteze aproximativ trei mii de tone de deșeuri. Instituția a fost premiată cu o cișmea, atît de necesară pentru întreaga localitate, care duce lipsă de apă potabilă.

”Cișmeaua vine ca un premiu. Vom încerca să-i găsim locul cel mai potrivit. Satul Făleștii Noi sau gimnaziul unde se află este o problemă – lipsa apei potabile și la sigur avem nevoie. Cumpărăm apa de băut pentru, inclusiv pentru gimnaziu”, a spus Ion Jitaru, directorul unui gimnaziu din Fălești.

”Pentru noi mai mult contează participarea pentru că fiecare deșeu pe care l-am strâns, ne motivează acest loc. Ne bucurăm mult că am luat acest loc. Chiar nu ne-am așteptat”, a zis Cristinela Marcoci, elevă.

Pe locul doi s-au clasat elevii unui liceu din oraşul Mărculeşti, raionul Floreşti, care au primit în dar tot o cişmea.

Locul trei a fost ocupat de reprezentanţii liceului din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Pentru cele circa 2,5 tone de deșeuri adunate din localitate, au primit în dar ustensile pentru a planta o livadă de aluni.

”Liceul nostru are un teren adiacent, unde va fi plantată această livadă de aluni. Iar această livadă va crește odată cu acești discipoli, care acum sînt clasa a cincea. Va fi această livadă sub ochii noștri, va crește, o vom îngriji, o vom uda și vom mînca aluni în ambele fălci”, a zis Maia Zlotea, profesoară la un liceu din satul Mereni, Anenii Noi.

”Noi cu acest premiu o să ne mîndrim mult, deoarece am curățat localitatea. Am curățat de deșeuri electronice”, a spus Gheorghe Ceriu, elev.

La eveniment a fost prezentă și ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, care susține în această campanie. ”Asta încercăm să facem și în Suedia, unde avem mai multe gospodării, adică majoritatea gospodăriilor care sînt foarte active atunci când este vorba despre sortarea deșeurilor și grija faţă de mediu”, a declarat Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova. Potrivit organizatorilor, deşeurile colectate vor fi transportate la o fabrică de reciclare din România. ”Câștigătorii au fost selectați după criteriul câte deșeuri au colectat.Toate deșeurile colectate în campanie, o să fie transportate către cea mai mare companie de reciclare a deșeurilor electronice din Europa de Est”, a zis Nadejda Cebotari, coordonator de proiect. În cadrul campaniei au participat 78 de instituții de învățământ din țară.          

sursa: www.publika.md

Nenorocire la o mănăstire! Un tânăr a căzut de pe o stâncă de lângă Saharna

Un tânăr de 26 de ani, a ajuns la spital după ce a căzut de pe o stâncă de lângă mănăstirea Saharna. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de ieri, 23 iunie, scrie tvn.md.

Tânărul a căzut aproximativ de la o înălțime de 30 de metri. Acesta cobora de pe stâncă, când la un moment dat a alunecat și a căzut.

Tânărul a a fost preluat de un echipaj medical și transportat la Spitalul Raional Rezina.

Zi de doliu național! Scriitorul Spiridon Vangheli este condus astăzi pe ultimul drum

Scriitorul Spiridon Vangheli, care s-a stins din viață la vârsta 92 de ani, este petrecut luni, 24 iunie, pe ultimul drum. Conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu, ziua de 24 iunie 2024 este declarată zi de doliu național. Drapelele de stat sunt coborâte în bernă, iar la ora 12:00 se va cinsti memoria scriitorului, prin păstrarea unui moment de reculegere, scrie democracy.md.

Programul funeraliilor lui Spiridon Vangheli:

  • 09.40-09.50 – deplasarea cortegiului funerar de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național);
  • 10.00-11.30 – ceremonia funerară;
  • 11.30-12.15 – mitingul de doliu;
  • 12.30 – deplasarea cortegiului funerar spre Cimitirul Central din strada Armenească.

Scriitorul Spiridon Vangheli a decedat vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. Supranumit „tatăl lui Guguță”, Vangheli s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul cititorilor în special al copiilor și părinților lor.

Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți și cunoscut ca „tatăl lui Guguță”, Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor.

A căpătat renume mondial datorită cărții pentru copii „Isprăvile lui Guguță”, care a apărut în circa 40 de țări și a fost tradusă în aproximativ 60 de limbi.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, a publicat și alte cărți îndrăgite de copii, printre care „Băiețelul din coliba albastră”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, „Crăița” etc.

A tradus opere pentru copii din literatura universală și a fost, alături de poetul Grigore Vieru, autor al unui „Abecedar”.

Orașul Chișinău, în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191

Orașul Chișinău este inclus în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191, la categoria ,,de bronz”, potrivit topului Happy City Index.

Topul este realizat anual, iar locul orașelor în clasament variază de fiecare dată. Autorii spun că e dificil să evidențiezi un singur oraș ca fiind cel mai bun. Aceasta în condițiile în care fiecare dintre ele se află în continuă schimbare și se evidențiază prin lucruri proprii.

Prin urmare, evaluarea s-a făcut în baza a cinci criterii care au impact asupra sentimentului de fericire: cetățeni, guvernare, mediu, economie şi mobilitate. Menționăm că, în top au fost incluse orașele care au cel puțin 300 mii de locuitori, scrie www.agora.md, conform sursei citate.

Capitala țării noastre a ocupat locul 191. Cel mai mare punctaj, orașul Chișinău l-a obținut la capitolul „economie” – 309 puncte. Iar în total, orașul a acumulat 1310 puncte.

Iar pe primele trei locuri în clasamentul celor mai fericite orașe din lume se găsesc: locul întâi – orașul Aarhus, din Danemarca, fiind urmat, pe locul doi de Zurich – Elveția. Iar top trei cele mai fericite orașe e încheiat de Berlin – Germania.

Serviciul Fiscal de Stat a lansat platforma electronică pentru achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către cetățeni
Articolul anterior
Un fost primar din raionul Dondușeni, a fost ucis cu sânge rece de amicul său
Articolul următor