Peste 70 de companii din Republica Moldova își vor expune produsele și serviciile la cea mai mare expoziție organizată la Iași

Mai multe companii autohtone, producătoare de mărfuri și prestatoare de servicii, vor participa la cea de-a V-a ediție a Expoziției „Republica Moldova prezintă la Iași”, care va fi organizată în perioada 10-12 noiembrie.

R. Moldova prezintă la Iași: Câte companii vor participa la expoziție

„Republica Moldova prezintă la Iași prima ieșire a companiilor autohtone. În 2017 am fost la Iași cu un stand comun a companiilor din Republica Moldova. Pe parcursul anilor acest eveniment a devenit unul de amploare. Nu mai puțin de 70 de companii anual participau la acest eveniment. Suprafața expozițională la Iași va fi de 700 de metri pătrați, zona expozițională – 450 de metri pătrați. Vor participa companii din toate domeniile economiei naționale care produc bunuri și servicii”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, transmite RadioMoldova.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a precizat că prima ediție a evenimentului expozițional a fost organizată în anul 2017 la Iași, apoi la Brașov, Ploiești, Baia Mare, Cluj-Napoca, la care au participat peste 600 de companii moldovenești din diverse sectoare.

Cum va circula transportul public din Capitală

Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

  • Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. 
  • Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.

De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:

  • tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
  •  retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. 

Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente. 

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: 

  • tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; 
  • retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

 Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.  

Scutul de la Cernobîl este deteriorat. După 39 de ani de la accident, reparațiile vor costa enorm

La 39 de ani de la cel mai grav accident nuclear civil din lume, inginerii ucraineni se confruntă cu o nouă provocare la Cernobîl. Potrivit Radio Europa Liberă, o dronă rusă a lăsat o gaură mare în scutul protector al complexului în urmă cu peste două luni.

Provocări în repararea scutului

Cupola de oțel masivă, construită pentru a proteja și izola rămășițele radioactive ale reactorului numărul patru, a fost avariată în urma unui atac cu dronă pe 14 februarie.

Moscova a negat responsabilitatea pentru acest incident. Deși nivelurile de radiații în exteriorul scutului perforat au rămas normale, repararea găurii este extrem de dificilă. Gaura se află deasupra sarcofagului în descompunere care încapsulează deșeurile radioactive ale reactorului.

„Cum poți repara un spațiu de acoperiș unde, cu cât urci mai sus în clădire, cu atât cresc nivelurile de radiație? Sunt atât de ridicate lângă sarcofagul propriu-zis, unitatea reactorului, încât nu poți lucra deasupra lui”, a explicat Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace.

Burnie a făcut parte dintr-o echipă Greenpeace invitată să inspecteze daunele la scurt timp după atac. „Este o provocare foarte, foarte serioasă, enormă pentru Ucraina într-un moment în care se confruntă cu atâtea alte provocări, încât comunitatea internațională trebuie să intervină și să ofere sprijin”, a explicat el.

Impactul asupra planurilor pe termen lung

Conform sursei citate, noua structură de izolare a fost finalizată în 2019 ca parte a unui proiect internațional de 2,2 miliarde de dolari, implicând 45 de țări.

Planurile pe termen lung de a demonta în siguranță sarcofagul pentru a permite îndepărtarea ruinelor radioactive ale reactorului nu mai sunt posibile în urma deteriorării scutului, potrivit lui Dmytro Humeniuk, expert din cadrul Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.

Evaluarea daunelor și planuri

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 450.000 de dolari pentru evaluarea daunelor cauzate de dronă structurii de izolare. Ministrul ucrainean al mediului, Svitlana Hrynchuk, estimează că rezultatele preliminare ale analizei ar trebui finalizate în luna mai.

Burnie anticipează că reparațiile la scut vor fi costisitoare și Ucraina va avea nevoie de finanțare semnificativă din partea donatorilor internaționali: „Trebuie să vină cu un plan pe termen mai lung, care va fi foarte extins, foarte complicat și potențial îngrozitor de scump”.

Accident grav în raionul Hîncești între un microbuz și o căruță cu șase persoane

Accidentul care a avut loc aseară în jurul orei 21:30, pe drumul G100 dintre localitățile Cărpineni și Horjești din raionul Hîncești s-a soldat cu un deces și mai multe persoane rănite.

Conform cercetărilor preliminare efectuate de polițiști, un bărbat de 53 de ani, aflat la volanul unui microbuz Volkswagen, a lovit din spate un hipomobil în care se aflau șase persoane. Impactul a avut consecințe tragice:

  • Un bărbat de 38 de ani din căruță a murit în timp ce i se acorda ajutor medical la fața locului.
  • O femeie de 29 de ani și un copil de 9 ani au plecat de la locul accidentului cu o mașină de ocazie.
  • Un alt bărbat și un copil de un an au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
  • Un bărbat de 39 de ani a suferit leziuni ușoare.

sursa: autoblog.md

Comisia Europeană va prezenta un raport privind progresele Republicii Moldova la aderarea la UE
Articolul anterior
Un pui de căprior, eliberat din captivitate la Ocnița. Ce riscă ,,gospodarul”
Articolul următor
Close menu