Peste două mii de tineri din Moldova vor susține examenele de Bacalaureat în următoarele luni

Restanţierii din anii precedenţi vor susţine bacalaureatul repetat, în următoarele luni. Este vorba de peste două mii de candidați, iar o decizie în acest sens urmează să fie luată de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică, care va stabili şi modul de organizare a probei.

separator

Declaraţia a fost făcută de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, la emisiunea Moldova în direct de la Moldova 1.

„Pentru restanţierii din anii precedenţi, sunt peste două mii la număr, noi vom organiza o sesiune în acest an, în funcţie de evoluţia epidemiologică în republică. Cu siguranţă că aceasta nu va fi mai degrabă de data de 30 iunie. Suntem pregătiţi oricând să organizăm aceste examene, dar punem pe prim-plan sănătatea copiilor”, a declarat Igor Şarov.

Între timp, pentru 20 de mii de elevi şi trei mii de profesori, procesul educaţional în regim online este imposibil. Asta pentru că nu dispun de calculatoare. Ministrul a declarat că dispozitivele vor fi achiziţionate, dar cel mai probabil nu vor mai fi folosite în anul curent de studiu.

„Vom anunţa o licitaţie după regulile Băncii Mondiale cu valoare totală de trei milioane jumătate de dolari, pentru procurarea tehnicii de calcul. Tehnica de calcul nu vine la profesor ori elev, vor fi aduse la şcoală şi folosite la orele de informatică, iar în caz de situaţii excepţionale vor putea fi preluate la domiciliu de către profesori şi elevi”, a mai spus ministrul.

În perioada stării de urgenţă, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru procurarea de calculatoare destinate profesorilor.

Autoritățile informează despre situația energiei electrice în țară

Celula de criză de la Guvern informează despre situația actuală în sectoarele electroenergetic, al gazelor naturale și al energiei termice, cu date actualizate până la 6 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru malul drept al Nistrului, consumul de energie electrică a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie 2025, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Sursele utilizate pentru asigurarea consumului includ:

  • SA „Termoelectrica” – 32,35  %
  • SA „CET-Nord” – 5,12 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
  • Energie regenerabilă – 11,83 %
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice.

Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția prin utilizarea combustibilului alternativ (cărbune), având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică. Acestea includ localitățile Copanca și Varnița, cu intervale de întrerupere stabilite între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00, conform graficului aprobat de autoritățile regiunii transnistrene.

Presiunile în rețelele de transport gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” se mențin în limitele parametrilor funcționali, variind între 33,0 kg/cm² și 54,8 kg/cm². În acest sector, rezervele de gaze naturale sunt suficiente, iar fluxurile de livrare se desfășoară fără dificultăți.

Unitățile de producție funcționează conform programului stabilit, iar până în prezent nu s-au raportat avarii sau deranjamente în sistem.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf. Totodată, persoanele afectate de eventualele întreruperi sunt încurajate să contacteze furnizorii locali pentru soluționarea rapidă a problemelor.

Guvernul continuă să monitorizeze situația din sistemele energetice, comunicând publicului informații la zi.

23 de șoferi, prinși cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile

23 de șoferi au fost prinși de oamenii legii cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cantemir: 6 șoferi cu vârstele cuprinse între 24 și 51 ani au fost documentați de polițiști pentru conducerea în stare de ebrietate. Concentrația de alcool în aerul expirat a variat între 0,63 mg/l și 1,03 mg/l, depășind cu mult limitele legale admise.

Glodeni, satul Ustia. Un șofer de 33 de ani a fost stopat în timp ce conducea neuniform o Dacia. Testul la alcool 0,62 mg/l vapori în aerul expirat.

Mai puțin curent electric de import, de Crăciun

Pentru ziua de Crăciun pe stil vechi, consumul total de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi cu 17% mai mic față de luni. Respectiv, precizează SA „Energocom”, va fi necesară mai puțină electricitate de import, transmite IPN.

Compania dă asigurări că a rezervat capacități necesare la hotarul cu România, pentru a achiziționa energia contractată sau cea de pe bursă.„Respectiv, pentru data de 7 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din import”, se menționează într-un comunicat de presă al „Energocom”.Începând cu 1 ianuarie, malul drept al Nistrului nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce regiunea transnistreană nu mai primește gaze naturale de la „Gazprom”.

Igor Dodon: al doilea val al epidemiei va fi mai dur ca primul
Articolul anterior
Salvatorii au fost solicitați pentru a evacua un șarpe din scara unui bloc de locuit
Articolul următor