Piața imobiliară din R. Moldova! Vești bune pentru cei care vor să-și cumpere o locuință

Piața imobiliară în R. Moldova începe să își revină, pe fondul ieftinirii creditelor. Experții imobiliari spun că cererea pentru apartamente noi a crescut cu 10%, deși prețurile se mențin ridicate. Potrivit acestora, în următorii ani va exista o ofertă mai mare pe piață, fapt care va permite satisfacerea cererilor mari de locuințe.

Cele mai solicitate sunt apartamentele amplasate în zone periferice, și mai puțin în suburbii, deoarece infrastructura este mult mai dezvoltată, a declarat, pentru Radio Moldova, expertul imobiliar Victor Romanescu. Potrivit acestuia, în următorii ani va exista o ofertă mai mare pe piață, odată cu edificarea noilor blocuri de locuit, în special la periferii.

„Cererea în acest an pe piața imobiliară este mai mare decât în 2022-2023. Revenim la volumele care le avea piața atunci când creditele erau mai ieftine și când clienții își permiteau să-și cumpere mai multe apartamente. În blocurile noi investesc de regulă persoane care nu doresc să trăiască acolo, doresc să le dea în chirie. Deci este un mijloc de păstrare a banilor, o alternativă a depozitelor bancare. De regulă dacă un client dorește un bloc nou el va opta pentru o locație mai puțin centrală”, a explicat Victor Romanescu.

Piața imobiliară. Care sun pretențiile cumpărătorilor

Victor Cernomorcenco, un alt specialist imobiliar, a declarat pentru Radio Moldova că cererea pentru apartamente, în special în municipiul Chișinău, este constantă, iar oamenii sunt reticenți în achiziționarea unui imobil nou, unul din motive fiind prețurile mari. El a mai spus că alte blocuri noi, aflate acum în construcție, vor fi date în exploatare în următorii doi ani, subliniind că interesul pentru acest tip de locuințe va fi mereu în creștere.

„Cererea există, ea nu este foarte, foarte mare. Cumpărătorii sunt mult mai reticenți. Aceștia aleg foarte bine apartamentul pe care vor să-l procure, locația, calitatea blocului, pentru că avem prețuri destul de mari. Prețul mediu este în jur de 1.250-1.290 de euro pentru un metru pătrat. Sunt foarte întrebate apartamentele în blocurile noi. Atât în variantă albă, cât și cele cu reparație. Este cerere și pe piața apartamentelor aflate la etapa de construcție.

În ultimii 20 de ani, la noi în Moldova s-a construit, dar nu atât de masiv pe cât este cererea și oamenii întotdeauna vor să-și îmbunătățească condițiile de trai. Și sunt mulți din cei care vin din raioane în Chișinău și din start vor apartament în bloc nou și sunt cei care deja locuiesc în bloc vechi, dar vor un apartament mai spațios”, a spus Victor Cernomorenco.

Ce spun economiștii

În condițiile cererii ridicate pentru apartamentele noi și stagnarea domeniului construcțiilor, expertul economic Veaceslav Ioniță atenționează asupra unui deficit, care se va menține și pe parcursul acestui an.

„Temperarea creșterii de prețuri la locuință plus ieftinirea creditelor care s-au scumpit anul trecut, acum a început să se învioreze piața mobiliară. În ultimii ani s-a construit destul de puțin nou, iar proiectele mari, doar vor fi puse pe rol în 2025 sau 2026. În 2024, noi iarăși vom asista la o ofertă cu mult mai slabă decât și-a dorit un cetățean”, a spus expertul economic.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cele mai multe apartamente în municipiul Chișinău, aproximativ 8.000 anual, au fost construite în perioada anilor 90, după care a urmat o stagnare.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză
Articolul anterior
O femeie s-a trezit din comă după cinci ani. Râdea la o glumă pe care mama ei i-o spunea când nu era conștientă
Articolul următor