Piața imobiliară intră în criză: Moldovenii nu mai cumpără locuințe, iar construcțiile vor scădea cu 35%

În 2022 construcția de locuințe se va reduce cu cel puțin 35% comparativ cu anul precedent. Astfel după o creștere puternică timp de 4 ani, piața construcțiilor, după cum am anticipat încă anul trecut în 2022 a decis să facă o mică pauză. Amintim că piața imobiliară din Moldova după criza din 2008 a înregistrat o scădere și stagnare îndelungată timp de 10 ani, se arată într-o analiză publicată de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Perioada 2018-2021 a fost o perioadă de revenire rapidă, în patru ani de zile construcția de locuințe s-a dublat, iar în 2021 piața s-a înfierbântat enorm. Volumul construcțiilor, vânzărilor, dar și creșterea prețurilor a fost una prea bruscă, cea ce a speriat cumpărătorii. Încă de anul trecut era clar că piața crește prea rapid și are nevoie de o pauză, fapt care se întâmplă în prezent.

În acest an asistăm la o scădere atât a volumului de construcții, cât și reducerea numărului de tranzacții, dar și temperarea creșterii de prețuri. Oamenii așteaptă să vadă evoluțiile pe piață și au trecut pe pauză decizia de a investi în locuințe.

Totodată să nu uităm că în prezent asistăm la o scumpire considerabilă a resurselor creditare, elementul de bază, care a mișcat piața în sus în ultimii 4 ani.

În perioada 2018-2021de la 20% până la 30% din apartamentele procurate au fost procurate prin ipotecă. În acest an, piața creditelor ipotecare crește de 2 ori mai lent decât anul trecut, când lunar ea creștea cu 296 milioane lei. În primele 7 luni ale anului creșterea medie lunară este de 151 milioane lei și cu o tendință clară de încetinire.

Despre principalele evoluții și tendințe de pe piața imobiliară în una din următoarele Analize Economice. Dar până atunci vă recomand să lecturați precedentele analize de pe piața imobiliară.

sursa: www.unimedia.info

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

La doar 13 ani, tenismena moldoveancă Lia Belibova a devenit dublă campioană la categoria U16
Articolul anterior
Emmanuel Macron i-a avertizat pe francezi: Toamna aceasta va însemna „sfârşitul abundenţei și al lipsei de griji”
Articolul următor