Piața locuințelor, din nou în declin. Vânzările de apartamente au scăzut

Agenții imobiliari susțin că vânzările de apartamente în ultimele două luni sunt în scădere cu aproximativ 20 la sută decât se așteptau.

Cauza principală rămâne războiul, dar și deoarece construirea de noi blocuri e în stagnare, care la rându-i a generat prețuri exagerate. Managerii speră ca situația să se revigoreze pe parcursul verii, când ar urma să fie date în exploatare mai multe locuințe noi și ar urma să fie relansat Programul „Prima Casă”, transmite tv8.md.

Unele dintre cauzele principale ale declinului pieței imobiliare este oferta mică de locuințe, prețurile excesiv de mari, dar și frica de a investi din cauza situației incerte legată de războiul din Ucraina.

Unii manageri se așteptau să dea lovitura de Paște, dar revenirea moldovenilor acasă de peste hotare nu a schimbat în mare parte lucrurile, spun managerii. 

În această vară se așteaptă să fie date în exploatare mai multe apartamente în complexele noi, asta va duce la revigorarea vânzărilor. Totodată, salvarea situației de pe piață ar putea fi și relansarea Programului „Prima Casă”, anunțat recent de Guvern. Citește tot articolul pe tv8.md.

Potop în București! Străzi transformate în râuri, sute de case inundate și zeci de copaci doborâți

A fost dezastru joi seara în Capitală după o furtună care a durat câteva zeci de minute. Meteorologii au emis cod roșu. A plouat torențial și a căzut grindina. Canalizarea nu a făcut față, iar străzile s-au transformat în râuri, scrie digi24.ro.

În jurul orei 23, bucureștenii au primit mesaj ro-alert care anunța că vremea se înrăutățește brusc și erau sfătuiți să stea la adăpost. A căzut grindină și a plouat atât de mult încât canalizarea nu a putut prelua volumul uriaș de apă, iar străzile s-au inundat. Apa a ajuns și în parcările subterane, în blocuri și chiar în casele oamenilor.

Potrivit celui mai nou bilanț al ISU București-Ilfov, peste 100 de străzi și peste 200 de locuințe, gospodării și subsoluri au fost inundate. 60 de copaci și 7 stâlpi de electricitate au fost doborâți de vânt și 70 de mașini distruse.

Potrivit BoardingPass, două zboruri către București dinspre Timișoara și Tel Aviv au fost deviate pe aeroporturi din Bulgaria. Tot din cauza turbulențelor, trei stewardese au fost rănite într-o cursă care a decolat de la București cu destinația Hamburg. Aeronava a revenit pe Otopeni, iar stewardesele au ajuns în spital.

Rusia a folosit înfometarea ca armă de război la Mariupol, orașul simbol al ororii

Forțele armate ruse au folosit în mod deliberat înfometarea civililor ca o tactică militară în timpul asediului de 85 de zile al orașului ucrainean Mariupol, spun experți juridici internaționali într-un raport publicat joi, scrie Europa Liberă.

Organizația pentru drepturile omului Global Rights Compliance (GRC), ai cărei experți consiliază Procuratura Generală a Ucrainei, a constatat că armata rusă „a atacat în mod sistematic obiective indispensabile pentru supraviețuirea populației civile”, cum ar fi instalațiile de apă, depozitele de alimente, infrastructura energetică și cea medicală.

În același timp, rușii au tăiat căile de evacuare și au blocat ajutoarele umanitare trimise spre oraș.

Reuters scrie că Ministerul rus de Externe nu a răspuns solicitării scrise de comentariu, într-o zi de sărbătoare națională în Rusia.

Mariupol a devenit un simbol al ororilor războiului în timpul asediului rusesc de trei luni, între martie și mai 2022, dinaintea ocupării portului strategic de la Marea Neagră. Mulți civili au fost nevoiți să-și îngroape rudele ucise la marginea drumului.

Autorii raportului spun că înfometarea civililor „prin obstrucționarea accesului lor la obiective indispensabile supraviețuirii lor” ca tactică militară este definită drept crimă de război în Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI).

În această definiție, înfometarea nu se referă doar la mâncare, a declarat pentru Reuters Olha Mațkiv, consilieră juridică ucraineană din cadrul GRC.

Ea a mai spus că raportul demonstrează că la Mariupol oamenii nu au murit numai din cauza luptelor, ci și a lipsurilor zilnice de hrană, căldură, apă – din cauza atacurilor rusești asupra obiectivelor de infrastructură.

Un oficial de la Procuratura Generală de la Kiev a spus că incidentele de la Mariupol sunt luate în considerare în plângerile împotriva Rusiei.

CPI a emis până acum patru mandate de arestare pentru crime de război comise în Ucraina, inclusiv pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni.

Peste 11 mii de situri arheologice vor fi incluse în Registrul arheologic național

Peste 11 mii de situri arheologice din țara noastră vor fi introduse în Registrul arheologic național și vor beneficia de protecție specială, potrivit unui proiect de lege votat, în cea de-a doua lectură, de 57 de deputați, scrie jurnal.md.

Proiectul de lege privind aprobarea Registrului arheologic național a fost elaborat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția Națională Arheologică, în baza informațiilor din Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a informațiilor și studiilor publicate în literatura de specialitate și a manuscrisului Repertoriului monumentelor de arheologie.

De asemenea, Registrul a fost completat în rezultatul inspectării zonelor cu potențial arheologic efectuate de specialiștii Agenției Naționale Arheologie în perioada 2012-2023. Astfel, Registrul conține date detaliate despre fiecare sit arheologic, inclusiv localizarea, tipul și datarea acestuia.

Registrul va oferi suport informațional necesar pentru protejarea și valorificarea siturilor arheologice. Mai mult decât atât, informațiile din acest document vor fi luate în considerare la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului și a planurilor urbanistice ale localităților, pentru a preveni distrugerea siturilor arheologice.

Preşedinta Georgiei îi cere președintelui Franței să vină la Tbilisi
Articolul anterior
Premierul Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare. Se va întâlni cu șeful diplomației europene Josep Borell
Articolul următor