Picturile tânărului artist basarabean Constantin Botezat au cucerit publicul portughez

Artistul basarabean Constantin Botezat devine tot mai cunoscut publicului din străinătate. Recent, pictorul și-a expus lucrările în cadrul a patru expoziții internationale de artă din Portugalia. Pe parcursul primului semestru, Constantin a ajuns la Lisabona prin intermediului programului Erasmus care i-a oferit o bursă pentru a-și desfășura primul său internship la Galeria Wozen.

separator

Acest spațiu are un impact deosebit asupra artei contemporane și asupra societății artistice din vest permitând noi generații de a și dezvolta proiectele, conceptele și ideile artistice. Astfel tinerii au șansa de a studia despre organizarea evenimentelor, expozițiilor, workshopurilor dar la fel despre procesul de colecționare a operelor de artă, crearea unei rezidențe artistice și despre gestionarea unei galerii.

“Sunt enorm de recunoscător pentru această bursă oferită de către Uniunea Europeană și pentru șansa de a crea noi proiecte aici, pe parcursul acestor luni am avut o echipă deosebită și impreună am creat expoziția „ The Absence of Awareness” în care m-am expus alături de alți artiști portughezi. La fel am avut oportunitatea de a gestiona o rezidență artistică, de a studia despre activitatea menagereală a galeriei și sper mult în viitor să aplic toate aceste cunoștințe în cariera mea”, afimă pictorul Constantin Botezat.

În același timp, Constantin Botezat, a participat alături de alți artiști basarabeni în cadrul a două expoziții oranizate de către Ambasada Republicii Moldova din Portugalia. Primul eveniment a avut loc pe 1 Martie la Galeria “Espaco Memoria dos Exilios” din Estoril. Expoziția prilejuită aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Portugheză întrunește lucrări ale pictorilor moldoveni stabiliți în Portugalia, care în timp și-au demonstrat înalte calități artistice, lucrările lor fiind expuse atât în țară cât și în străinătate. Acest eveniment a avut loc datorită fundației Dom Luis I și primăriei Cascais.

Cel de-al doilea eveniment cu acelasi prilej a avut loc in incinta Parlamentului Portughez, Președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe și Comunități Portugheze Sérgio Sousa Pinto și Ambasadorul Dumitru Socolan au menționat relațiile de prietenie între cele două popoare și au evidențiat rolul important, în acest context, al comunității moldovenilor din Portugalia.

De asemenea, pictorul moldovean și-a expus lucrările la Galeria “Graca” din Lisabona în cadrul exăpoziției “12×12” care reprezintă o adunare anuală, o expoziție de pictură, desen, gravură și alte tehnici care se întâmplă doar pentru o zi. Aceast eveniment reunește zeci de autori și studenți de artă care se confruntă cu munca lor, împărtășesc și schimb aceleași experiențe.

De curând, Constantin Botezat și-a început cel de-al doilea internship la o revistă din Londra în calitate de Graphic Designer pentru urmatoarele 4 luni.

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a decis: Restricțiile de participare la alegerile pentru oamenii lui Șor – neconstituționale

Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților fostului Partid „ȘOR” și a declarat drept neconstituționale prevederile din Codul Electoral care interzic oamenilor afiliați lui Ilan Șor să candideze în cadrul scrutinelor electorale. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

Amintim că la data de 4 octombrie 2023, Parlamentul a votat în lectura finală modificarea Codului Electoral. Potrivit documentului, persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

Restricția urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității partidului politic.

Simbolul secret din VIDEO-ul în care prințesa Kate anunță că are cancer. Trucul a fost folosit chiar de regina Elisabeta a II-a

Clipul în care prințesa Kate anunță că face chimioterapie a fost în detaliu analizat de exeperți. În imagini sunt mai multe simboluri secrete care transmit un mesaj puternic, scrie stirileprotv.ro.  

Prințesa de Wales s-a adresat cu curaj națiunii, săptămâna trecută, printr-un clip filmat în curtea castelului Windsor. Relaxată și îmbrăcată lejer, Kate a anunțat că suferă de o boală cruntă. Cadrul în care au fost filmate imaginile este însă unul relaxat – prințesa stă pe bancă, în aer liber, iar în spatele ei are un peisaj primăvăratic.

În fundal se pot zări și o mulțime de narcise aurii, și nu întâmplător. Nu numai că narcisa este floarea națională a Țării Galilor, dar este, de asemenea, o floare asociată de mult timp cu pacienții și supraviețuitorii cancerului.

În finalul discursului Kate a spus că se gândește și că este alături de „toți cei ale căror vieți au fost afectate de cancer”, subliniind că nu sunt singuri în această luptă cu boala.

Ca simbolism, narcisa este o floare a speranței, fiind una dintre primele flori ale primăverii și semnalează faptul că zilele de iarnă au trecut.

„Narcisele din spatele lui Catherine mi-au amintit de cele văzute la discursul Reginei „Ne vom întâlni din nou” adresat națiunii în timpul epidemiei de Covid-19 din 2020. A fost un discurs pe care milioane de oameni nu îl vor uita niciodată. A fost atât de plin de emoție, încât a atins cu adevărat coarda sensibilă a oamenilor”, spune fotograful regal Arthur Edwards.

Catherine și-a încheiat discursul implorându-i pe toți cei afectați de cancer să nu-și „piardă credința sau speranța”.

„Nu sunteți singuri”, a spus Kate în încheiere.

Atât regretata regină, cât și Kate au vorbit direct în fața camerei, singure, asta transmițând un mesaj extrem de puternic.

Amândouă s-au folosit de narcise pentru a simboliza faptul că, la fel ca iarna care se transformă în primăvară, urmează vremuri mai bune.

Programul „Satul European” pentru ani 2024-2028, aprobat de Guvern. Ce proiecte își propun autoritățile

Programul Național de dezvoltare locală „Satul European” pentru anii 2024-2028 a fost aprobat de Guvern. Costurile implementării programului sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei, dintre care din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, va fi asigurată suma de peste 2,5 miliarde de lei.

Astfel, proiectul prevede ca, până în 2028, circa 200 de mii de locuitori vor avea acces la rețeaua de apeduct și 37 de mii de persoane vor fi conectate la rețeaua de canalizare. De asemenea, 250 de mii de persoane din 100 de localități urmează să beneficieze de sistem de iluminat public îmbunătățit.

Programul mai urmărește ca, peste patru ani, în cel puțin 250 de localități să fie renovate sau reabilitate clădirile publice, 375 de mii de locuitori să beneficieze de săli și terenuri sportive moderne, iar 250 de mii de locuitori – de infrastructură îmbunătățită a edificiilor culturale și turistice.  De asemenea, în cel puțin 65 de localități va crește ponderea de energie regenerabilă în totalul energiei consumate.

Totodată, 400 de angajați ai autorităților publice locale vor avea capacități consolidate în scrierea, managementul, monitorizarea și evaluarea proiectelor investiționale.

Două universități din Moldova vor primi patru milioane de euro. În ce scop vor fi folosiți banii?
Articolul anterior
Un bărbat este căutat pentru furtul unui telefon! Dacă îl recunoști anunță poliția
Articolul următor