Pilot rus, locotenent-colonel: „Am pierdut deja acest război. Nu mai urmați ordinele criminale, nu mai luptați și nu mai ucideți civili”

Armata ucraineană a adus săptămâna aceasta în fața camerelor de luat vederi mai mulți prizonieri de război, printre  care s-a aflat și un locotenent-colonel. Acesta a făcut apel către militarii ruși să nu mai urmeze „ordinele criminale” de la Kremlin.

Locotenent-colonelul Maxim Krishtop, un pilot rus capturat, a dat mult mai mult decat numele, gradul si numarul sau. Doborat in timpul unui raid de bombardament duminica trecuta, el a marturisit ca a aruncat tone de bombe asupra zonelor civile si i-a implorat pe ucraineni sa-l ierte pentru „crimele sale teribile”. El a lansat apoi un apel catre camarazii sai rusi care inconjoara acum Kievul – unde el insusi este in prezent prizonier de razboi.

„Invazia unui oras atat de mare precum Kievul este inutila – va duce la pierderi uriase de vieti omenesti de ambele parti si la distrugeri uriase”, a spus el. „Va indemn sa nu mai urmati ordinele criminale, sa nu mai luptati si sa nu mai ucideti civili – puteti vedea ca am pierdut deja acest razboi.”

Poate ca locotenent-colonelul Krishtop a incercat sa se rascumpere sau poate ca a recitat o replica convenita. Cu fata impietrita si vocea resemnata, nu a dat prea multe indicii – in afara de faptul ca acum se astepta sa fie judecat pentru crime de razboi. Cu toate acestea, substanta comentariilor sale nu parea sa fie pusa la indoiala – o invazie a Kievului este probabil sa duca razboiul intr-o varsare de sange de o cu totul alta liga, scrie The Telegraph.

Cu toate acestea, vineri, parea sa existe putine semne ca fortele rusesti ar fi tinut cont de sfatul locotenent-colonelului Krishtop. Caci, dupa doua saptamani in care si-au concentrat puterea de foc in orase, in special in estul Ucrainei, au aparut semne ca trupele lui Vladimir Putin ar putea acum sa puna bazele pentru atacul lor mult temut asupra capitalei.

Primele indicii in acest sens au aparut la sfarsitul zilei de joi, cand au aparut fotografii care aratau activitate in interiorul convoiului blindat de 65 de kilometri lungime care a stat la panda la nord-vest de capitala. Coloana masiva a petrecut cea mai mare parte a razboiului aproape nemiscata, ceea ce a dus la speculatii ca a ramas fara alimente si combustibil. Potrivit imaginilor din satelit publicate de firma de analiza Maxar Technologies, acum s-a despartit si s-a imprastiat in orasele si padurile din apropierea Kievului, iar unele dintre piesele sale de artilerie au fost ridicate in pozitii de tragere.

De asemenea, unitati blindate au fost vazute intrand in orasele din apropierea aeroportului militar Hostomel, la nord-vest de Kiev, aparent pentru a intari pozitiile rusesti din orasele satelit din apropiere, Bucha si Irpin. Ultimele doua orase sunt deja in mare parte in mainile rusilor, pregatite sa actioneze ca o baza de operatii avansata pentru o ofensiva in Kiev propriu-zis.

In conditiile in care coloana a fost deja lovita de mai multe ori de apararea ucraineana, ramane o posibilitate ca trupele rusesti sa se disperseze pur si simplu pentru a evita sa fie tinte sigure. Ministerul britanic al Apararii, insa, crede ca ar putea fi vorba de o repozitionare in vederea unei noi ofensive.

„Problemele logistice care au ingreunat inaintarea rusa persista, la fel ca si rezistenta puternica a Ucrainei”, a declarat acesta in ultima sa actualizare a informatiilor. „Rusia cauta probabil sa isi reseteze si sa isi repozitioneze fortele pentru o noua ofensiva in zilele urmatoare. Aceasta va include probabil operatiuni impotriva capitalei, Kiev”.

George Barros, cercetator la Institutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul in SUA, a declarat ca Kremlinul a alocat pana acum „unitati suboptime” pentru cucerirea Kievului. „Rusii au luat unele dintre cele mai proaste unitati ale armatei ruse, le-au dispus intr-un mod deficitar si le-au spus sa valseze in Kiev”, a adaugat el.

In Brovary, vineri, inca se mai putea vedea fumul care se ridica de la tancurile distruse, in timp ce in aer plutea un miros acru de arsura. Fortele ucrainene au blocat drumul la cativa kilometri de locul atacului, spunand ca zona nu este sigura pentru a fi vizitata.

In restul orasului Brovary, viata a continuat in multe privinte in mod normal, cumparatorii mergand in supermarketuri care au ramas bine aprovizionate cu alimente. De-a lungul principalelor autostrazi, se ridicau mari aparari, cu amplasamente sapate pentru tancuri si politisti care umpleau saci de nisip.

„Destul de multi dintre prietenii mei au parasit Brovary la inceputul razboiului pentru a merge sa stea la tara”, a declarat Anton, un locuitor din Brovary. „Dar unii dintre ei se intorc acum pentru ca s-au plictisit si nu mai au nimic de facut. Luptele par inca departe, desi in momentul de fata majoritatea dintre noi nu prea ies in oras. Nici eu nu intentionez sa plec.”

Vitali Klitschko, primarul Kievului si fostul campion mondial de box, a declarat vineri ca el crede ca in Kiev au mai ramas aproape doua milioane de oameni, mai mult de jumatate din populatia normala de 3,5 milioane de locuitori. El a spus ca liniile de aprovizionare cu alimente prin sudul orasului au ramas intacte si ca exista suficient pentru a rezista cel putin inca doua saptamani. Multi ucraineni care au fugit initial in vestul Kievului, a adaugat el, se intorc acum, dupa ce au lasat copiii sau rudele vulnerabile in apropierea granitei poloneze.

„Da, sunt multi refugiati care au plecat din Vest, dar multi se intorc pentru a apara tara”, a declarat el pentru Reuters. „Aceasta este casa noastra. Noi ramanem aici. Nu plecam nicaieri”.

Temerile legate de amploarea uriasa a varsarii de sange care ar rezulta in urma unei invazii rusesti in capitala ar putea fi unul dintre motivele pentru care oficialii ucraineni au ales sa-l puna pe locotenent-colonelul Krishtop in fata presei vineri.

El a aparut alaturi de alti doi piloti capturati, Alexey Kozlov si Alexey Golovensky, la sediul agentiei de stiri Interfax, in ceea ce a fost prezentat oficial ca o „conferinta de presa”.

Desi toti trei au sustinut ca vorbesc de bunavoie, ei au lansat apeluri aproape identice catre concetatenii lor rusi pentru a opri razboiul, sugerand o posibila pregatire din partea oficialilor ucraineni.

De asemenea, toti trei au descris o imagine a unei armate ruse care a subestimat foarte mult provocarile care o asteapta si care, uneori, si-a mintit soldatii.

Govolensky, care a fost doborat in timpul operatiunilor deasupra orasului Nikolaev, a declarat: „Ni s-a spus ca apararea aeriana ucraineana era veche si nu functiona cum trebuie si ca nu va trebui sa intram niciodata in lupte reale. Apoi am fost doborat si mi-am dat seama ca apararea lor functioneaza foarte bine. De asemenea, mi s-a spus ca ucrainenii sunt fascisti, dar nu sunt – am fost tratat perfect ca prizonier de razboi, chiar daca am comis crime militare.”

Locotenent-colonelul Krishtop a spus ca si-a dat seama treptat ca superiorii sai se asteptau ca ei sa arunce bombe asupra zonelor civile, dar ca nu a facut nimic pentru a opri acest lucru. „La inceput, ne-am concentrat doar asupra tintelor militare, dar cu fiecare zi, au inceput sa se desfasoare mai multe operatiuni civile – bombardam case si spitale. Mi-ar placea sa cred ca as fi putut refuza sa urmez aceste misiuni criminale, dar nu am facut-o pentru ca eram slab si cu defecte. Sper doar ca tovarasii mei care sunt inca in armata rusa pot face acelasi lucru.”

Intrebat ce ii rezerva acum viitorul, el a prezis un proces pentru el insusi in Ucraina si, posibil, si o procedura la Curtea Penala de la Haga. Dar a adaugat ca Vladimir Putin ar trebui sa fie si el acolo: „Putin este seful serviciilor militare ale Rusiei, iar deciziile sale cu privire la operatiunile militare din Ucraina le consider gresite si criminale. Am atacat poporul nostru frate fara niciun motiv logic si fara nicio provocare – consecintele acestei actiuni barbare ne vor insoti generatii intregi.”

sursa

Drama apicultorilor moldoveni care trec printr-o criză acută

În ultimii doi ani, din cauza că Republica Moldova nu a exportat miere de albini, prețul produselor apicole a scăzut, iar cantitatea rămasă în țară este de două ori mai mare față de anii precedenți. Drama apicultorilor moldoveni este că ei trebuie să vândă, în prezent, de trei ori mai multă miere de albini ca să aibă veniturile pe care le-au avut în 2010, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Prețul un kilogram de miere de albini a ajuns la un minimum de acum 10-15 ani, în condițiile în care costurile au crescut aproape de două ori. Avem un surplus de miere de albini, în condiția în care nu se produce atât de mult”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 3 ianuarie, 2025, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Potrivit expertul, în 1980 erau 168 mii/familii de albini, dintre care 95 de mii – deținute de către întreprinderi agricole și fermieri, iar 73 de mii erau în gospodăriile oamenilor. În 1990 – 388 mii/familii: 98 de mii erau ale întreprinderilor agricole și ale fermierilor, iar 290 de mii – ale oamenilor. 2000 – 76 mii/familii: 18 de mii erau în gestiunea întreprinderilor agricole și ale fermierilor, iar 58 de mii erau în gospodării. 2010 – 101,5 mii/familii: 4,9 mii erau deținute de către întreprinderi agricole și fermieri, iar 96,6 de mii erau în gospodăriile oamenilor. 2020 – 182,1 mii/familii: 2,3 mii erau ale întreprinderilor agricole și ale fermierilor, iar 179,8 de mii erau ale oamenilor. 2024 – 207,1 mii/familii: 3,2 mii sunt în gestiunea întreprinderilor agricole și ale fermieri, iar 203,9 mii sunt în gospodăriile oamenilor. „În Republica Moldova, sectorul apicol se ține pe activitatea micilor apicultori”, spune expertul.

Despre producția de miere, a afirmat că în 2010 s-a produs 2,7 mii/tone; în 2015 – 3,5 mii/tone; 2016 – 5,4 mii/tone; 2019 – 5,7 mii/tone; 2020 – 3,9 mii/tone; 2021 – 5 mii/tone; 2022 – 4,5 mii/tone; 2023 – 5,5 mii/tone; 2024 – estimativ 5,6 mii/tone. Cu referire la exportul mierii de albini, a menționat că în 2000 volumul exportului a totalizat 0,33 mil/USD; în 2010 – 1,6 mil/USD; 2015 – 9,5 mil/USD; 2017 – 14,1 mil/USD; 2020 – 8,8 mil/USD; 2022 – 12,8 mil/USD; 2023 – 6 mil/USD; 2024 – estimativ 9,2 mil/USD. „Din 2017 batem pasul pe loc, după ce a fost transformată această ramură în una importantă de export”, susține expertul.

În baza datelor pentru ultimii doi ani, Veaceslav Ioniță a stabilit țările unde este exportată mierea de albini din Republica Moldova. Este vorba de Italia, cu o pondere de 33,1%; România – 16,3%; Slovacia – 9,1%; Germania – 6,4%; Franța – 6,2%; Norvegia – 4,8%; Olanda – 4,2%; Cehia – 3,8%; Macedonia de Nord – 3,4%; Serbia – 3%; alte 25 de țări – 9,6%. „Două țări consumă jumătate din mierea de albini din Republica Moldova. 90% din toată mierea de albini merge în țările din UE”, a spus Veaceslav Ioniță.

Cu referire la prețul mediu de export al mierii de albini, economistul a declarat că în 2005 acesta a fost de 1,4 USD/kg; în 2010 – 3,6 USD/kg; 2016 – 2,8 USD/kg; 2020 – 2,6 USD/kg; 2023 – 3,5 USD/kg; iar în 2024, în prima jumătate a anului, a fost de 2,4 USD/kg. În lei, în 2010 a fost de 44,6 lei/kg; în 2015 – 62,5 lei/kg; 2020 – 44,9 lei/kg; 2022 – 71,7 lei/kg; 2024 – 43 lei/kg. Asemenea preț a fost în 2013, dar valoarea leului din 2013 era altul față de valoarea leului de astăzi. Este cel mai mic preț de vânzare și de export al mierii de albini pe care l-am avut vreodată. Cea mai mare durere a apicultorilor este faptul că prețul de export determină și prețul de import. Au ajuns apicultorii, în acest an, să vândă angro mierea de albine mai ieftin decât zahărul. Costurile la ei cresc, cheltuielile vieții au crescut cu 65%, inflație mare, iar prețul de vânzare al mierii de albine a scăzut aproape de două ori”, a declarat economistul.

Vorbind despre încasările apicultorilor, luând anul 2010 ca an de referință, Veaceslav Ioniță a spus că în 2010 au avut încasări de 100%; în 2012 – 76% din nivelul anului 2010; în 2015 – câștigurile au fost la nivelul anului 2010. În 2020 – 60% din nivelul anului 2010; în 2023 – 55% din valoarea lui 2010; iar în 2024 încasările sunt în proporție de 35% din nivelul anului 2010. „Până în 2010 veniturile apicultorilor au cunoscut doar creșteri. Astăzi, de la 1 kg de miere de albini apicultorul obține de trei ori mai puțin decât obținea în 2010. Apicultorii astăzi trebuie să vândă trei kilograme de miere de albini ca să aibă veniturile pe care le avea în 2010 de la 1 kg de miere. În 2024 apicultorii trebuie să lucreze și să vândă de trei ori mai mult miere ca să-și asigură familia la nivelul anului 2010. Situația în care se află apicultorii astăzi din păcate este cea mai complicată față de toate ramurile agriculturii”, a spus economistul.

Referitor la producția, exportul și consumul local de miere de albini, analistul economic a precizat că în 2010 producția a fost de 2700 de tone, dintre care 400 tone-export, iar 2300 tone-pe piața locală. 2015 – total 3500 tone: 2900 tone-export, iar 500 tone-consum local. 2020 – 3900 tone: 3400 tone-export, 500 tone-consum local; 2022 – 4500 tone: 3400 tone-export, 1100 tone-consum local; 2024 – 5600 tone: 3800 tone-export, 1800 tone-consum local. „Noi avem două probleme. Pe de o parte a scăzut prețul, pe de altă parte, a scăzut și exportul. Pe de o parte, se produce multă miere de albini, iar pe de altă parte, prețul de export a scăzut și volumele au scăzut. Timp de trei ani, dar mai grav în 2023 și 2024, în țară este multă miere de albini. De câteva ori mai mult decât în mod normal”, a precizat analistul economic.

În baza stocului mediu pe doi ani, expertul a estimat consumul mediu de miere de albini pe cap de locuitor. Astfel, în 2010 se consuma 0,8 kg/persoană; în 2015 – 0,2 kg/persoană; 2018 – 0,1 kg/persoană; 2021 – 0,4 kg/persoană; 2023 – 1 kg/persoană; iar în 2024 se consumă 1,2 kg/persoană. „În ultimii doi ani, din cauza că Republica Moldova nu a putut exporta, prețurile au scăzut, iar cantitatea de miere de albini rămasă în țară este de două ori mai mare față de anii precedenți. Toată drama apicultorilor este că ei trebuie să vândă de trei ori mai multă miere de albini ca să aibă veniturile din 2010. Prețul un kilogram de miere de albini a ajuns la minimum de acum 10 ani, în condițiile în care costurile au crescut aproape de două ori. Avem o stare în care avem un surplus de miere de albini, în condiția în care nu se produce atât de mult. Fiecare dintre noi poate susține apicultorii, cumpărând un kilogram de miere pentru consum”, a îndemnat Veaceslav Ioniță.

Cum s-ar putea termina războiul din Ucraina în 2025

Pe măsură ce războiul din Ucraina ajunge la sfârșitul celui de-al treilea an, Rusia câștigă teren mai repede. 2025 ar putea fi anul sfârșitului acestui conflict, scrie adevarul.ro.

Jurnaliștii de la BBC consideră că în 2025 s-ar putea încheia acest conflict european. Aceștia au analizat situația războiului din Ucraina și au prezentat cum ar putea arăta finalul său.

Trebuie să spun că situația se schimbă dramatic”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la conferința de presă de la sfârșitul anului din decembrie, adăugând: „Există mișcare de-a lungul întregii linii de front. În fiecare zi.

În estul Ucrainei, armata rusă înaintează prin câmpurile larg deschise ale Donbasului. Unii civili fug înainte ca războiul să ajungă la ei. Alții rămân până când obuzele încep să explodeze în jurul lor. Abia atunci își împachetează lucrurile pe care le pot transporta și își părăsesc locuințele, urcând în trenuri și autobuze și mergând mai spre vest, spre a fi în siguranță.

„Discuția despre negocieri este o iluzie”

În îndepărtatul Washington, între timp, imprevizibilul Donald Trump, care nu este faimos pentru dragostea lui pentru Ucraina sau pentru Volodimir Zelenski, este pe cale să preia conducerea la Casa Albă.

În plus, rămâne de văzut și dacă promisiunea lui Trump de a pune capăt conflictului în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului va fi respectată.

Potrivit lui Michael Kofman, expert al Fundației Carnegie pentru Pacea Internațională (Carnegie Endowment for International Peace), noua administrație americană se confruntă cu două provocări,

„În primul rând, ei vor moșteni un război pe o traiectorie foarte negativă, fără a avea o perioadă mare de timp pentru a stabiliza situația”, a spus el în decembrie, adăugând: „În al doilea rând, o vor moșteni fără a avea o teorie clară a succesului”.

Donald Trump a oferit câteva indicii, în urma interviurilor recente, despre modul în care intenționează să abordeze războiul. El a declarat pentru Time Magazine că nu este „vehement de acord” cu decizia administrației Biden, din noiembrie, de a permite Ucrainei să tragă rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de SUA, către ținte din interiorul Rusiei.

„Doar intensificăm acest război și îl agravăm”, a spus Trump.

Întrebat de NBC News, pe 8 decembrie, dacă Ucraina ar trebui să se pregătească pentru mai puțin ajutor din partea americanilor, președintele ales a spus: „Posibil… Probabil, sigur”.

Doar că intențiile lui Trump sunt departe de a fi clare. Iar, deocamdată, oficialii ucraineni resping orice discuție despre presiuni sau sugestia că sosirea lui Trump ar însemna neapărat că discuțiile de pace sunt iminente.

Se vorbește mult despre negocieri, dar este o iluzie”, spunea, recent, Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Zelenski.

Niciun proces de negociere nu poate avea loc, deoarece Rusia nu a fost obligată să plătească un preț suficient de mare pentru acest război”, a completat acesta.

„Planul de victorie”

Chiar înainte de alegerile din SUA, existau semne că Zelenski căuta modalități de a susține atractivitatea Ucrainei ca viitor partener pentru un președinte ales precum Trump, care este atât instinctiv tranzacțional, cât și reticent în a continua să susțină o securitate europeană mai largă.

Citiți continuarea AICI.

Armata ucraineană se confruntă în prezent cu tot mai multe cazuri de dezertări: Soldații unei brigăzi de elită au dezertat în masă, în Franța

Procuratura din Kiev a deschis o anchetă penală în legătură cu situația militarilor care au dezertat înainte de a fi trimiși pe front, scrie adevarul.ro.

Dintre aceștia, peste 50 de militari au dezertat chiar în timp ce se antrenau în Franța. În plus, brigada nu a putut fi niciodată „creată” în adevăratul sens al cuvântului și nu a putut acționa ca o unitate omogenă, deoarece militarii săi – atunci când nu dezertau – erau trimiși imediat pe front după ce terminau pregătirea: peste 2.500 de soldați au fost trimiși astfel pentru a înlocui pierderile suferite de alte brigăzi pe câmpul de luptă, conform unei investigații realizate de publicația ucraineană censor.net.

Înainte de apariția scandalului, presa și propaganda de la Kiev prezentau brigada 155 de Infanterie Mecanizată a armatei ucrainene, supranumită „Ana din Kiev”, drept o unitate de elită care urma a fi echipată inclusiv cu armament, tunuri și blindate occidentale.

 În realitate, până să ajungă pe front, peste 1,700 de militari din cei 4.000 declarați oficial deja dezertaseră din această unitate.

Brigada a fost apoi trimisă pe frontul de la Pokrovsk fără drone de recunoaștere și fără echipament specializat în combaterea dronelor rusești. Unul din comandanții brigăzii, care avea chiar misiunea de a recruta, forma și antrena efectivele unității, a murit în urma unui stop cardiorespirator. Apoi, comandantul brigăzii a fost imediat demis după ce unitatea a intrat în luptă.

Pierderile mari suferite pe front au fost provocate, conform jurnaliștilor de investigație ucraineni, de faptul că ofițerii de la comanda brigăzii nu au avut niciodată timp să-și antreneze adecvat propriii militari. Astfel, deoarece erau permanent transferați la alte unități din prima linie, militarii brigăzii 155 nu au putut acționa niciodată în mod coerent, omogen și coordonat.

 „Membrii brigăzii au devenit ostatici ai unei acțiuni de PR a lui Zelenski”, se arată în publicația ucraineană citată. Jurnaliștii, bloggerii militari și influencerii  ucraineni s-au arăta scandalizați de modul în care liderii armatei ucrainene decid din simple rațiuni de PR, să creeze noi unități din resturi provenite de la alte brigăzi, fără ca noile brigăzi formate să dispună de o comandă coerentă, specialiști, tehnică grea de luptă sau drone, ceea ce duce la pierderi inutile de vieți pe front.

„Se pierd vieți și bani din fonduri publice pe aceste noi proiecte în loc de a întări mai mult unitățile deja formate și care au deja experiență acumulată pe câmpul de luptă”, se arată în articolul publicației censor.net, care a calculat că o brigadă nou-formată costă statul ucrainean în jur de 900 de milioane de euro.

 Peste 19.000 de dezertori în armata ucraineană, înregistrați oficial

Armata ucraineană se confruntă în prezent cu tot mai multe cazuri de dezertări: în luna septembrie 2024, peste 19.000 de militari erau înregistrați ca dezertori. Cei aproape trei ani de război continuu împotriva armatei ruse au decimat aproape toate unitățile ucrainene din prima linie.

Rotirile de trupe sunt rare, ceea ce duce la epuizarea și demoralizarea militarilor – în special a infanteriștilor – care luptă în cele mai fierbinți zone ale frontului, cum este cea de lângă Pokrovsk. „Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea asta fac. Când ajung aici (în prima linie), realizează cât e de greu, când văd dronele inamicului sau efectele bombardamentelor artileriei”, a declarat, sub protecția anonimatului, comandantul unei unități ucrainene angajate în luptele de la Pokrovsk.

Situația e mult mai gravă, în condițiile în care unii comandanți ucraineni au recunoscut că nu raportează imediat unele cazuri de dezertare ori absențe neautorizate și că încearcă mai întâi să-i convingă pe militari să se întoarcă voluntar, fără a fi pedepsiți.

O astfel de abordare a devenit atât de frecventă încât parlamentarii au modificat legea astfel încât cazurile de dezertare să nu fie pedepsite, dacă militarul se află în prima abatere.

Vitali Klitschko, amintiri șocante din copilăria petrecută în U.R.S.S: „Îmi spălaseră creierul încă de la grădiniță”
Articolul anterior
Mii de tineri la – 5 grade Celsius pe Stadionul Național din București, la concertul de strângere de fonduri pentru Ucraina!
Articolul următor