Plăcinta miresei, ghițman, rasol de șuvai, plachie de pește și borș cu burecheți și-au câștigat statutul de specialități tradiționale garantate din RM

Încă un pas important spre protejarea și promovarea patrimoniului culinar al țării! „Plăcinta miresei”, „Ghițman”, „Rasol de șuvai”, „Plachie de pește” și „Borș cu burecheți” și-au câștigat recent statutul de Specialități tradiționale garantate (STG) din Republica Moldova, fiind înregistrate cu succes la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Toate aceste produse tradiționale reprezintă bogăția gastronomică și culturală a raionului Ștefan Vodă, fiind înregistrate de către Asociaţia Obştească „Nistrul de Jos – Meleag Natal”.

„Plăcinta miresei” este o delicioasă combinație de aluat copt și umplutură din brânză de vaci, ouă, zahăr și sare, având o textură fină și stratificată. Aceasta este tradițional coaptă în cuptor. Poate fi asortată cu smântână, iaurt natural sau cu iaurt cu fructe, lapte acru, chișleag sau cu băuturi nealcoolice reci. 

„Ghițmanul” reprezintă o altă specialitate tradițională garantată, realizată din aluat dospit copt și umplutură din cubulețe de cartofi, jumări din carne de porc, ceapă și sare. Mirosul şi aroma sunt plăcute, specifice combinaţiei de cartof copt cu jumări şi ceapă. De obicei ghiţmanul este copt în cuptor. 

„Rasolul de șuvai” impresionează cu gustul său dulce-acriu pronunțat, obținut prin combinația de pește șuvai din Nistru și legume. Acesta are aspectul unui bulion lichid străveziu roșietic, îmbogățit cu pește și legume fierte, menținând savoarea specifică a peștelui și condimentelor. 

„Plachia de pește” este o mâncare ce îmbină peștele (somn, știucă, crap) din Nistru cu legume, rezultând o savoare plăcută, specifică preparatelor înăbușite. 

„Borșul cu burecheți” este o alegere tradițională ce oferă un gust natural plăcut, conferit de combinarea gustului unui bulion de legume, burecheţi preparaţi din carne de porc şi aluat nedospit cu ouă, dulce-acriu pronunţat, obţinut datorită prezenţei sucului de roşii şi borşului acru tradiţional. 

Prin obținerea certificatului STG, aceste specialități nu numai că sunt recunoscute oficial, dar sunt și protejate împotriva utilizării neautorizate, contribuind astfel la păstrarea autenticității gastronomiei moldovenești. Aceste cinci STG au fost identificate în cadrul proiectului „Dezvoltare locală și cooperare transfrontalieră în domeniul produselor agricole și alimentelor tradiționale (LOC FOOD)”, finanțat cu suportul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, implementatorul proiectului fiind Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (ADTM).

Înregistrarea STG-urilor la AGEPI constituie o reușită atât pentru producătorii locali, cât și pentru întreaga comunitate din Republica Moldova. În contextul unei lumi tot mai globalizate, acțiunile de conservare și protejare a patrimoniului culinar capătă o semnificație esențială în menținerea identității culturale și naționale.

Specialitatea tradițională garantată evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică. Pentru a fi înregistrată, denumirea trebuie să fie specifică în sine sau să exprime specificitatea produsului agricol sau alimentar. STG-ul nu face referire la o origine, dar pentru a obţine protecţie, produsul trebuie să aibă o compoziţie tradiţională (reţetă), sau un mod de producţie tradiţional. Materiile prime sau modul de producţie trebuie să confere caracterul tradiţional al produsului în raport cu alte produse.

Amintim că, în prezent, în Republica Moldova sunt protejate 7 denumiri de origine autohtone, 11 indicaţii geografice autohtone şi 6 specialități tradiționale garantate autohtone.

Harta interactivă a produselor tradiționale din Republica Moldova, care conține atât IG, DO și STG protejate, cât și cele cu potențial de a fi certificate, poate fi accesată aici: http://harta-ig.agepi.gov.md .

Circa două mii de salvatori, la datorie: Digurile de pe Prut și Nistru riscă să cedeze

Circa două mii de pompieri și salvatori luptă cu consecințele intemperiei. Momentan, cele mai mari probleme sunt în raioanele Cantemir, Leova și Stefan Vodă, acolo unde digurile pe râurile Prut și Nistru riscă să cedeze, scrie evz.ro.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) informează că există riscuri de cedare a barajului în localitatea Sărata Nouă, raionul Leova. Totodată, autoritățile se ocupă de consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora.

„Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut, în perimetrul raionului Cantemir, în preajma localităților Țiganca și Stoianovca”, comunică IGSU .

Pe parcursul zilei de duminică, 15 septembrie, consiliile raionale Ialoveni și Leova au desfășurat ședințele comisiilor pentru situații excepționale. Au fost impuse măsuri pentru lichidarea consecințelor ploilor din 14 septembrie.

Pagube după inundații în Capitală: Drumuri distruse, mașini inundate, blocuri afectate și garduri doborâte

În capitală, situația continuă să fie una dificilă după ploile torențiale din ultimele zile. Un șir de străzi rămân a fi inundate cu apă și nămol, mai multe blocuri au fost afectate, iar în 3 locații au avut loc surpări de teren. Toate acestea au fost raportate astăzi, 16 septembrie, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, scrie deschide.md.

Potrivit informațiilor oferite de pretorul sectorului Centru, Vlad Hîncu, o subterană din sector a fost inundată și este salubrizată în prezent, iar 3 garduri au fost doborâte de puhoaiele de apă. Demnitarul a mai menționat că mai mulți arbori au căzut de greutatea apei absorbite, iar în prezent aceștia sunt înlăturați.

Situația este mai complicată în sectorul Ciocana. Acolo au fost înregistrate 3 cazuri de surpări de teren și au fost prăbușiți mai mulți copaci. „Din cauza ieșirii râului Bîc din albie, s-au înregistrat 3 zone de inundații pe carosabil, iar multe străzi sunt plin cu nămol. Echipele sunt prezente la fața locului și copacii prăbușiți au fost lichidați, iar pagubele se evaluează”, a menționat Sinilga Școlnic, pretorul Sectorului Ciocana.

De asemenea, au fost înregistrate multe pagube și în sectorul Buiucani. Conform informațiilor oferite de pretorul de sector, Vasile Moroi, cele mai afectate străzi au fost: Calea Ieșilor, Ion Creanga și pasajul subteran din strada Ion Creangă, nr1.

De sâmbătă, împreună cu colegii pompieri și salvatori, s-a pompat încontinuu apa din pasaj, apoi specialiștii au salubrizat zona și au scos toate resturile. La moment, pasajul este deschis, dar a fost deconectată lumina ca să nu fie scurtcircuit. Când va fi totul normal – se va conecta lumina. Pe 5 adrese au fost copaci căzuți, iar pe una din adrese, copacul a căzut pe mașini. La o grădiniță copacul a avariat gardul. Per total, 16 grădinițe au avut de suferit, iar o grădiniță a fost închisă, acolo e mai complicată situația. Sperăm că mâine va fi deschisă. Dintre blocurile locative, 6 au fost afectate de scurgerile de apă, un bloc rămâne afectat pentru că apele încă nu s-au evacuat din parc, este vorba de adiacentul Parcului Dendrariu”, a subliniat Vasile Moroi. De asemenea, el a cerut conducătorilor auto să evite circulația mașinilor pe străzile Milano și Calea Ieșilor.

În sectorul Rîșcani al capitalei continua lucrările de salubrizare a crengilor căzute. Potrivit pretorului de sector, Mihai Furculiță, cele mai afectate străzi au fost Albișoara, Zaikin, Tudor Vladimirescu și cartierul Poșta veche.

Ploile torențiale au afectat grav mai multe zone și din sectorul Botanica. Este vorba despre străzile: Muncești, Dacia, Decebal, Trandafirilor, Grădina Botanică. De asemenea, se fac lucrări de salubrizare pe străzile: Valea Crucii, Sarmizegetusa, Independenței, precum și pe alte străzi.

În această situație, angajații Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” intervin pentru înlăturarea și degajarea terenurilor înnămolite, precum și îndepărtează arborii și crengile căzute.

Astfel, în Parcul „Valea Morilor”, Grădina Publică „Alunelul”, Parcul „La Izvor”, Pădurea – Parc „Butoiaș”, Parcul „Râșcani”, str. Florilor, scuarul de pe str. I. Zaikin, scuarul de pe strada Răzășilor, Parcul „Valea Trandafirilor”, Grădina Publică „Sarmizegetusa”, str. A. Russo și bd. Mircea cel Bătrân, se efectuează lucrări de degajare, spălare și evacuare a nămolului adus de viiturile de apă.

De asemenea, la adresele Salcîmilor 22/9, Armenească 26, Ginta Latină 1/1, str. N. Dimo, str. Igor Vieru 16, sc. 1 și str. Pelivan 7, se desfășoară lucrări de evacuare a ramurilor și arborilor căzuți.

Drumuri inundate în centrul și sudul R. Moldova. Administrația de Stat a Drumurilor vine cu recomandări pentru șoferi

Administrația de Stat a Drumurilor informează că, în urma precipitațiilor abundente din aceste zile, mai multe sectoare de drumuri naționale din regiunile Nord, Centru și Sud au fost afectate de inundații, acumulări de apă și noroi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Echipele de intervenție au acționat prompt pentru curățarea carosabilului de nămol, noroi și pietriș, îndepărtarea crengilor și copacilor doborâți, precum și devierea apelor acumulate pe sectoarele de drum afectate, în scopul asigurării accesibilității și siguranței traficului rutier. Mai exact, unitățile teritoriale S.A. „Drumuri” au intervenit în sectoarele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca.  Menționăm că în perioada 14-16 septembrie curent, circa 75 de sectoare de drumuri publice naționale au fost afectate, iar pentru remedierea consecințelor au fost mobilizate aproximativ 54 de utilaje speciale și 140 de muncitori rutieri. În prezent, nu există drumuri blocate, însă ASD avertizează asupra riscului de inundații, având în vedere prognoza meteo ce anunță ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic cu rafale de până la 15-20 m/s, ce vor continua și astăzi. Recomandăm conducătorilor auto să circule cu prudență și să evite zonele cu risc de inundații. Muncitorii rutieri rămân mobilizați și intervin în continuare acolo unde este necesar. Reamintim că pentru situații de urgență, cetățenii pot contacta Serviciul Operativ ASD la numărul (+373 78337744), disponibil pe Viber și WhatsApp.

Toate informațiile plasate pe site-ul asd.md sunt protejate în conformitate cu legile drepturilor de autor din Republica Moldova. Utilizarea materialelor și fotografiilor este posibilă numai cu permisiunea Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor și plasarea referinței către sursa site-ului asd.md.

Cele 4 ingrediente care îți hidratează tenul la maxim! Trucurile Cameliei Ursu/P
Articolul anterior
Producătorii de fructe și legume obligaţi să se conformeze sistemului gestionării deșeurilor din ambalaje
Articolul următor