Plăcinta miresei, ghițman, rasol de șuvai, plachie de pește și borș cu burecheți și-au câștigat statutul de specialități tradiționale garantate din RM

Încă un pas important spre protejarea și promovarea patrimoniului culinar al țării! „Plăcinta miresei”, „Ghițman”, „Rasol de șuvai”, „Plachie de pește” și „Borș cu burecheți” și-au câștigat recent statutul de Specialități tradiționale garantate (STG) din Republica Moldova, fiind înregistrate cu succes la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Toate aceste produse tradiționale reprezintă bogăția gastronomică și culturală a raionului Ștefan Vodă, fiind înregistrate de către Asociaţia Obştească „Nistrul de Jos – Meleag Natal”.

„Plăcinta miresei” este o delicioasă combinație de aluat copt și umplutură din brânză de vaci, ouă, zahăr și sare, având o textură fină și stratificată. Aceasta este tradițional coaptă în cuptor. Poate fi asortată cu smântână, iaurt natural sau cu iaurt cu fructe, lapte acru, chișleag sau cu băuturi nealcoolice reci. 

„Ghițmanul” reprezintă o altă specialitate tradițională garantată, realizată din aluat dospit copt și umplutură din cubulețe de cartofi, jumări din carne de porc, ceapă și sare. Mirosul şi aroma sunt plăcute, specifice combinaţiei de cartof copt cu jumări şi ceapă. De obicei ghiţmanul este copt în cuptor. 

„Rasolul de șuvai” impresionează cu gustul său dulce-acriu pronunțat, obținut prin combinația de pește șuvai din Nistru și legume. Acesta are aspectul unui bulion lichid străveziu roșietic, îmbogățit cu pește și legume fierte, menținând savoarea specifică a peștelui și condimentelor. 

„Plachia de pește” este o mâncare ce îmbină peștele (somn, știucă, crap) din Nistru cu legume, rezultând o savoare plăcută, specifică preparatelor înăbușite. 

„Borșul cu burecheți” este o alegere tradițională ce oferă un gust natural plăcut, conferit de combinarea gustului unui bulion de legume, burecheţi preparaţi din carne de porc şi aluat nedospit cu ouă, dulce-acriu pronunţat, obţinut datorită prezenţei sucului de roşii şi borşului acru tradiţional. 

Prin obținerea certificatului STG, aceste specialități nu numai că sunt recunoscute oficial, dar sunt și protejate împotriva utilizării neautorizate, contribuind astfel la păstrarea autenticității gastronomiei moldovenești. Aceste cinci STG au fost identificate în cadrul proiectului „Dezvoltare locală și cooperare transfrontalieră în domeniul produselor agricole și alimentelor tradiționale (LOC FOOD)”, finanțat cu suportul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, implementatorul proiectului fiind Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (ADTM).

Înregistrarea STG-urilor la AGEPI constituie o reușită atât pentru producătorii locali, cât și pentru întreaga comunitate din Republica Moldova. În contextul unei lumi tot mai globalizate, acțiunile de conservare și protejare a patrimoniului culinar capătă o semnificație esențială în menținerea identității culturale și naționale.

Specialitatea tradițională garantată evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică. Pentru a fi înregistrată, denumirea trebuie să fie specifică în sine sau să exprime specificitatea produsului agricol sau alimentar. STG-ul nu face referire la o origine, dar pentru a obţine protecţie, produsul trebuie să aibă o compoziţie tradiţională (reţetă), sau un mod de producţie tradiţional. Materiile prime sau modul de producţie trebuie să confere caracterul tradiţional al produsului în raport cu alte produse.

Amintim că, în prezent, în Republica Moldova sunt protejate 7 denumiri de origine autohtone, 11 indicaţii geografice autohtone şi 6 specialități tradiționale garantate autohtone.

Harta interactivă a produselor tradiționale din Republica Moldova, care conține atât IG, DO și STG protejate, cât și cele cu potențial de a fi certificate, poate fi accesată aici: http://harta-ig.agepi.gov.md .

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Cele 4 ingrediente care îți hidratează tenul la maxim! Trucurile Cameliei Ursu
Articolul anterior
Producătorii de fructe și legume obligaţi să se conformeze sistemului gestionării deșeurilor din ambalaje
Articolul următor