Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Recomandări pentru diminuarea violenței obstetrice în R. Moldova

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.

Dezvoltarea cadrului legal

Studiul indică că este necesară elaborarea unei legi privind malpraxisul medical, fie adoptarea unei legi speciale care să abordeze fenomenul violenței obstetrice și ginecologice.

“Reglementări care să asigure că pacienții, care au suferit leziuni sau vătămări ca urmare a unor practici medicale incorecte sau au fost supuși unei forme de violență obstetrică și ginecologică, pot fi apărați prin intermediul legii și au acces la suport financiar sau la alte forme de remediere.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Studiul mai subliniază că „procedurile interne trebuie să ofere siguranță și protecție victimelor pentru a putea raporta orice abuz, fără frică de represalii sau fără încălcarea dreptului la confidențialitate, precum și să includă sancționarea pentru cei găsiți vinovați de astfel de cazuri”.

“Legislația trebuie să limiteze practicile medicale neesențiale, pentru a evita procedurile medicale efectuate fără consimțământul explicit al pacientului, inclusiv vizând femeile în perioada sarcinii, a nașterii sau în stadiul post-partum.

Un alt aspectimportant ține de obligativitatea de a avea o politică de protecție a personalului medical care raportează cazuri de violență obstetrică. Acest lucru ar putea ajuta la protejarea persoanelor respective de eventuale represalii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Crearea liniei fierbinți

Autorii studiului consideră că este necesară instituirea unei linii fierbinți, pentru reclamarea neregulilor la care au fost supuse femeile în timpul sarcinii, al nașterii sau în perioada imediată de după naștere, inclusiv estorcarea de mită.

“Luând în considerare faptul că aceste cazuri sunt adesea traumatizante și sensibile, iar femeile pot întâmpina dificultăți în a discuta despre experiențele lor cu cei apropiați, o linie fierbinte anonimă le poate oferi un mediu sigur în acest sens.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Asistență juridică garantată

Asigurarea asistenței juridice gratuite este o măsură suplimentară de promovare și protejare a drepturilor omului, inclusiv pentru persoanele vulnerabile sau marginalizate în societate, se mai arată în studiul CPD.

Femeile care se confruntă cu diferite forme de violență obstetrică și ginecologică, indiferent de statutul lor financiar, trebuie să fie asigurate cu oportunitatea de a-și apăra drepturile și de a fi reprezentate corect.

Astfel, este necesară integrarea oricărui caz de violență obstetrică în categoria cazurilor care presupun desemnarea, la cerere, a unui avocat specializat, care acordă asistență juridică garantată de stat. Acest lucru poate include asistență juridică gratuită, consiliere și alte forme de sprijin.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Instituirea obligativității planului de naștere

Studiul relevă că legislația trebuie să includă o prevedere care să facă obligatorie pregătirea și prezentarea unui plan de naștere pentru fiecare femeie însărcinată.

“Această practică este pe larg răspândită în practica internațională, fiind implementată în SUA, Anglia, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania. Planul de naștere reprezintă un document scris, prin care femeia însărcinată, după ce se informează despre procedurile privitoare la sarcină și naștere, își anunță nevoile și preferințele legate de travaliu, naștere, îngrijirea post-partum.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

„Acest lucru va spori gradul de implicare a femeilor în procesul de naștere, le va oferi un sentiment de control și le va permite să-și exprime preferințele și nevoile într-un cadru formal. Deși fiecare plan de naștere va fi individual, bazat pe nevoile și preferințele individuale ale fiecărei femei, se recomandă a fi stabilite anumite standarde privind conținutul și formatul acestuia”, se mai arată în studiu.

Crearea camerelor pentru nașteri blânde

“În saloanele și sălile de naștere din maternități este greu să produci oxitocină – hormon care are nevoie de o ambianță caldă și primitoare, în care femeia să se simtă în siguranță, în condiții familiare.

Sălile de naștere sunt amenajate ca săli de operații: sunt reci, cu lumină orbitoare. Pentru o naștere lină însă este nevoie de intimitate, căldură, liniște și lumină difuză. Atunci neocortexul se liniștește și se activează instinctele femeii, hormonii nașterii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Îmbunătățirea condițiilor de îngrijire pentru femeile care au pierdut o sarcină sau un copil

Mai este necesar să fie introduse prevederi care să asigure că femeile care trec printr-o pierdere perinatală nu sunt cazate în apropierea saloanelor sau secțiilor cu nou-născuți.

“Acest lucru ar putea implica crearea unor zone separate în spitale sau implementarea unor politici care să asigure plasarea femeilor respective în zone cât mai îndepărtate de sunetele produse de nou-născuți.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Cursuri obligatorii de educație prenatală

Iar cursurile de pregătire ar trebui să devină obligatorii pentru toate femeile însărcinate.

“Este important ca aceste cursuri să se concentreze pe furnizarea de informații pozitive și împuternicitoare, care să încurajeze femeile să aibă încredere în capacitățile propriului corp.

În prezent, seminarele livrate de instituțiile medicale, private sau publice, pun accentul preponderent pe pericole și riscuri în sarcină și la naștere, fapt ce creează anumite blocaje în corp, trezesc sentimentul de frică și anxietate.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Alte recomandări indicate în studiu pot fi văzute aici.

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

Anastasia Nichita a dezvăluit data nunții și a cununiei, dar și când vor anunța sexul bebelușului!

Zile numărate până la evenimentul care a primit în avans titlul de „nunta anului”. Sportiva de aur a Moldovei, Anastasia Nichita, însărcinată în 22 de săptămâni, va îmbrăca rochia de mireasă, ba chiar mai multe rochii, peste nouă zile. Luptătoarea olimpică și viitorul ei soț, campion mondial la arte marțiale, au ales să se cunune înainte de nuntă și tot atunci vor afla și sexul bebelușului.

Pe pagina sa de Instagram, Anastasia scrie că ceremonia religioasă și gender reveal vor avea loc la 30 aprilie, iar marea petrecere se va desfășura pe data de 3 mai, într-un restaurant din Capitală. Sportiva va schimba câteva rochii de mireasă, la care încă se lucrează în atelier, transmite Știri.md cu referire la cancan.md.

„Nunta anului” urma să aibă loc în august, atunci când cuplul de sportivi își sărbătorește aniversarea relației. Însă așa cum Anastasia urmează să devină mamă la finalul verii, s-a decis desfășurarea nunții în mai.

Nașii lor sunt Valeriu și Efrosinia Guzun, fondatorii prestigiosului liceu din Capitală „DaVinci”.

Scandal pe holurile Casei Albe. S-ar fi luat la bătaie chiar în fața președintelui Trump

Scandal pe holuri la Casa Albă, din cauza măsurilor fiscale nepopulare impuse de administrația Trump. Șeful Departamentului de Eficiență guvernamentală, Elon Musk, s-ar fi luat la harță cu secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.

Tensiunea a ajuns la apogeu săptămâna trecută, când cei doi au avut o discuție aprinsă pe holurile Casei Albe, au declarat pentru The Post două surse care știau de dispută.

Conversația, despre fiscul american – a devenit atât de tensionată, încât cei doi bărbați s-au luat la bătaie în fața președintelui Trump.

„Elon țipa și divaga, iar Scott pur și simplu nu a mai suportat”, a declarat o sursă apropiată Casei Albe, potrivit New York Post.

O a doua sursă apropiată Casei Albe a declarat că acel conflict a avut la bază viziunile diferite pe care cei doi bărbați le au asupra reformei, Musk având o abordare mai agresivă.

Trump Jr. vine în România. Pentru a sta la masă cu fiul președintelui american, invitații vor scoate 10.000 € din buzunar

Fiul cel mare al președinte american participă la un eveniment privat organizat de Adrian Thiess. Donald Trump Jr. urmează să ajungă la București în cadrul unui turneu de afaceri care l-a adus în aceste zile la Budapesta. În capitala României, Trump Jr. este invitatul principal al unui eveniment privat de lux, organizat de controversatul om de afaceri Adrian Thiess, conform gazetadecluj.ro.

Accesul la eveniment nu este pentru oricine: o masă costă 10.000 de euro, sumă care include o fotografie cu Donald Trump Jr. și, probabil, iluzia apropierii de familia Trump.

Surse apropiate organizării spun că printre cei care și-au exprimat interesul pentru a participa se numără și fostul premier Victor Ponta. Acesta ar încerca să-și resusciteze imaginea publică în perspectiva unor viitoare alegeri, mizând pe un cadru „americanizat” și pe efectul de imagine al prezenței lui Trump Jr.

Maib și BERD colaborează pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară!
Articolul anterior
Două seri magice de la trupa AKORD! Pe 7 și 8 decembrie vor susține două concerte extraordinare
Articolul următor
Close menu