Planurile secrete ale SUA și NATO pentru contraofensiva ucraineană, scurse sau furate. Investigația Pentagonului

Planuri secrete americane și ale NATO pentru furnizarea de ajutor Ucrainei înainte de contaofensiva așteptată în această primăvară au fost postate pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni, ceea ce a determinat o investigație a Pentagonului, au declarat pentru New York Times înalți oficiali ai administrației Biden, relatează Hotnews.

Planurile americanilor au ajuns să fie distibuite pe Twitter și Telegram, iar Pentagonul investighează cine ar fi putut scurge documentele, potrivit NYT.

Documentele nu dezvăluie detalii despre când, cum sau unde intenționează Ucraina să lanseze contraofensiva și sunt vechi de cinci săptămâni.

Potrivit analiștilor militari cu care au discutat jurnaliștii de la NYT, este probabil ca documentele să fi fost modificate față de formatul lor original, subestimând numărul victimelor de partea rusă și supraestimându-le pe cele de partea ucraineană.

Documentele, modificate de propaganda rusă

O prezentare dintr-un document oferă o estimare a numărului de soldați ruși uciși în Ucraina – până la 17.500, care este cu mult sub cifra pe care guvernele occidentale au prezentat-o public.

Ministerul britanic al Apărării, de exemplu, a declarat în februarie că între 40.000 și 60.000 de soldați ruși au fost probabil uciși de când președintele Vladimir Putin a ordonat o invadarea Ucrainei anul trecut.

Analiștii au declarat pentru NYT că modificările aduse documentelor, deși par autentice, ar putea face parte dintr-o campanie rusă de dezinformare pentru a denatura faptele despre războiul din Ucraina.

Unul dintre documente pare să detalieze cheltuielile pentru sistemele de artilerie HIMARS furnizate de SUA, informații care au fost un secret bine păzit, în timp ce un altul descrie starea unor brigăzi de luptă ucrainene, inclusiv echipamentul lor și datele la care ar putea fi gata să se confrunte cu forțele rusești, notează Times.

Cu toate acestea, scurgerea de informații reprezintă o „breșă semnificativă a serviciilor americane de informații în efortul de a ajuta Ucraina”, mai scrie NYT.

Oficialii din administrația lui Biden au declarat ziarului american că încercările de a ștergere a informațiilor de pe rețelele de socializare nu au avut încă succes.

„Suntem conștienți de rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar departamentul analizează chestiunea”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, citată de NYT.

„Nu mai mult de cinci persoane cunosc planul contraofensivei Ucrainei”

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a declarat că nu mai mult de cinci persoane au informații despre unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

„Pot spune că astăzi există un număr foarte limitat de oameni care au informații despre unde, când și cum vor fi inițiate anumite acțiuni. Nu mai mult de trei-cinci persoane… Și când oamenii fac anumite afirmații, rețineți că acest lucru poate să nu fie adevărat. Când începe cutare sau cutare acțiune militară, cutare sau cutare operațiune militară este o informație pentru un cerc foarte limitat de oameni”, a spus el într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

El a adăugat că ucrainenii vor observa când „începe totul”, subliniind că „unde, când și la ce oră” este o întrebare complet confidențială.

Declarațiile sale vin după ce el a anunțat în weekend că personalul NSDC cu implicarea specialiștilor și experților a elaborat un plan în 12 pași pentru eliberarea Crimeii.

Ucraina crede că armata sa va fi la granița Crimeei în cinci sau șapte luni

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski, a declarat miercuri pentru Radio Europa Liberă că forţele ucrainene vor fi „la uşa Crimeei” în „cinci până la şapte luni”.

Unii dintre aliaţii occidentali ai Ucrainei se tem însă că Putin ar putea recurge la arme nucleare tactice pentru a apăra peninsula, al cărei statut Kremlinul spune că nu este negociabil.

Crimeea se află sub ocupaţie rusă din februarie 2014 şi a fost anexată de Moscova în luna următoare, după un simulacru de referendum – o mişcare condamnată la nivel internaţional ca fiind o acaparare ilegală de teritoriu.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Doi soldați ruși care au refuzat să lupte în Ucraina, condamnați la trei ani de închisoare
Articolul anterior
”Trenul fantomă” al lui Putin, blindat și cu orar secret. Dezvăluirile unui fost ofițer de informații de rang înalt, dezertor
Articolul următor